hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵綫本周六起加強週末及假日服務
開啟左側

東鐵綫本周六起加強週末及假日服務

Ricky403 發表於 2024-3-16 22:13 | 顯示全部樓層

TA7343@N241 發表於 2024-3-16 21:06
當日係星期五,所以都多咗客放工放學後北上過周末。

或者我對爆嘅見解有少少分別,嚴格上北行過咗大埔, ...

北區唔係無客,但真係有限數
17:30咁啱地盤收完工去到車站,但又要睇17:20同17:40前後呢啲時間又幾多人
繁時計,集中喺某一點爆嘅客量,或者某一班車爆多客,龜多數唔理,係去到持續兩三班車都清唔哂嗰陣,就會考慮攝加班車

遲啲又睇下17:45沙田特後後車如何,如果火炭都係繼續留後,或者畀到理由重檢下繁出車安排
但嗰班車唔多爆甚至有鬆動嘅話,就唔太推得郁龜做野
.
TA7343@N241 發表於 2024-3-16 23:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-16 22:13
北區唔係無客,但真係有限數
17:30咁啱地盤收完工去到車站,但又要睇17:20同17:40前後呢啲時間又幾多人
...

北區有排起,遲下喺北區返工嘅藍領只會越來越多。
古洞北同粉嶺北先起緊第一階段,剩低階段合共109公頃下個月會收地,而剩低階段規模係大過第一階段。
和合石嗰邊又會起七幢公屋。
起完樓都唔係完,因為仲要搞裝修,過幾年隨時日日幾萬個地盤同裝修工人喺北區返工。

同我自己唔係做地盤,但屋企附近多地盤,自己目前又唔係固定返office hour,唔多唔少略知一二。
返放工同其他行業差唔多,開工時間通常會sharp,但放工時間唔會好sharp,一般過17:00做完手頭嘢埋尾就收工。
做到18:00嘅唔算多,當然有啲搏/趕工嘅可能過18:00,幾年前見過有地盤真係打樁打到18:59,因為到19:00就唔打得。
如果17:30多地盤放工客嘅話,前後十分鐘相信分別唔大,始終每個地盤位置唔同,每日做完手頭嘢時間又唔同。
mckhgc 發表於 2024-3-17 13:00 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2024-3-16 23:49
古洞北同粉嶺北先起緊第一階段,剩低階段合共109公頃下 ...

再之後就係,當地盤完工後,又如何?

如果地盤起既:

係工商設施,即係加重朝北夕南既逆通勤負擔,只係到時逆通勤既,唔係地盤/裝修工人。

係住宅,就更唔使多講,進一步加重根深蒂固既朝南夕北負擔。

兩者都不見得地盤完工後,負擔會減輕。

還有某些民粹所要求既粉嶺高球場改建公屋呢?

所以新界東北綫是否應只來往粉嶺至香園圍呢?
最差配套 狗也不D
TA7343@N241 發表於 2024-3-17 18:44 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2024-3-17 13:00
再之後就係,當地盤完工後,又如何?

如果地盤起既:

地盤完晒工係講緊起碼十年後嘅事。
雖然古洞北同粉嶺北規劃主要係住宅,尤其公屋,模式同其他新市鎮分別唔大(粉嶺南有版睇),其他起緊嘅樓又多數係公屋,但十年後亦同時面對緊勞動力下降嘅問題。
粉嶺繞道亦會好快起好,鐵路外出大埔/沙田/市區會有多個選擇,當然未知成效係點。
十年後話唔定好多人會北上返工返學。
所以到時朝南夕北嘅通勤問題會唔會進一步加劇,其實係個水晶球問題。
唯一肯定係,短期(幾年內)往北區嘅逆通勤客量會持續上升。
Ricky403 發表於 2024-3-18 10:27 來自手機 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2024-3-16 23:49
古洞北同粉嶺北先起緊第一階段,剩低階段合共109公頃下 ...

