hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 職場搵老襯: 返12個鐘出8個鐘糧
開啟左側

職場搵老襯: 返12個鐘出8個鐘糧

nwfb1001 發表於 2024-2-9 09:15 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-2-8 15:52
有什麼逃避?

我又唔係城巴員工﹐我點會知相關條款。

你唔知相關條款又要話人冇睇相關條款?
kei_hk 發表於 2024-2-9 10:13 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2024-2-9 09:14
你都仲未答我點知出文者係一早知條款要分期收;如果分期收唔屬搵笨,不如分夠10年收 ...

自己睇番我一開始點講(#6) :

其他野不評論﹐但係新人獎﹐要6個月後才開始發放﹐每月發放$1000。

這一點﹐唔係入職時已經同員工講左?
唔係員工自己覺得OK才簽約受聘咩?

咁都有得話係搵老襯

即係你同人打工﹐簽埋合約你唔會唔知發放薪金/獎金的安排?

唔同意安排﹐就唔應該簽約做員工。
既然係同意安排﹐點解仲要話人搵老襯。

係你自己覺得員工一直都唔會知新人獎係點發放。

你 #7就話要辭左上一份工﹐去簽新約才知魔鬼細節。

這一點仲古怪﹐你唔係清楚晒安排才去簽約嗎?

原來你犯左根本性錯誤﹐就係不去先了解新工的offer﹐就下定決心去轉工。
點解原來不似自己預期。

#13 你話 : 「未簽新約,點知新約啲offer咁衰? 」

乜你唔知有方法去問嗎?有電話﹐whatsapp, wechat。
唔需要經過見工這個程序嗎?
未簽約之前﹐大把方法去問。

#24 你就話人唔講清楚細節

我在#28 就回應你﹐人家一早有講有條款。
一係就是你唔知什麼是註解﹐一係就係你連這些細節都睇唔到。

唔怪得你在 #40 仲講 「準員工到簽約嗰刻仲有得揀? 」

因為你一直忽略晒前期的的步驟程序﹐就係無去了解新工。
同埋一定要辭左舊工﹐所以一定要接近新工。

除左不法活動/公司﹐點可能迫人去打工﹐覺得唔OK咪唔簽約﹐唔幫人打工囉。

====================================

根本打工就係你情我願﹐顧主會講薪金獎金發放安排﹐唔清楚唔清晰就應該先溝通了解﹐才作出是否去答應簽約。
同意就建立顧傭關係﹐唔好之後話人搵老襯。

szeto993 發表於 2024-2-9 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
nwfb1001 發表於 2024-2-9 09:15
你唔知相關條款又要話人冇睇相關條款?

知就唔使做反駁隊將責任推晒畀勞方啦
nwfb1001 發表於 2024-2-9 10:43 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-2-9 10:13
自己睇番我一開始點講(#6) :

tldr,屎水咁樣*#@、講啲唔講啲,然後又唔公開*#@詳情就係刻意地誤導性遺漏,搵人笨
nwfb1001 發表於 2024-2-9 10:45 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2024-2-9 10:27

以屎水風格,所謂「相關條款」隨時係睇HR心情,今日入職同聽日入職條款都唔同,係咁吸引就寫埋出嚟
kelvina905 發表於 2024-2-9 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2024-2-9 10:27

唔係話咩反駁隊
九公喺廣告一樣係咁寫新人獎金10000
但亦都冇講過分幾耐出
事實上兩間公司都冇講過幾時出點樣出
但你的確唔可以話人搵笨
因為兩間公司都係講明受條款細則約束
九巴更加係做滿一年先俾哂你
利申前員工 我都係去到簽約前先知
你自己覺得唔著數可以選擇唔簽唔做
但話搵人笨就唔能夠咁講

根本上所有野賣廣告都係咁
大大隻字講個selling point
信用卡一申請送幾多幾多
咪又係自己睇條款先知道要簽幾多先送
kelvina905 發表於 2024-2-9 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2024-2-9 10:45
以屎水風格,所謂「相關條款」隨時係睇HR心情,今日入職同聽日入職條款都唔同,係咁吸引就寫埋出嚟
...

其實係可以架 你自己諗下點解兩間巴士都唔寫底薪
永遠都係寫收入可達二萬八乜乜
咁你唔通出唔到二萬八就人搵你笨

一間公司同一個車長崗位
個個都唔同底薪既 九公仲癲
以前可以十年後先入嚟人工仲高過你既
咁佢緊係乜都唔寫唔比你知好過
szeto993 發表於 2024-2-9 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kelvina905 發表於 2024-2-9 11:39
唔係話咩反駁隊
九公喺廣告一樣係咁寫新人獎金10000
但亦都冇講過分幾耐出

信用卡條款係好容易會搵到,但依家啲企業請人又要講到人工高獎金多,某反駁隊又話求職者唔睇清楚招聘廣告有寫明受有關條款細則約束但連邊度有得睇都唔知就唔好咁大聲話人啦,反而好似你呢啲真係做過知道咩玩法講同一段說話先有說服力
kei_hk 發表於 2024-2-9 14:34 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2024-2-9 12:59
信用卡條款係好容易會搵到,但依家啲企業請人又要講到人工高獎金多,某反駁隊又話求職者唔睇清楚招聘廣告 ...

一直都講﹐簽約做員工﹐一定知新人獎係有條款的。

招聘廣告已經有講係有條款的。

你打算去打工﹐你就應該自己去了解的。
人家唔係無方法提供給你去了解。

無預早公開條款﹐好難才搵到條款﹐唔代表係無條款限制。

想要這些優惠﹐就應該自己去了解條款。

正如九巴月票﹐指定地方的買3送1推廣﹐你一樣係登記一刻才知道相關條款﹐九巴都無公開放出來。
可以睇下專帖 #1 的相﹐都係講有條款﹐但係無列出條款的。

szeto993 發表於 2024-2-9 15:07 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-2-9 14:34
一直都講﹐簽約做員工﹐一定知新人獎係有條款的。

招聘廣告已經有講係有條款的。

條款你搵到未?
依家又關你事啦