hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 綠色Centro的意外
開啟左側

綠色Centro的意外

DA21 發表於 2008-9-5 18:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2008-9-5 11:57 發表

強行過線便會撞到巴士右邊車身﹐不是撞到巴士車頭

呢點我恕不認同,架私家車如果過左架巴士少少就 cut 出去,巴士就算收慢都一樣會撞!
愛人要結婚了,新郎不是葡萄
teddybus 發表於 2008-9-5 18:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2008-9-5 11:57 發表

由相片看﹐巴士車頭撞私家車右邊車身。即是私家車是進行過線(cut 線)﹐而過程是進行中﹐後方的巴士駛到﹐而撞到私家車。巴士,鐵路,生活6 W( c1 c: s% B' s( D  O
9 L& `3 g( |7 m3 O% T5 |
作為後方的巴士﹐是可以見到私家車正進行過線﹐需要減速 甚至 停車 去讓私家車完成過線﹐避免發生意外。
路,生活3 o% R+ \1 n$ C) A4 A. M/ h  X7 X" F
但是﹐如果私家車是撞到巴士的車門﹐情況又完全改變。即是巴士比私家車快﹐私家車便是在巴士之後﹐在安全情況下才可進行過線。: e, [# c8 r1 l( r/ b* ]6 J8 m7 T7 a
hkitalk.net/ Z5 h. ?6 L9 F& ~1 O3 s. A) o$ E! A
強行過線便會撞到巴士右邊車身﹐不是撞到巴士車頭。

actually from the photo, the part of bus hit by the car can be considered as the side, instead of the front....
Therefore, it is still possible that the car hit  the bus when the bus was going to pass the car before the car shift to another line.
fai 發表於 2008-9-5 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2008-9-4 22:48 發表

主要都要看2位司機回比口供。

不過﹐從相片看﹐應該唔會有人受傷﹐警員會提議雙方告解的。

和解。

不過如果撞車後任何一方良心不安都可以去搵神父
告解既。
[i]影像.從心[/i]
fai 發表於 2008-9-5 18:35 | 顯示全部樓層

呢種情況一睇就知係私家車唔岩啦。以上咁多位板友
話巴士蝕底真係睇到我晒咀。

私家車轉換行車線前應先確認鄰線前後有足夠距離同
安全先可以切線,而家撞左落鄰線既車輛度肯定係佢
唔小心冇察看清楚,警察渣正黎做可以告私家車司機
不小心駕駛。

至於巴士,嚴格d講可以話佢警覺性稍有不足,但一般
黎講呢種情況都唔會將責任歸佢度咯。
[i]影像.從心[/i]
raikkonen01 發表於 2008-9-5 18:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2008-9-4 22:41 發表

不過﹐事實上巴士的位置係蝕底的。

除非巴士司機的口供非常有力講到自己無錯﹐再加有證人﹐否則應該係會輸的。

因為巴士行快線?
4056 發表於 2008-9-5 19:12 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2008-9-4 22:41 發表

不過﹐事實上巴士的位置係蝕底的。

除非巴士司機的口供非常有力講到自己無錯﹐再加有證人﹐否則應該係會輸的。

有乜野睇倒係巴士蝕底??

我從輕鐵司機既觀點睇:一睇就知係私家車強行切線,係私家車唔岩。巴士冇錯到,只可以話佢可能冇防衛駕駛意識,只係「可能」,因為仲要睇巴士車速,同埋私家車強行到咩地步。
柏麗之戀
yoyotown 發表於 2008-9-5 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 DA21 於 2008-9-5 18:03 發表

同意你所講,但我認為係私家車轉線時未有看清楚盲點。

巴士司機係應該睇到私家車想 cut 線,但唔一定停得切車囉!

呢 d 情況我自己渣車果時都見得多,不過亦好彩咁多次都 dup 得切 ...

咁大架巴士o係隔離都仲話盲點未睇清楚, 我諗o個個司機可能係盲tim ar!

如果架私家車閘架 2.6 我都仲信睇唔到, 咁大架巴士就真係...
活著, 我應該做甚麼!
yoyotown 發表於 2008-9-5 21:43 | 顯示全部樓層

正確。昨晚小弟已經上床休息﹐無閒解釋﹐有你先行解釋。

看來你是有車牌﹐平時有駕駛的。

中文簡單講解番釋 :

由相片看﹐巴士車頭撞私家車右邊車身。即是私家車是進行過線(cut 線)﹐而過程是進行中﹐後方的巴士駛到﹐而撞到 ...

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=324641&extra=page%3D1

呢篇文有多一個角度, 唔知閣下又點睇? 架巴士好似有係避, 但基本上佢有向右避只會上壆, 到時可能會比直炒做成更大傷亡, 仲有, 架巴士好似只係剛剛收唔切, 唔係兩架車應該傷得仲勁.

最後, 睇架私家車堂軑好似係夾硬抽埋去, 唔係慢慢攝入.
活著, 我應該做甚麼!
yoyotown 發表於 2008-9-5 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb_gu657 於 2008-9-5 07:54 發表

澄清番一樣野, 呢果位中線係可以直行及右轉既, 所以右轉既巴士可以行中線或右線

不過睇圖就可以見到部私家車過哂火位, 責任誰屬就應該唔難分

該段彌敦道近大華酒店(即事發地點附近) 係三線, 但到裕華外變成四線, 所以閣下所指o既中快線即三四線, 係可以右轉, 架 AP 事後都係由第三線右轉彌敦道. 而一二線係直行, 所以所有右轉彌敦道的巴士o係o個個位都係行快線(第三線)
活著, 我應該做甚麼!
kei_hk 發表於 2008-9-5 22:40 | 顯示全部樓層

原帖由 yoyotown 於 2008-9-5 09:43 PM 發表

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=324641&extra=page%3D1

呢篇文有多一個角度, 唔知閣下又點睇? 架巴士好似有係避, 但基本上佢有向右避只會上壆, 到時可能會比直炒做成更大傷亡, 仲有, 架巴士 ...

巴士係直軑的﹐看不出有避。

我只好再講一句﹐以相片看﹐巴士的位於係蝕底的﹐但是責任誰屬﹐都要看當時環境及2位司機的口供。

相片是看不出私家車由尾爬頭cut 線的﹐也看不到私家車已cut線﹐但巴士司機反應慢而撞到。

我都只是從相片得出的結論﹐只是從撞到車身的位置﹐簡單講﹐從來都沒有講明100%是那一位司機對錯。