hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 大家可否學會尊重他人、建立自己的理想? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

大家可否學會尊重他人、建立自己的理想?

DIH 發表於 2008-11-15 00:41 | 顯示全部樓層

陳巧文我就無咩想講,我只係想講,我係舊年(2007年,唔係「某年」)中大畢業生,
本來我們坐在整群人中間,對台上嘉賓致詞,一如以往的沒有興趣,
董建華成個演講都係對稿讀,我們都在竊笑,直至我們在數十米外都聽到示威者的口號,
董建華的發言被打斷,我和同學都開始戥董生唔抵,佢而家又唔係特首,係人大政協,
在香港無權的,你同佢講生果金有乜用?

董生初時都係斷完又繼續,但到一刻真係講唔落去,
董生的一句(苦口婆心地)「你畀我講埋先,好冇?」即時獲得全場掌聲。
對我來說,掌聲是給予董生終於識得執生,跳出既定程序,將個波踢返畀人。
如果23條時佢識得咁做,就唔使搞到腳痛啦。

示威者啊,你可以在典禮前或典禮後示威,你示威唔好「搞串我個party」至得架~
畢業典禮的學生及工作人員沒有強制停止示威者,已經係對佢地的尊重,
但佢地越嗌越大聲,就唔尊重畢業典禮的參加者喇。

我而家在實驗室,超過一半人來自大陸,大部分都嚮往香港生活,
有人係共產黨員,而對一些敏感話題,如台灣、西藏、法輪功,
我們的立場都無大分別,甚至用來講笑。
他們有自己的一套看法,有人同我講過非常痛心文革摧毀中華文化,
羨慕香港仍然保存傳統習俗,亦對國內的一些現象看不過眼;
有人就話來到香港,完全不食用內地牌子(即使係香港版)的奶製品。
有些時候,他們對內地政府的不滿或不信任比我還多。

有啲事,佢地唔係唔知,或盟塞,而係視乎場合,同朋友普通交談佢地可以暢所欲言,
但一個會留有紀錄的訪問,佢地就真係要提高警覺,樓主要體諒下。

一樣米養百樣人,有北方人努力學廣州話的同時,亦有人話繁體字好煩,
中國有十三億人,咩人都會遇到,有溫和開放派亦有激進保守派,不宜一竹篙打一船人。

尊重他人同建立自己的理想又係兩回事喎,我重未有自己的理想......
人地問我畢業做乜,我都答唔出......
如果我個「理想」係去日本駕JR但係我日文都唔識多隻,咁又算唔算有理想呢?

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
Fun_FC + 5 講得好好

查看全部評分

3ASV196 發表於 2008-11-15 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-11-15 00:41 發表
陳巧文我就無咩想講,我只係想講,我係舊年(2007年,唔係「某年」)中大畢業生,
本來我們坐在整群人中間,對台上嘉賓致詞,一如以往的沒有興趣,
董建華成個演講都係對稿讀,我們都在竊笑,直至我們在數十米外都聽到示威者的口號,
董 ...

原來只是舊年, 我印象係好耐tim hahah

無錯, 香港人係包容不同意見/接受不同人士, 係尊重的平衡, 亦要好好學習...

表達本身也有好多方式...點樣可以令人留意到, 又不影響他人, 係一種"藝術"..

係現在的香港, 當人人都想拎多d 權力/影響力*時....更加需要留意...

*呢方面好多人唔覺唔覺地做緊, 唔係只是政治問題, 簡單如現在香港消費者對服務業的態度,
學生對教師的投訴, 返工同事與老闆之間....好多時都睇到香港人越來越重視個人的"power"..
如果這方面過份左, 係不利整體社會風氣, 同時係危險的....
3ASV196.KE7270
 樓主| S3BL100 發表於 2008-11-15 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-11-15 00:41 發表
尊重他人同建立自己的理想又係兩回事喎,我重未有自己的理想......
人地問我畢業做乜,我都答唔出......
如果我個「理想」係去日本駕JR但係我日文都唔識多隻,咁又算唔算有理想呢?

