hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 962X換車的可行性?
開啟左側

[問題] 962X換車的可行性?

JN6854 發表於 2008-9-18 18:57 | 顯示全部樓層

原帖由 EW3074@TM-Focus 於 2008-9-18 17:25 發表
雖然我覺得城巴派豪行962係一個錯誤,但城巴都冇咩車可以選擇,6頭豪算係城巴的靚車喇,唯一希望係佢派多D躉行啦

大西北有幾多躉可以掟俾962系先係個問題
因為城巴低地台巴士比例相比新巴、九巴都係偏低
叫佢拎躉去 到時港島區嘈話拎晒0的低地台走又找麻煩...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
S3BL343@66 發表於 2008-9-18 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-9-12 19:42 發表
唉……家陣上斜慢o的會死人o既咩……

唔通 960 同 961 一夜對調哂o的掛牌之後 960 會少o左人搭,961 客量直線上升咩……

老實講,屯門d線收咁貴,但俾部虧車你歎,慢慢爬斜路,仲要不止一條,係人都火
屯公咁鬼多斜路,要求高d都唔係過份
 樓主| 1320 發表於 2008-9-18 19:49 | 顯示全部樓層
Yes, I profoundly understand that no. of Tridents is relatively limited in citybus,
hence, my proposal seldom talk about the transfromation of 6XX to Trident/E500.

Instead, I had make a suggestion to change to 8XX/4XX/3XX which was at the route 1,5/5B/10 etc now,
as they do not have harsh requirement on sloping road.

Of course, beside changing the style of bus of 962X,
there may be other way to improve the quality and attain the radical aim of 962x
Nevertheless, I profoundly belieive that,
changing bus style is the most simply and direct way to get it at the current moment.

Ps. Sorry that I can not type Chinese at school

The Designer
JN6854 發表於 2008-9-18 19:56 | 顯示全部樓層

換車款的話... 可能要做bus rotation
因為觀乎現時俾96x系0既大多都係ZF波箱0既車
偏偏城巴一大堆Voith波箱0既車
(同低地台:非低地台比例一樣...)
係就係上斜爽0的 但係西隧至新界西北一段全程高速公路
要長期三波「踩盡(高轉)」的話 唔止車廂嘈音大 耗油亦都會比ZF波箱車多...

其實可行的話 不如由日常維修保養同微調入手...
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
ATE24 發表於 2008-9-18 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2008-9-18 19:16 發表

老實講,屯門d線收咁貴,但俾部虧車你歎,慢慢爬斜路,仲要不止一條,係人都火

屯門線收咁貴,要求高o的唔過份……
言則收緊貴一貴o既線派車就應該比其他線 top o的好o的?

261 宜家都收緊 12 蚊,我可以叫九巴換哂o的 AD 做金車嗎?
60M 66M 57M 爽手淥腳將o的金車拎去第二度啦喂……
260X 應該行番轉頭拎番哂o的 E3 ATR 喎……
968 貴過 961 耶……快o的叫 968 分哂 961 o的 AVW 啦……
962/967/969/307/...(不計其數) 系貴過哂 B3 系,B3 系快o的嘔番哂o的 810_ 出o黎啦……

我點睇都唔明點解 X 線要用o的 "TOP" 車喎,家陣搭巴士鬥快咩……
如果o的客趕住返工o既話,你估佢會唔會咁得閒認住「呀 le 架係六頭豪,好鬼慢,等下班康豪算喇」o丫o拿……有車就上啦!
我夠唔鍾意 AVW 慢,無車都要上啦話……
清醒少少,人o地唔係巴士迷囉唔該……
要快o既,渣車或者打的啦。

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
citybus_#918 + 1 agree ~!
AV513--HU208 + 5 Good Point !

查看全部評分

公器公用 香港早要有品
FBI2 發表於 2008-9-18 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-9-18 20:49 發表

言則收緊貴一貴o既線派車就應該比其他線 top o的好o的?

261 宜家都收緊 12 蚊,我可以叫九巴換哂o的 AD 做金車嗎?
60M 66M 57M 爽手淥腳將o的金車拎去第二度啦喂……
260X 應該行番轉 ...

今日已經有架1519行962X.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
ATE24 發表於 2008-9-18 23:29 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2008-9-18 23:00 發表

今日已經有架1519行962X.

無記錯o既話,好似早排都試過 MAN@962X
公器公用 香港早要有品
DM17 發表於 2008-9-20 03:06 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2008-9-18 19:16 發表

南區薄扶林呢邊日日出11米豪o黎行
咁班南區客咪日日慶到出煙?

史上空前最強大戰!
FBI2 發表於 2008-9-20 09:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2008-9-18 20:49 發表

260X 應該行番轉 ...

咪係囉,屯門D人只知道"熱狗唔上"呢樣野,你見66成日遊街,62X熱狗班次少一半客就知啦.
講真,九巴拎架頭蘭,D客都照上啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
NEO_962 發表於 2008-9-20 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 2008-9-12 20:13 發表
前日搭419@962,係大欖上斜比無十部都有八部巴士爬頭,尋晚同是59X,HX8815怒爬KF6177,今日搭KF6039己經被兩部960爬頭,都唔知
話59X批豬勁!

好似冇人講過呢兩架係勁豬

換車款的話... 可能要做bus rotation! a6 G' |. M+ X8 X; {, J  I- B0 Z
因為觀乎現時俾96x系0既大多都係ZF波箱0既車
偏偏城巴一大堆Voith波箱0既車
(同低地台:非低地台比例一樣...)www.hkitalk.net9 e8 ~6 {" e, |
係就係上斜爽0的 但係西隧至新界西北一段全程高速公路hkitalk.net# M6 ~9 d+ f9 T& H0 j8 ]: A8 G6 B+ j
要長期三波「踩盡(高轉)」的話 唔止車廂嘈音大 耗油亦都會比ZF波箱車多...www.hkitalk.net& x" P  Z6 H" l
其實可行的話 不如由日常維修保養同微調入手...

至弊又唔見得城巴既3波豪好力過6頭幾多

其實962平路多過上斜....平路呢方面6頭絕對唔比康偈車差囉