hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 金鐘點樣去機場好?
開啟左側

[經歷分享/報告] 金鐘點樣去機場好?

YUU 發表於 2024-3-17 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2024-3-17 21:49
咁條條線都有呢堆客

所以上面版友話出trip唔坐巴士根本唔成立
deal5354 發表於 2024-3-18 00:13 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2024-3-17 23:15
所以上面版友話出trip唔坐巴士根本唔成立

冇話過出trip客唔坐巴士去機場wo, 我指既係金鐘呢帶相對較少!
金鐘一帶既公司唔少相對高級,加上搭機鐵又只係差一個站就到中環/香港站,搭的士好多時公司又會claim 番比員工!

同埋員工如果唔係公司出發,而係自己屋企出發,附近又有機場巴士既,出trip 一樣可以簡搭巴士!
rusf101001 發表於 2024-3-18 02:07 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2024-3-17 21:44
無爬文,仲有969/967/952/962X 西隧口 轉城巴A線

無意挑戰,真心想了解去得旅行真會為左慳$20而轉車嗎? ...

根據屎既官網,9字頭冇優惠
反而半山同南區線係免費轉

936收皮935全日
AVBWU291 發表於 2024-3-18 08:09 | 顯示全部樓層

deal5354 發表於 2024-3-17 19:56
出trip 商務客多數的士/機鐵算數,一來佢地要快,二來可以問公司claim 錢,
百幾蚊對公司黎講少事,好少 ...

應該唔少係放工即去旅行
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
蒸蝦餃 發表於 2024-3-18 09:28 | 顯示全部樓層
直接機鐵啦
30分鐘去到機場.
我搵唔到有邊條線個價值可以大過佢
S3BL448-CTB2289 發表於 2024-3-18 10:20 | 顯示全部樓層

幾年前返工返過金鐘,通常唔想保鐵嘅話會就E11A eta,上到青馬轉返任何一架城巴A車,都仲平過一程 / 落中環轉 A11
不過當年情況 A線仲係頻密班次,上到青馬基本上唔洗點等就有車轉同埋當然就唔係票價行先

如果要拎住行李,我諗極限都係咁樣同站上落轉車, 要行都未必會考慮
所以而家老九推嘅方法,只有934 > A31比較好
但睇返樓主數據,呢個方法嘅時間其實同用E11A/B相約,減低uncertainty就正路上返青馬會比較好
若早知最壞 尚能更壞
Ricky403 發表於 2024-3-18 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2024-3-17 16:10
A38 青山公路轉一大圈唔見得係快 ...
仲要疏到傻

其實深夜前A38荃景圍天橋上唔係同A31大涌道福來邨上兜成個荃灣同沿途停N支燈爭幾多
力水夠吹疏靚嘅車,青公基本上飛住70咁去無難度

時間亦好易預,早過35分到大涌道福來邨,即班A31又遲過A38到站就揀A38
Umeda 發表於 2024-3-18 10:41 | 顯示全部樓層
請問有什麼方法, 自動下載ETA時間並放到excel內?
Ricky403 發表於 2024-3-18 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kokchun 發表於 2024-3-17 18:39
想睇吓電腦 gen 唔 gen 到 934 > E32A > A31/32/38/41/41P/43/43P
理論上應該會比直接轉 A31 快
...

E32A祈德尊新邨入東涌到站時間極不穩定,雖然理論上淨行車時間係快但唔會係好嘅選擇
sunhoo 發表於 2024-3-18 11:33 | 顯示全部樓層

S3BL448-CTB2289 發表於 2024-3-18 10:20
幾年前返工返過金鐘,通常唔想保鐵嘅話會就E11A eta,上到青馬轉返任何一架城巴A車,都仲平過一程 / 落中環 ...

樓主係拎總車資大致等於城巴E綫嘅組合來比較,無睇埋以E綫去青嶼轉城巴A綫嘅方案。小弟就認為當你接受總車資同A綫相若(40蚊左右),呢個方案都有合理性:
1)畢竟起點無A車
2)可以叫嘅N飛之中有好多條綫都係密車

不過有個問題,部分時段A21同A22呢兩條大綫在青嶼係上唔到車嘅,只可以等其餘細綫。
如果你上嘅E車唔到機場,咁就無得揀要唔要在青嶼轉車(E綫西行在東涌嘅站位轉唔到S1)。如果你上嘅E車會到機場,要唔要比多17.8在青嶼跳落來而避開E車兜路,咁就見仁見智。

任何變動都會破壞得來不易的生態平衡