hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大量遊客查詢 H2K 致尖碼嚴重擠塞、站長投訴 ...
開啟左側

[突發!] 大量遊客查詢 H2K 致尖碼嚴重擠塞、站長投訴

mic4126 發表於 2024-5-7 03:04 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-5-7 02:39
你懂的,九公嗰隻e度嘟收費機有幾垃圾,有時出街做緊生意可以出個「暫停服務」都唔出奇。
...

見過一次部機一路行車一路不停reboot, 起朝早8點3-4嘅屯轉落咗人,再上返曬人先好返,但係一上跑道登一登又開始無限reboot...
s20131417 發表於 2024-5-7 13:35 | 顯示全部樓層
mic4126 發表於 2024-5-7 03:04
見過一次部機一路行車一路不停reboot, 起朝早8點3-4嘅屯轉落咗人,再上返曬人先好返,但係一上跑道登一登 ...

雖然話e度嘟機可以做到同八仔機聯動,可以實時因應調校分段收費而更新,但技術方面有無得再做得好少少?雖然小弟搭過咁次車,甚少見過e度嘟機有故障情形。
人家盲目追首航,小弟靜待小確幸的到來~
henryfung1515 發表於 2024-5-8 01:44 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-5-6 22:44
連俾錢都唔識,點解巴士公司唔喺站頭張貼文宣,教導遊客如何使用電子支付工具俾錢,避免尷尬情況出現?
...

八達通就咁拍張卡,支付寶開個qr code scan,我就睇唔出有幾難&同上面有幾大分別
避免尷尬就唔好塞多條線入去,本身尖碼都飽和曬。
TN1073 發表於 2024-5-8 06:55 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-5-6 22:44
連俾錢都唔識,點解巴士公司唔喺站頭張貼文宣,教導遊客如何使用電子支付工具俾錢,避免尷尬情況出現?
...

喺港珠澳,個個站位都有貼文宣教同胞點樣開支付宝俾錢
但係唔係個個都會睇
搞到上車既時候又整一輪
(依家係少咗呢啲情況)

kei_hk 發表於 2024-5-8 09:55 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2024-5-8 01:44
八達通就咁拍張卡,支付寶開個qr code scan,我就睇唔出有幾難&同上面有幾大分別
要避免尷尬就唔好塞多條 ...

2大電子錢包﹐都要轉換乘車碼的地區。

只要無轉地區﹐又或者個apps 認唔到GPS 自動轉換地區﹐就會出事。

唔好問我點解去到市區﹐個乘車碼的地區依然不是 "香港"。

如果乘客一早醒水﹐將乘車碼的地區設定為香港﹐一般都好暢順的。

s20131417 發表於 2024-5-8 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-5-8 09:55

只要無轉地區﹐又或者個apps 認唔到GPS 自動轉換地區﹐就會出事。 ...

小弟試過拎住支付寶返大陸,系統有因應所在地區而自動轉換地區,只不過交通碼駛唔駛自己轉區就未試過😅
kei_hk 發表於 2024-5-8 12:46 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-5-8 12:36
小弟試過拎住支付寶返大陸,系統有因應所在地區而自動轉換地區,只不過交通碼駛唔駛自己轉區就未試過😅 ...

我只用過港版alipay。

平時交易的支付碼﹐中港澳係用同一個的﹐所以乜都唔需要set。

乘車碼﹐預設係跟GPS去自動選擇合適地區的。

但我自己set左人手選乘車碼地區﹐長set深圳通﹐避免剛過關(鄰近邊境)﹐會有出錯地區乘車碼的機會。
**反正﹐只係用來坐深圳地鐵。

至於國內版的電子支付apps﹐我相信都係會預設自動轉換乘車碼的地區。
但用家有無開啟 "香港" 的乘車碼功能﹑誤用支付碼去乘車﹑有無data去load 個乘車碼﹑Apps 是否正確切換到正確的地區的乘車碼(包括自己set做人手設定).......﹐天曉得。

s20131417 發表於 2024-5-12 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2024-5-8 12:46
我只用過港版alipay。

平時交易的支付碼﹐中港澳係用同一個的﹐所以乜都唔需要set。

的確見過巴士公司喺文宣透過細字叫遊客們預先切換交通碼地區,但感覺支付工具供應商要做多少少嘢,喺關口教定大家點樣去切換,甚至可以搵職員擺helpdesk都得。
B.B.B. 發表於 2024-5-12 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
尖碼個個位都係九巴上客位 我覺得呢個位最唔阻本身乘客 至於脫班都係因為九巴行車時間不足姐 加時減班即可解決
teddybus 發表於 2024-5-12 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2024-5-8 09:55

只要無轉地區﹐又或者個apps 認唔到GPS 自動轉換地區﹐就會出事。 ...

Because they didn't enable gps