真係要下繁頭段大埔墟以北加車嘅,北行上水、南行太和做到有兩班留後再算
甚至你話既然早10分鐘、遲10分鐘分別唔係咁大,咁其實龜可以同你拗咪做多20分鐘野去捕17:50上水起載架羅湖貨場出廠車🤭

屯馬綫󠄁大西北客主流方向咪又係日日畀佢咁玩
上繁天水圍頭班特車51要08:09先開出,之前都已經積緊客,朗屏錦上路上車嗰班焗住夾硬逼
下繁又係美孚18:40前車疏到成日留後積客,要班客夾硬逼上車
mckhgc 發表於 2024-3-20 20:56 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-16 20:16
咁東鐵綫繁時同非繁班次個差距又無咁大,當然假設係無甩班

坦白講,照有時撳ETA睇燈個經驗,唔太認同你 ...

好認同17:45沙田特真係垃圾到極點 ,而且呢個安排係去年2月6日開始,即係成一年幾,龜鐵都唔覺有問題?

呢幾日龜鐵有「聽你所想」乘客意見調查,雖然都知係廢既多,不過希望多D人去反映下,睇下有冇一線希望啦

3月21日 大圍
3月25日 旺角東

5:00PM-8:00PM

(之前去過九巴既同類活動,完全係假到冇得再假既垃圾公關show)
最差配套 狗也不D
TA7343@N241 發表於 2024-3-20 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2024-3-20 20:56
好認同17:45沙田特真係垃圾到極點 ,而且呢個安排係去年2月6日開始,即係成一年幾,龜鐵都唔覺有問題?

...

根本方便自己車務運作,而唔係以客為先。
沙田特對服務逆通勤客有幾大幫助?
沙田站一帶除咗得少量政府寫字樓外,連埋大圍得極少量工廈同寫字樓,返工人數唔多。
城河以東(小瀝源同石門工廠區),好多用晒屯馬直出九龍。
Ricky403 發表於 2024-3-20 22:22 | 顯示全部樓層
TA7343@N241 發表於 2024-3-20 21:10
根本方便自己車務運作,而唔係以客為先。
沙田特對服務逆通勤客有幾大幫助?
沙田站一帶除咗得少量政府寫 ...

咁可以中間落墨嘅e.g.成個下繁提早12/24/36/...分鐘或HTD改哂大埔墟起載向南走
龜可能本身都唔打算做嗰兩班車南行生意i.e.只打算18:00前keep 15-17 tph,只係出廠既然經過沙田至金鐘就唔好嘥
一開頭疫情減班表直頭全部沙田起載南行添,大學已經死逼爛逼,火炭更加唔駛上
都係過海後先撥番一半班次走上大埔墟起載

不過假如龜轉用屯馬綫「乞式攝車」玩法,唔係而家拉勻沙田南行每3.2分鐘一班,而係拉勻上水南行每4分鐘一班
出廠車就攝中間,變咗2/2/4/4/4/2/2/4/4/4,唔知觀感會唔會好啲呢🤭
.
GIJOE 發表於 2024-3-21 10:06 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-3-16 12:34
屯馬綫󠄂都畀人嘈咗好耐非繁keep住6或7分鐘一班啦,明明全通後方便咗客係多咗
東鐵綫斬走嘅頭或尾三卡, ...

屯馬線非繁忙時段班次真係太疏,咁多人搭無可能成6-7分鐘一班,真係唔明點解依家通晒關都仲可以咁疏,搞到每次搭車都要睇住個eta做人
Ricky403 發表於 2024-3-21 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層

GIJOE 發表於 2024-3-21 10:06
屯馬線非繁忙時段班次真係太疏,咁多人搭無可能成6-7分鐘一班,真係唔明點解依家通晒關都仲可以咁疏,搞 ...

星期六上繁後個零鐘整咗個短嘅5.5分鐘一班時段🤭
星期日就真係係咁疏🤣