hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 年輕人大駛問題
開啟左側

年輕人大駛問題

barking 發表於 2005-7-2 11:12 | 顯示全部樓層

[ref=287563]4056[/ref]  在 2005-7-2 12:48 AM 發表:

我有日陪個同學去買袋,睇住佢買左個名牌既,六百幾蚊,我即刻嘩嘩聲

呢d人我自己都見唔少.
我有個朋友兩個月就買一條 Levix 牛仔褲, 條條都六百幾蚊.
而且, 為左呢條褲, 就買幾件不合身(過短)的 T 衫, 為了露出屁股褲袋上的嘜頭.
#;D
DC5 發表於 2005-7-2 11:49 | 顯示全部樓層
其實年輕人(我們都是)應該量入為出,不應盲目跟風。覺得有需要才買,最好為自己訂立一個「採購原則」。
asv2 發表於 2005-7-2 12:38 | 顯示全部樓層
[ref=287563]4056[/ref]  在 2005-7-2 12:48 AM 發表:

一部手機閒閒地都千零銀,mp3機或許平d

假如一個月換一次的話,矣不是將自己既全副身家晒落去?

而家d父母畀咁多錢d仔女駛,話要乜就畀乜佢,盲目追隨潮流,完全渡跟據實際需要黎買野,只係識得有錢 ...

手機Trade-in得密既話其實蝕水唔多架咋.........
湯美 發表於 2005-7-2 13:31 | 顯示全部樓層

其實唔理得人地咁多,
自己覺得用錢方面冇問題就得了。

例如之前討論過嘅手機問題,
對我黎講一部手機收得好、易用就得,
無需要一定要有埋相機功能,又或者可以聽埋 MP3;
講 Shopping,我又冇乜特別野非買不可,
行開街先買一兩件恤衫作替換。

冇錯,人地有能力大洗我地都冇權干涉,
不過現今社會好多都標榜牌子行先,
無論衫褲鞋襪都係,手機更加唔駛講,
好多都成為潮流指標,追及唔到就係落後云云。

以前同學一出街個個都即席計算身上著左幾多錢響身,
開口埋口都係一批又一批牌子名稱,
之後例行活動就係瘋狂購物,買嘅野佢地唔係冇,
問佢地點解有又要買,佢地就話係時候要替換一下,
唔想同人撞衫撞鞋,甚至係話買多對鞋收藏之用。

每個人洗錢能力都唔同,價值觀更甚,
佢地洗得起又何嘗唔係好事呢,
正如板友話齋可以促進香港經濟,幾好丫!#
tungtung1212 發表於 2005-7-2 14:20 | 顯示全部樓層
[ref=287959]湯美[/ref]  在 2005-7-2 01:31 PM 發表:
例如之前討論過嘅手機問題,
對我黎講一部手機收得好、易用就得,
無需要一定要有埋相機功能,又或者可以聽埋 MP3;

從一個女仔的角度去諗,她們不太懂去用相機,只懂去影貼紙機,如果手機有影相的功能,隨時可以慳返筆在貼紙相。
Connected via Bluetooth
winningmok 發表於 2005-7-2 14:53 | 顯示全部樓層
[ref=286447]Ketsu[/ref]  在 2005-6-30 11:32 PM 發表:

我記得以前約過一班網友出黎
有個女仔令我印象極為深刻
話說我地去食飯
佢叫左個餐係可以三文治同油菜對揀
佢揀左油菜(果日油菜係芥蘭)
但之後我見佢食完個餐之後
碟菜未郁過
我問佢點解唔食
佢話唔鍾意食 ...

講真丫!有時我去大家樂果d食個餐都得跟碟菜
加上我又唔鐘意食菜,所以都係好似你地d朋友咁未食過就係度!!
無法啦,香港人覺得身處既地方發達咪咁大洗囉,加上人有佢有既心態
未去過d落後地方佢地唔知....

[ Last edited by winningmok on 2005-7-2 at 14:58 ]
cruisesnet 發表於 2005-7-2 21:50 | 顯示全部樓層

而家d父母畀咁多錢d仔女駛,話要乜就畀乜佢,盲目追隨潮流,完全渡跟據實際需要黎買野,只係識得有錢 ...

ot一問.你做什麼工的.一個月得1200....................#:-[
marioso 發表於 2005-7-2 23:30 | 顯示全部樓層

而家d父母畀咁多錢d仔女駛,話要乜就畀乜佢,盲目追隨潮流,完全渡跟據實際需要黎買野,只係識得有錢就花。就算係父母畀,都唔應該花得就花,大概可以儲起佢,用黎交學費/買必需品果d都好...

我自己一個月暫時賺得果千二蚊,但發覺係完全唔夠駛,淨係食野同去街搭車已經差唔多駛晒,同frd去街都要駛下...駛下駛下故然之,冇晒

我千二蚊都唔夠駛,我難以想像一個月換一次手機既人平時生活要幾多支出...可能佢地隨左換手機之外咩都唔做,終日留響屋企掛咁未咩都唔駛做,咁就唔駛駛$啦~~~

我有日陪個同學去買袋,睇住佢買左個名牌既,六百幾蚊,我即刻嘩嘩聲

講真啦,你係咪覺得人地d $$一定係父母比同埋自己搵既呢???
我有好幾個friend 都係自己儲ja ma....(一個月都唔多$$)
唔只我friend,我聽好多人都係咁
一個人為自己鐘意買既野(e.g.名牌野)有咩問題?
你又知人地唔知貴??未免有d以偏蓋全lor
4056 發表於 2005-7-9 22:49 | 顯示全部樓層
[ref=288438]cruisesnet[/ref]  在 2005-7-2 09:50 PM 發表:

ot一問.你做什麼工的.一個月得1200....................#:-[

我做的只`part-time,賺返來的都是零用...

所以$1200已是一個勉強足夠的數目了。

搭車、食飯,都係呢度扣...所以我已經冇多餘既錢銀去買手機同袋果d...#
KC8249 發表於 2005-7-10 04:18 | 顯示全部樓層