hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴286A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴286A開辦消息

RyanPun 發表於 2024-4-25 11:41 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2024-4-25 11:09
後山真係夠人直出尖沙咀先算,唔夠人開25 30分鐘一班咪又係唔一定等你...
連朝早繁忙時間五班三站直出九 ...

我反而覺得89D蝕似係89S導致、單睇馬鞍山同東九,唔可以好肯定話大賺但未至於蝕到要棄本身嘅89D。
如果開初89D一直都冇賺過、以營運成本角度睇、又好難解釋到點解當年九巴堅持要提起飛黃泥頭,先唔講民意,盤數一直蝕緊嘅話,再拆走黃泥頭,九巴都未必咁有吉士劃89S出嚟交貨,九巴冇理由唔知為嗰250人開一條新線係會蝕到媽媽聲、但都照做出嚟。我個人估計九巴應該計過數拆89D黃泥頭交比83X,89D應該再有賺錢空間,而83X亦都叫做滿足到水泉澳要求,叫做唔駛做蝕本生意,只係預計唔到比人彈鐘之餘,仲要被要求爆多條89S先成事。

但其實89D, 89S 同X89D 盤數係點分?89D/89S一組,X89D自己一組?本身X89D係獨立路線計、唔當特別班處理。反而40E跟40X特別班,而40E亦都好好客。

最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
Ricky403 發表於 2024-4-25 11:44 來自手機 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2024-4-24 20:11
所以我先話,以繁時線嚟講,我要強調佢係合格有突,但今時今日多咗欽州街同填海區呢兩段,用繁時年代比, ...

講難落車,其實長沙灣道東行欽州街站都唔係好幾多
呢個站唔好彩跟住45 98C E21AB尾,加上違泊車陣,隨時車長都要等佢地上完客先放客落
落車後難行最根本原因都係深水埗大路嘅行人路闊度跟唔上人流量,長沙灣道兩邊同欽州街西九對面比都係一擔擔,加上地舖不時擺野出行人路造成阻塞
搭鐵出入深水埗站條樓梯仔,一樣人多擠逼,落雨更加顯得逼
係叫如果去南昌街嗰頭,咁當然南昌街嘅基隆街站落會舒服啲咁解,不過嗰頭可以畀你舒服少少落車,亦同時意味住客源就再細啲
12Lane 發表於 2024-4-25 11:57 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2024-4-25 09:29
深水埗上去仲有214,加多個黃大仙轉返獅隧/大隧乜都夠。豐力樓除咗對沙交好重要,其他人應該都寧願佢哋轉 ...

豐力樓應該最低限度會有87B喺度千秋萬世,呢條除左直cut應該都冇咩機會轉到青沙線。
XZ4201 發表於 2024-4-25 13:56 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-4-25 09:45
今時今日286C都未必有好大空間拆
恆耀直出當然不愁無客,但77區條線就堪憂
當然你個前提,係77區條線再碌 ...

本身已經有286c第一城直出,拉86a/286a落去應該鬥唔過286c或者俾人反對
其實如果真係想拓展86a/286a客源,不如拉上水泉澳好過🤔
66702686 發表於 2024-4-25 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
XZ4201 發表於 2024-4-25 13:56
本身已經有286c第一城直出,拉86a/286a落去應該鬥唔過286c或者俾人反對
其實如果真係想拓展86a/286a客源 ...

86c skip左乙明富豪已經可以做到
XZ4201 發表於 2024-4-25 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
66702686 發表於 2024-4-25 14:05
86c skip左乙明富豪已經可以做到

其實係😂我只係喺佢哋角度分析,不過86a/286a真係可以試下拉上水泉澳
Ricky403 發表於 2024-4-25 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2024-4-25 11:41
我反而覺得89D蝕似係89S導致、單睇馬鞍山同東九,唔可以好肯定話大賺但未至於蝕到要棄本身嘅89D。
如果開 ...

89D蝕係第五波嗰陣呢啲時間至有人出黎講,未必係持續咗一段時間,87D拆87C嘅審慎樂觀亦似乎指向蝕錢並非過往長期嘅事
89D賺轉蝕可能原因亦好多,除咗89S收入支出點歸類外,亦有屯馬綫󠄂、大隧塞車、老母塞車、就業同消遣地方改變,都可能影響盤數
ccchhhuuunnn 發表於 2024-4-25 17:09 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-4-24 23:28
兩樣野啦。
一就係本身條線已經好密,大部份時段做到最少10-12分班先叫值得諗下,至少最保守拆完腰斬一半 ...
拆完變30分班都唔會走左去嘅,咁咪有數得圍。

隨時要去到東壩/黃石碼頭/九龍坑呢個偏僻程度先有
正常住宅區點都有駁鐵線,無論係巴士定小巴
一早走咗去搭,仲30分鐘?
而咁偏僻得嚟但本身有一條比較兜但15分鐘一班對外線而有機會分拆機會亦好低
所以基本上呢個條件好罕有近乎不存在
客底唔夠厚,拆完直接倒客就係咁解
RyanPun 發表於 2024-4-25 17:52 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-4-25 16:40
89D蝕係第五波嗰陣呢啲時間至有人出黎講,未必係持續咗一段時間,87D拆87C嘅審慎樂觀亦似乎指向蝕錢並非 ...

所以我本身有啲懷疑、可能只係短暫蝕?嗱、我亦都唔係話依家就開始賺返,不過有啲人就咁講「聽講好似蝕緊」,然後乜都唔講,其實都幾令人充滿幻想。不過唔多講、再講就離題離到好遠,都係返返去講深長茘。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
castanopsis 發表於 2024-4-25 19:13 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2024-4-25 17:52
所以我本身有啲懷疑、可能只係短暫蝕?嗱、我亦都唔係話依家就開始賺返,不過有啲人就咁講「聽講好似蝕緊 ...

堅定流唔知
巴士公司點計條數又唔知
無謂作太多推測