hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 陳克勤: er...er...er...try our BREAST
開啟左側

陳克勤: er...er...er...try our BREAST

edhong 發表於 2008-9-9 00:12 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
KR7295 發表於 2008-9-9 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2008-9-9 00:12 發表
try our best ?! 咁老餅, out la ...

新界東貴為最多年輕選民選區, 當然要有 d '新意' ! 但又不可以用火星文

try our breast, 聽在年輕選民耳裡 ...

try our breast ?! 老人家急急查查字典就變 ... ...

但片段中阿陳生係接受緊個英文訪問喎, 照道理應該係以英文廣播既媒體喇, 而英文廣播電台既收聽或者收視目標觀眾應該都係以英文為主既人啦...
但以佢呢句野所講, 如果真係俾個以英文為母語既人聽到會有咩野感覺? 佢地會唔會明阿陳生想講咩野?
I'm just a small potato!!
053h4 發表於 2008-9-9 00:48 | 顯示全部樓層
Fun_FC 發表於 2008-9-9 09:12 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2008-9-9 00:48 發表

以英語為母語的, 本身認為絕大多數中國人英文口音都唔好
而"TRY OUT BEST"亦係常用語, 無感覺呢...

小弟曾到澳洲某大學交流,自問自己英文水平低落(會考僅獲E),但他們一聽我們和他們用英文溝通時,竟大為驚訝,問我為何能懂得外語

說回口音,講真,中國人講得唔好一點也不奇怪,外國人所說的也不見得純正。
ben1985623 發表於 2008-9-9 11:12 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2008-9-8 20:55 發表
唉,對佢真係無野好講,諗野一d邏輯都無
上youtube睇佢在新界東直選論壇的表現,一未迴避自己過錯,之後質疑別人,試問這樣的議員,怎會為香港好
加埋睇左另一篇文,我更加唔明點解佢個黨可以大獲全勝
希望我 ...

唔唔,曾國豐好佢好多
P1X3L YOLICA FANS
da54 發表於 2008-9-9 17:46 | 顯示全部樓層
英文唔好姐,唔駛咁笑人既。

不過陳生亦應該學習下英文比較好的人,例如呢位議員:
http://hk.youtube.com/watch?v=h881_H4LRo4
至於你們信不信?反正我信了
leslie 發表於 2008-9-9 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2008-9-9 17:46 發表
英文唔好姐,唔駛咁笑人既。

不過陳生亦應該學習下英文比較好的人,例如呢位議員:
http://hk.youtube.com/watch?v=h881_H4LRo4

正所謂"勤驗尿 好健康", 英文唔好算啦, 最緊要唔好歷史唔合格, 否則我怕佢比該黨已故主席或者佢前老闆死得更慘
L. Chan - 我們堅持才有希望!
MK 發表於 2008-9-9 20:31 | 顯示全部樓層
淫賤聯真係淫賤

不知所謂
CK4013 發表於 2008-9-10 15:58 | 顯示全部樓層
佢提議如果有懷疑可以向年青人由內地返港強制驗尿
我覺得真係一個笑話...
原來阿陳生仲要整多個笑話出黎...

咁既人都可以立法會
呢d就係鐵票既後果.....
Uh jjuh myun (左右為難)
238X 發表於 2008-9-10 16:00 | 顯示全部樓層

原帖由 CK4013 於 10/9/2008 15:58 發表

咁既人都可以立法會
呢d就係鐵票既後果..... ...

又返到老問題:
點解有鐵票?
如果佢哋淨係識得選呢種人出嚟,
呢班投鐵票嘅人應唔應該剝奪投票權?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知