hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解74系/75X/277系老隧口往九龍收全費?
開啟左側

[問題] 點解74系/75X/277系老隧口往九龍收全費?

James116 發表於 2024-2-21 23:11 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2024-2-20 11:06
因為要搵乘客笨,就係咁簡單。89D都係因為廣源黃泥頭歷史原因先至有分段。 ...

應該話想快/ 見車上就睇下肯唔肯畀貴啲
James116 發表於 2024-2-21 23:20 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2024-2-20 11:50
香港水魚之都真係當之無愧
搭最後1/3車程但收全程車費,都覺得理所當然

記得平時有啲位淨係乘搭頭1/3段(冇其他替代),都焗畀全價, 其實都唔應該㗎
James116 發表於 2024-2-21 23:22 | 顯示全部樓層
271_N271 發表於 2024-2-20 23:34
講真,呃人嗰一次半次真係冇意思做靚個優惠吸引人長期幫襯先sustainable
你5分鐘嚟一班74X但冇優惠
要優 ...

啱呀
但係事實上就係有班人想快
根本唔care有冇優惠
乜嘢都會轉

然後而家見班人貴都會搭
咁佢梗係想賺多啲
點會肯比分段

s3n370 發表於 2024-2-22 01:13 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-2-21 13:49
唔係話你唔岩,而係加一個轉乘對75x 85x嘅影響非常間接,我會覺得你用番277XE個行車時間去打呢個point反而 ...

你嘅分析有一定道理。

個人都認為非繁忙時間就算多客咁轉法,都應該食得起。
問題係繁忙時間同班次不穩果陣就唔係。
就用你嘅數字,若繁忙時間都食得起30%的話,恐怕班次應該會再跌一級先。

當然講到呢度,我認為有影響都係理論層次,實際有幾多都係試過先知。

講咁多其實都睇到D有趣野:

你同KE7066就將價格中等嘅74X擺埋一齊計,
但樓上有人連俾馬鞍山價都覺得係問題。

你計到五條8字頭加埋座底有15班,數字上唔差。
亦有人話8字頭疏要靠車海74系 277系。
12Lane 發表於 2024-2-22 01:53 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-2-22 01:13
你嘅分析有一定道理。

底牌揭埋比你睇,唔想將89C同89D呢兩條分拆黎講,係我唔想走去拗果個幾兩蚊而失去左討論焦點。事實上就算先唔講277X,講89C 74X提供番同相近路線相等轉乘優惠亦係合理期望,因為佢同89X /一眾觀碼線同路;89D就好難講,因為目的地唔同,得佢一條去藍田,唔想因為呢樣野節外生枝,我姑且假設89D係合理。而拉番277X黎講嘅話,明顯有參照就係89D。

無錯,一個鐘十五班車係唔少,就算80X 83X 89X加埋都一樣唔係少架,出到一個鐘七班以上左右添,問題係先撇開對現實運作嘅刻板印象(aka搵錢至上、冇誘因比、有客唔care...etc),我見唔到在香港嘅巴士轉車站都玩左幾十年嘅基礎上,仲會出現一大堆車費計價嘅discrepencies,仲要奇怪在係每個轉車站都可以計法唔同,屯轉、欖隧呢兩個大家覺得最成功嘅都可以有分別;唔係強求優惠同R著數,純粹有感而發啫。
KE7066 發表於 2024-2-22 01:54 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-2-22 01:13
你嘅分析有一定道理。

(#70)
第二程多條車海線做differentiation,咁第一程咪無咁大吸引力囉。
至於積客嘅問題,我認為大老山分段同大老山轉乘應該分開處理。

上面都講咗
第一程上 75X/85X 要唔補錢 worst case scenario 就係上返同一架 74X/89C
除咗有機會無位坐之外根本就無損失可言
對要快嘅人吸引力根本無變過
最多話你擔憂嘅嘢依家個 pool 都足夠發生

(#76)
你同KE7066就將價格中等嘅74X擺埋一齊計, 但樓上有人連俾馬鞍山價都覺得係問題。

75X 上轉車站轉 74X 同價唔洗補架喎
唔係我覺得 85X > 74X 大家會接受而係單純無興趣一個一個組合咁 exclude 返