hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 關於元朗的路線
開啟左側

關於元朗的路線

2076 發表於 2024-2-9 04:16 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-2-8 13:14
點改可以再傾
亂改當然唔好,樓上276系啲天花龍鳳,我都忍唔住出來做反駁隊
但相關版友,次次立場都係維持 ...

276 最大問題都係鎖死左堆 E6M 同埋兜博愛令到效率偏低,又做唔到聯合班次,拖卡就資源浪費。

如果唔理屏山/鳳池村感受,我會想 77K 拉到入去天慈,取代 276,反正 77K 本身都係用開短車,逼屏山同鳳池客行出大路上 276P,276P 就可以用 12.8 米清客。真係唔想行就上 77K 慢慢去上水,其實上水站位都冇分別。
抗議962B重組
還我962全日服務
castanopsis 發表於 2024-2-9 09:47 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-2-8 15:44
如果唔擺橋底,升級做元南版268M,資源係咪夠先?仲未計要拆番條大馬路264M出黎。保守估計而家非繁68E行五 ...

如果做埋大棠,就直程當新發展區新線咁做
沿線大部分服務範圍九巴無服務,要加資源都好合理
68E學你話齋,俾返青衣做主導,入返大馬路,反正今日個個都話264M死得唔抵
元朗公園/高埔點處理,係繼續用68E,定拉68M之類,可以再討論

想將呢班人直接上「合格」線,只要將968/268C特班變回水轉乘已經搞掂,咁樣就連68E繁時都唔洗開。

睇返968/268C宜家就算無回水,都唔少人欖隧落車跳槽
如果能夠保證欖隧夠人塞返滿架車,我同意欖隧加埋長轉短回水
但again,最多人既大棠仍然係乜都無

而某程度上,非繁/逆向先最需要行十八鄉路
繁時十八鄉路塞車,時間差距反而無咁大
castanopsis 發表於 2024-2-9 10:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-8 16:45
點解你唔係叫先你自己訓醒唔好再發夢?
如果你堅持話要改
同樣你無資格去叫人唔去維持現狀

你個別case話應該維持現狀,當然無問題
元朗南呢個case,唔敢講我一定啱,否則都唔使上來討論
但當你每一次,不論地區,不論路線,立場都係維持現狀
就明顯有問題

巴士公司自己
都唔夠膽話自己個網絡係完美
睇錯市(九202),轉軚(城18),開心大發現(九城690S)
年年都發生

成日有幻想以為官方做嘢有啲乜嘢理由
但巴士公司/運輸署自己,烏合之眾,好多時都唔知自己做緊乜嘢
千其唔好覺得貼近巴士公司/運輸署諗法,就立於不敗之地

陰乾在眼前優化免問好多區都係呢個問題
真係有成績 最合理係68E 68F都有成績
如果需求夠大 就算條線有缺陷都唔會好大影響

需求大,條線有缺陷都唔會有好大影響?
跟你呢個邏輯,70X/373上水客量咁差,仲點解要開277E/978?

不過元朗南大家都知九巴唔係獨市
佢day1已經輸左比村巴
就算你話唔同村巴對打

你自己都講過
元朗南本身規劃係無村巴,68E/F負責曬接駁元朗站角色
後來開咗村巴,68E/F平行咁去元朗站,當然無生存空間
但如果引申到所有巴士都無生存空間,又似乎有啲武斷
更何況我既立論一直強調緊無村巴既大棠
castanopsis 發表於 2024-2-9 10:48 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-2-9 04:16
276 最大問題都係鎖死左堆 E6M 同埋兜博愛令到效率偏低,又做唔到聯合班次,拖卡就資源浪費。

如果唔理 ...

276既存在本身就係為咗屏山
係咪可以唔理屏山感受,會有啲疑問
當然我認同做唔到聯合班次係有少少浪費資源
kay 發表於 2024-2-9 11:12 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-9 10:42
但當你每一 ...