我開文除了想討論「尊重」外,也想討論一下「理想」,不料大家把焦點只集中在前者。

想討論「理想」的原因,就是發現似乎大家都沒有認真想過這個問題,不知道自己到底將
來想怎樣,於是才會有這麼多人只會迷巴士、打機,或者只會想著如何賺大錢(我相信這
裏可能有不少隱蔽青年)。大家又可否有一些遠大一點的目標(不是叫大家做特首做官、
這個我覺得很低俗),把眼光放遠一點,想想大家可否為社會做點事,實現不可能?

大家可能覺得我自命不凡扮清高,然而,當整個社會都沒有一些有理想的人的時候,香港
會變成怎樣?(這也是其中一個我希望離開香港的原因,不過暫且不在此討論。)大家都
是二十來歲,為甚麼別人可以,自己卻不可以?
DIH 發表於 2008-11-15 16:44 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2008-11-15 14:41 發表

我開文除了想討論「尊重」外,也想討論一下「理想」,不料大家把焦點只集中在前者。

想討論「理想」的原因,就是發現似乎大家都沒有認真想過這個問題,不知道自己到底將
來想怎樣,於是才會有這麼多人只會迷巴士、打機,或者 ...

我讀生物系,呢個科目在香港無咩前景,當年選科為了興趣,
叫我去做藥廠、儀器廠,等於叫我揞住良心做事,我做唔到,好多人都做唔到,
所以有人去教書(有理想喇卦),有人做空姐空少(寓工作於娛樂又係咪理想?),
有人為了盡快賺最多的錢養家而狂讀金融去做經紀,又係咪有理想?

香港呢個地方太細,塘水滾塘魚好難話有咩理想,李嘉誠可以穿膠花,曾蔭權可以做推銷員,
他們那一輩的人爬到上社會頂層,但最少有十幾廿年繼續在位,跟住繼承的會係現年三四十歲的一班,
即係話,假如我個理想係要學李嘉誠,我要等四十年。

我個理想就係賺錢回饋父母,畀佢地好食好住身體健康,要達成呢個理想已經唔易,我自己的理想?
在香港,除非你個理想係同錢有關,否則理想都幾難達成。
又或者,假如全部人都有理想,結果唔符合「理想」的工作或階層沒有人做,這個社會如何運作?
有無人個理想係洗廁所?掃街?執垃圾?
在大機構從事體面的工作,實際係呃人?

我理想係咩?
兩岸和平統一,西藏高度自治,中文字廢簡復繁,全世界人人守望相助,夠唔夠理想?

有些時候,唔係話無理想,而係身上的包袱太多,或以前無做到對現在有利的事,唔到自己話放唔放低,
我可唔可以拋低家人走去歐洲流浪?我可唔可以乜都唔識就話去非洲做義工?都係自己同自己講好喇。

評分

參與人數 2aPower +7 收起 理由
S3BL100 + 2 提出了許多其他角度的觀點,反映了現實問題,同 ...
Dennis34 + 5 極同意,全部人可以達成理想係荒謬嘅事。世界 ...

查看全部評分

kwyeung 發表於 2008-11-16 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-11-15 14:41 發表

來想怎樣,於是才會有這麼多人只會迷巴士、打機,或者 ...

有時要講理想, 都要講下現實環境是否容許。
我唔知閣下家境如何, 但感覺點都唔係等錢開飯一類,
你當然可以好容易咁講「不低俗的理想」。

我本身屋企經濟環境唔太好, 屋企人身體又唔好,
大學有好多「實現理想」救世界的programe我係想參加,
但現實係唔容許我咁做喎...
我都想搵個summer去山區幫下人, 但出左香港屋企人無人睇住,
係咪我無理想, 甘願被目前綁死呢?

我而家讀緊double-degree, 有排都未畢到業,
唯有搏命讀書, 第日有個good honor搵好工, 等屋企人過好生活。
另一方面就搏命part-time, 畢業前就算養唔起家,
最起碼唔駛人地養, 有緊急事都有筆錢支援下。
但我一日係得24個鐘, 根本無時間去顧咁多宏大理想,
用閣下的角度看, 呢d咁既人又係咪spiritually cheap呢?

