hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議71K縮短為富蝶↺運頭塘,73拉直大埔走線[71K/72K大 ...
開啟左側

建議71K縮短為富蝶↺運頭塘,73拉直大埔走線[71K/72K大改方案]

hvshe 發表於 2024-3-12 08:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

懶寫intro 睇翻之前71K/72K小改方案先:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2188269-1-1.html

簡單講
71K縮落富蝶-那打素-富亨-埔中-富善-廣福-運頭塘-街市
72K往富蝶方向兜泳池 往太和兜那打素
73拉直大埔走線 (工業村-魚角)/(埔中)-富善-直去廣福街市-廣福道-繼續 補償富善/廣福<>太和
73B順勢拉入富蝶
大元就俾72A/75K慢慢玩 或者72K<>73/A/B

71K
收費:全程 5.2
聖母聖心小學往富蝶 2.3
班次:富蝶大約全日15
上繁班次(0600-0845) 入大埔墟站
停站:
富蝶邨
那打素醫院
富亨邨亨裕樓
頌雅路
大埔中心總站
富善總站
新興花園
廣福邨廣智樓
廣福街市
宏福苑
廣福邨
[大埔墟站] - 只限上繁班次
運頭塘邨 - 步行前往大埔墟站
[運頭塘總站?] - 可斟酌
大埔鄉事會街
南盛街
大埔廣福道 (Y4)
運頭角里
宏福苑
廣福邨商場
林村河
大埔中心第五期
怡雅苑
大埔中心總站
聖母聖心小學
富亨邨亨榮樓
那打素醫院
富蝶邨

72K
班次:按需求調整(i.e. 加班到咩程度 我就預計唔到)
收費:全程4.2 無分段
停站:
太和
大埔政府合署
太和邨
大埔公眾泳池
太平工業中心
富亨邨
聖母聖心小學
富亨邨亨榮樓
富蝶邨
那打素醫院
頌雅路
大元邨
沐恩中學
大埔翠怡街
太和

班次:大埔中心開提早5分鐘
收費:
太和往大埔 5.2
富善總站往華明 7.0

往大埔工業村:
⋯⋯
大埔舊墟公園
寶鄉街(X1)
運頭角里
廣福邨
宏福苑
廣福邨商場
林村河
大埔中心五期
富善總站
怡雅苑 [汀角路]
魚角
⋯⋯

往大埔中心:
⋯⋯
大埔舊墟公園
寶鄉街(X1)
運頭角里
廣福邨
宏福苑
廣福邨商場
林村河
大埔中心五期
富善總站
大埔中心

大埔工業村往華明:
⋯⋯
魚角
救恩書院
富善總站
新興花園
廣福邨廣智樓
廣福街市
宏福苑
廣福邨
廣福道(A2)
林村河畔
⋯⋯

大埔中心往華明:
大埔中心
富善總站
新興花園
廣福邨廣智樓
廣福街市
宏福苑
廣福邨
廣福道(A2)
林村河畔
⋯⋯

73B
班次:1815 1850只往上水延長至富蝶 其餘不變
收費不變

停站:
富蝶邨
那打素醫院
頌雅路
大埔中心
⋯⋯
大埔中心第五期
聖母聖心中學
富亨邨亨榮樓
那打素醫院
富蝶邨

(若太和上車客量不理想可將太和>富蝶分段降至6.4 [vs 72K 4.2/71K 5.2],或/及改經埔中總站)

71K<>72K維持合共5.2

歡迎討論

攰。。。
iseen 發表於 2024-3-12 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
大方向無錯, 但72K 實在不宜有任何兜路走線. 佢同71A 一樣要有咁直得咁直.  泳池個邊叫大家搭個循環好過
kingkonghi 發表於 2024-3-12 21:24 | 顯示全部樓層
同24小巴爭客?
gu9434@24 發表於 2024-3-12 22:18 | 顯示全部樓層

1. 71K飛不了運頭塘總站

2. 72K榮輝花園勉強叫擦邊大埔中心(依K12 8號站計)
飛起兜泳池對佢地影響好大
kmb71k 發表於 2024-3-12 23:35 | 顯示全部樓層

71K貴為大埔區內往返那打素通勤
根本無需要改

72K作為富蝶太和站通勤專線
都係專心做番富蝶算把啦
無謂踩隻腳入那打素
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| hvshe 發表於 2024-3-13 06:40 | 顯示全部樓層

唔get邊忽會吸引過24

24係做一田河邊 新71K/73B就入埔中總站
廣福道就24直接去 71K要兜埔中+富善+廣福邨(+運頭塘+街市)

點睇都爭唔點到客
攰。。。
 樓主| hvshe 發表於 2024-3-13 07:05 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2024-3-12 23:35
71K貴為大埔區內往返那打素通勤
根本無需要改

72K叉隻腳落那打素認真經係+2分鐘唔到 但非繁客底會穩陣好多 所以做埋無妨

71K太和泳池呢段去那打素富亨俾72K做左 直接cut太和段縮落那打素慳里數唔過分 順便伸入富蝶俾佢有多條區內穿梭線

大埔中心放富亨富善之間亦可以俾富蝶居民有條駁腳線 反正去醫院正常唔會點趕時間
而縮短車程後廣福-埔中搭71K都應該執多十幾廿個
富善廣福都可以改搭拉直後嘅73直接更快去到太和

拆71K認真無咩問題wor  2014-2015 RPP都有提議拆做71C同71D 大致correspond呢份建議入面嘅72K同71K
攰。。。
 樓主| hvshe 發表於 2024-3-13 07:24 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2024-3-12 22:18
1. 71K飛不了運頭塘總站

2. 72K榮輝花園勉強叫擦邊大埔中心(依K12 8號站計)
大方向無錯, 但72K 實在不宜有任何兜路走線. 佢同71A 一樣要有咁直得咁直.  泳池個邊叫大家搭個循環好過

72K泳池都值得諗下 畢竟冇左71K就得返96 E41 A47X 班次+收費完全係搞笑
如果唔用72K嚟補可以拉72A單向兜再加72K>72K免費
而72K榮輝花園做埔中就唔好同我講啦 71K做埔中總站就已經夠啦

運頭塘呢個真係要睇客量話事 我始終都決定唔到入唔入好
入就拖慢廣福>街市 唔入運頭塘班人要行出去南運路 始終都煩
但係雙向用火車站做總站始終唔efficient 浪費10分鐘嘅行車時間再加總站擺嘅時間

攰。。。
iseen 發表於 2024-3-13 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2024-3-12 23:24
72K泳池都值得諗下 畢竟冇左71K就得返96 E41 A47X 班次+收費完全係搞笑
如果唔用72K嚟補可以拉72A單向兜 ...

問題係72K 係比富蝶盡快來回火車站, 同71A/K17/K18 一樣. 兜邊度都係唔合宜. 尤其是未來72K 會不斷加班, 兜只會增加失班風險.

要做既係再拆多條線兜路, 但大家知: 基本冇客.

老實講, 泳池由八號花園行入去唔係遠. 佢唔係老人院, 唔洗完全就腳.
就算睇粉嶺, 泳池都一樣冇區內線.
kmb71k 發表於 2024-3-13 22:15 | 顯示全部樓層

hvshe 發表於 2024-3-13 07:05
拆71K認真無咩問題wor 2014-2015 RPP都有提議拆做71C同71D 大致correspond呢份建議入面嘅72K同71K

咁你先了解下點解當年71K想分拆C/D線會失敗
以上回應,是否可行?是否合適?