有口話人無口話自己
你明唔明你自己衰咩未

你鬧緊我都係鬧緊你
次次巴士公司陰乾路線
基本上你都係話彈出黎話要改返好佢
由96 251AB 68EF次次都有你份

唔好意思你今次100%無理取鬧
我係唔會就咁算數

順帶一提
邊個先質疑呢d野都一定輸
以前呢度有人話我全部野亂講
我回一句點解唔可以亂講野邊個話
對家即刻收皮

我都係個句
維持現狀有咩唔合理
你既答案係次次都維持現狀
我反問你邊個話唔可以次次維持現狀
邊個話次次一定要改

近年大量路線剩係減班咩都唔改又唔見你提
剩係拎少數成功例子
但又無視一大堆失敗例子

臨過年都要比我插到上天花板
你都肯定係第一個

天空之神 發表於 2024-2-9 11:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-9 10:42
但當你每一 ...

其實成個元朗重組,由大欖隧道開左之後都係不斷地失敗

68M 由葵盛改返去荃灣

68A補償出葵涌但西鐵開之後直接被騎劫左去青衣

264M 兜天北兜博愛兜高埔,兜走哂班客

68E 由元朗南專線變兜埋 0.1 0.2 再接管埋 264M 青衣果段

68F 取代村巴完全無能,兩邊乘客量不平衡下要開 68 幫手

265M 特快去天水圍北無錯,但乘客嚴重傾斜

269M 載空線到而家改完都係載空,招標去祖堯問題萬劫不復
269P 心諗呢間公司多車到咁樣倒落海不如去哂 265M 救亡

269B/268B 重組只係吊命,完全改唔到繼續減班

得 276/276ABP 同 68X/268X 重組係正常
76K 77K 係北區重組,為左慳果少少車都係衰左架啦
.
天空之神 發表於 2024-2-9 11:40 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-2-9 04:16

如果唔理 ...

其實 276 支線化咪算

反正用黎執雞不如來回直接改行朗屏唔入大馬路齊塞
0.1 0.2 幫 276P 掃尾站客

全日減到 30 分一班
再減 276C 班

276P 多左人手開 12.8 好過
.
12Lane 發表於 2024-2-9 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-2-9 09:47
如果做埋大棠,就直程當新發展區新線咁做
沿線大部分服務範圍九巴無服務,要加資源都好合理
68E學你話齋 ...

唔會否定68M可以延伸入埋元朗公園嘅可能性。但68M車密用車多,加上唔知朗天苑開之後有冇特別任務,因為後者人口數明顯更可觀。

至於大棠,係睇巴士公司肯唔肯做,好似大尾督式73P, 74E玩特班ok嘅,但全日接駁怕且多數唔肯;況且而家K66走線亦favor轉番九巴多過轉鐵,千色行出大馬路就上到巴士,唔洗再塞一大輪到朗屏,唔似K65呢啲流浮山直去送晒叫落西鐵。
castanopsis 發表於 2024-2-9 11:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-2-9 11:12
有口話人無口話自己
你明唔明你自己衰咩未

好簡單
睇返最近同減班相關既討論
96、251A/B、68E/F,覺得有得執返好,未出聲話要改囉
276/P、224X、71K、44,覺得無乜空間執既,未唔出聲,或者出聲話唔使改囉
邊似得你,立場講到最尾永遠都係話唔使改

一次半次話唔使改,係正常討論
但次次個結論都係維持現狀,就真係不敢苟同
改線需要時間同精力,單係RPP都好多改動排緊隊未搞掂
但未得閒處理,同唔應該處理,係兩回事

天空之神 發表於 2024-2-9 12:57 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-2-9 11:48
唔會否定68M可以延伸入埋元朗公園嘅可能性。但68M車密用車多,加上唔知朗天苑開之後有冇特別任務,因為後 ...

你預左 68M 968 將來成條拉入朗邊

咁多公屋居屋果度,一定有需求

如果打劫天水圍車都唔會上到車
.