我而家份part-time係去教night course,
幫一班近乎hopeless既初中生俾心機讀書,
人工唔算低, 但有人工更高的補習社接觸過我,
留低純粹係想社會十年後少幾個雙失。
事實上我從來唔諗住投身教育事業, 咁又係咪迷失緊?
一年先幫到十幾廿個人, 絕對做唔到"raise整個社會對許
多問題的awareness", 咁我究竟有無理想?

我好慶幸自己a-level後好清楚自己要行條咩路,
但有時半夜返屋企, 累到上車都差d無力時,
依然會咁諗︰平淡既生活都有平淡既好...
閣下成日講尊重, 你又何嘗尊重過其他人既價值觀、理想呢?
鹹魚青菜各有所愛, 有人會覺得有個warm family已經好辛福,
有人會想做更多, 係咪人地要follow你個套先叫好?

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
S3BL100 + 3 提出了許多另一角度的觀點,反映了現實問題,值 ...

查看全部評分

3ASV196 發表於 2008-11-16 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2008-11-16 12:38 發表

大學有好多「實現理想」救 ...

咁其實呢方面, 我又覺得S3BL100只是提出人需要
理想, 唔一定係要跟佢所講的意思 gei...

我自己就覺得, 多元社會, 正正需要不同種類, 性格,
需求的人......才能平衡, 包括左不同理想, 甚至無乜
理想的人

唔係話有理想係錯/無理想係o岩, 而是想講, 如果人人都
似孫中山咁, 咁有理想, 到時也一定天下大亂....  

而理想也無分是否高尚/低俗...
(要搵$$$, 做特首, 一樣可以係一個好理想, 最少
有清楚目標, 可以努力去做)

個人覺覺, 只要清楚自己做緊乜, 已經好足夠...

不過都想回應返樓主, 請不要進行"標籤", 黎呢度d人, 好多也
不會是隱蔽青年, 而迷巴士, 打機的人本身也不等於無思想...
人人平等, 都請繼續留意"尊重"

3ASV196.KE7270
 樓主| S3BL100 發表於 2008-11-17 12:16 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2008-11-16 12:38 發表

大學有好多「實現理想」救世界的programe我係想參加,
但現實係唔容許我咁做喎...
我都想搵個summer去山區幫下人, 但出左香港屋企人無人睇住,
係咪我無理想, 甘願被目前綁死呢?

我而家讀緊double-degree, 有排都未畢到業,
唯有搏命讀書, 第日有個good honor搵好工, 等屋企人過好生活。
另一方面就搏命part-time, 畢業前就算養唔起家,
最起碼唔駛人地養, 有緊急事都有筆錢支援下。
但我一日係得24個鐘, 根本無時間去顧咁多宏大理想,
用閣下的角度看, 呢d咁既人又係咪spiritually cheap呢?

的確,生活上的困難很容易令人迷失方向,被迫暫時放下自己的
理想,不過我覺得這不是令人放棄理想的理由。相反,在困難下
更應該勇往直前,珍惜每一個機會,加倍努力。

我很理解閣下的情況,其實我的家庭環境也是相當普通,也面對
著不少的壓力,身邊許多水平相若的人,都到了UPenn、Stanford、
Brown、Chicago,只有我被迫暫時留在香港;兩次到美國的學校
做visitor/exchange,條數都要計過度過。不過我慶幸從小學到現
在,碰到了不少好老師,和不少發展的機會,奠定了我人生的方
向。生活困難不是一個可以完全撇下不理的問題,但是是否可以
在能力範圍以內,在生活與理想間盡量找到一個平衡?例如,可
否是合理改善生活後,重新思考理想的問題,而不是從此把「理
想」丟到垃圾桶?一位本學期有教我的professor,就是大學畢業
後工作了十年,然後才返回學術界,37歲才在Stanford取PhD,
然而憑著毅力,最終在他自己的field裏面取得許多出色成就。這
個例子,是否值得借鏡呢?

我而家份part-time係去教night course,
幫一班近乎hopeless既初中生俾心機讀書,
人工唔算低, 但有人工更高的補習社接觸過我,
留低純粹係想社會十年後少幾個雙失。
事實上我從來唔諗住投身教育事業, 咁又係咪迷失緊?
一年先幫到十幾廿個人, 絕對做唔到"raise整個社會對許
多問題的awareness", 咁我究竟有無理想?

「raise整個社會對許多問題的awareness」,是最高境界,我自
問達不到,亦沒有這種想法(雖然本人樓頂提及的project,選題
目時就有這種考慮在內)。然而,最重要的,是自己能否
contribute to the well-being of the society,那怕影響何其渺小。
因此,我亦覺得教書是一份相當有意義的工作,以生命影響生命,
中學時亦曾有衝動將來通過教育contribute(雖然後來因為個人的
與趣,以及家人的勸阻而放棄,不過我依然希望通過另外的途徑
為教育contribute)。
 樓主| S3BL100 發表於 2008-11-17 12:35 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2008-11-15 16:44 發表
我讀生物系,呢個科目在香港無咩前景,當年選科為了興趣,
叫我去做藥廠、儀器廠,等於叫我揞住良心做事,我做唔到,好多人都做唔到,
所以有人去教書(有理想喇卦),有人做空姐空少(寓工作於娛樂又係咪理想?)[/quote]

我的處境和你差不多,選科時大把科可以揀唔揀偏要揀pure science,
周圍許多「長輩」我說我傻仔之類。但是我有目標,要讀PhD,要做
top-tier research(不過香港的環境對research不conducive,這也是
我想離開香港的原因之一,而我和你都是這行(雖然是不同discipline),
大家都相當清楚這個field現時的境況,不足為外人道)。當然,在種
種困難下,我的策略是:盡量為自己爭取更多機會、更多credential,
而選research field時亦要特別小心,盡量在興趣、個人能力和research
field的前景找到不衡。(所以身邊有人數學底子一般卻堅持要做general
relativity / cosmology,我對此有保留。)

而當釐清個人目標後,就勇往直前;雖然不一定能達到,但至少曾經
嘗試過,曾經contribute,最重要的是無論結果如何,自己也feel comfortable。

[quote]原帖由 DIH 於 2008-11-15 16:44 發表
有人為了盡快賺最多的錢養家而狂讀金融去做經紀,又係咪有理想?

如果外面有人問這問題,而我答不是,那麼我肯定會被人狂插。

不過中學認識一位年長四年的學長,一直對音樂很有興趣和passion,然而家境
亦是一般,最終在美國讀undegrad時,選擇double major finance and music,
出來做了ibank兩年,業餘時又指揮合唱團,現在於princeton讀master,目標是
搵夠銀後專心搞音樂。我想這個例子亦值得參考。

香港呢個地方太細,塘水滾塘魚好難話有咩理想,李嘉誠可以穿膠花,曾蔭權可以做推銷員,
他們那一輩的人爬到上社會頂層,但最少有十幾廿年繼續在位,跟住繼承的會係現年三四十歲的一班,
即係話,假如我個理想係要學李嘉誠,我要等四十年。

這點實在不能不認同。

我個理想就係賺錢回饋父母,畀佢地好食好住身體健康,要達成呢個理想已經唔易,我自己的理想?
在香港,除非你個理想係同錢有關,否則理想都幾難達成。
又或者,假如全部人都有理想,結果唔符合「理想」的工作或階層沒有人做,這個社會如何運作?
有無人個理想係洗廁所?掃街?執垃圾?
在大機構從事體面的工作,實際係呃人?

我理想係咩?
兩岸和平統一,西藏高度自治,中文字廢簡復繁,全世界人人守望相助,夠唔夠理想?

有些時候,唔係話無理想,而係身上的包袱太多,或以前無做到對現在有利的事,唔到自己話放唔放低,
我可唔可以拋低家人走去歐洲流浪?我可唔可以乜都唔識就話去非洲做義工?都係自己同自己講好喇。

我倒會覺得,有否理想之餘,有否曾經盡力實現(不論是延遲實現,或是任何方法,見#27)。

共勉之。