hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 黑白不分
開啟左側

黑白不分

ArnoldC 發表於 2008-12-26 07:10 | 顯示全部樓層

有理的,應用適當途徑(ie法律)去尋回公道,只是一天到晚在示威不是辦法。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
EU5472 + 2 AGREE

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2008-12-26 08:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2008-12-26 00:21 發表

請留意我的焦點是那群沒有足夠mental capacity去作正確決定的人。
如果一個中年師奶, 識字又有途徑問人,
明知有風險都去買, 我會話唔抵可憐。

但一個70歲阿婆, 無人無物, 目不識丁,
咁除左銀行職員仲有咩可以做到 ...

誰也不知道佢究竟識吾識投資,
阿婆分分鐘數口精過你....

而且一旦簽左字就當佢知道和同意晒所有既條款...
只能怪佢自己冇睇清楚...當買過教訓...
petcity 發表於 2008-12-26 10:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EU5472 發表於 2008-12-26 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 kwyeung 於 2008-12-26 00:28 發表
請問我幾時係度老調重提呢?你可以quote番出來嗎?
我又何時講過全部買迷債的人都是受害者?
要有理性討論, 最起碼你也要看清楚原文的觀點。

我只係話有人老調重彈,從來無講過個人係你
你要對號入座,唔關我事
心水清既板友,應該記得有人不斷幫班苦主講說話,話銀行唔啱
仲有,你既語氣令我覺得你係講緊全部買迷債的人都是受害者
成篇文係度講什麼專業,信任,講到銀行唔啱,苦主有幾"苦"
唔通你係講緊銀行有幾苦,苦主有唔啱咩???

S3BL100 發表於 2008-12-26 22:26 | 顯示全部樓層
原帖由 df9321 於 2008-12-26 01:51 發表
銀行講乜就信乜,也許太天真吧...

舉個例,咁政府當初夠話強積金實唔會蝕啦,但係我買晒低風險,呢個金融海嘯都令到我強積金蝕成千銀喎,咁我係咪要去告政府講大話?
我仲要係被迫架喎! ...

設身處地想一想,如果閣下是七十歲,不識字的
老人家,銀行職員某天找你,拿一張合約叫你簽,
說是延續閣下的定期儲蓄戶口,不簽的話戶口自
動失效,閣下會怎樣做?

這已經不是最差劣的手段,更荒謬的,例如冒客
戶簽名買Lehman Brothers,我都聽聞過,記憶
中電視新聞亦有提及。

本板一眾巴士迷,一見70取消,配套未夠完善,
就說九巴「講大話」;老人家被騙資產的問題,
當然不是「少了幾班巴士」般小事,而是一生
積蓄化為雲煙,為甚麼又不說銀行講大話?

當然,我和板友kwyeung的立場一致,那些明知
道是投資的「苦主」,現在嚷著賠償,並不如此
值得可憐。
petcity 發表於 2008-12-26 22:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cruisesnet 發表於 2008-12-26 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2008-12-26 22:26 發表

戶簽名買Lehman Broth ...

講真,我吾太信有冒客戶簽名

第一:
係嚴重罪行

第二:
比人冒簽果個點解吾立即舉報...
買左之後一定會有好多文件往來,或者金錢上既交易.
佢係一定會知道有依回事的.
為何吾舉報呀,...
petcity 發表於 2008-12-26 23:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hksf 發表於 2008-12-27 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2008-12-26 22:26 發表

設身處地想一想,如果閣下是七十歲,不識字的
老人家,銀行職員某天找你,拿一張合約叫你簽,
說是延續閣下的定期儲蓄戶口,不簽的話戶口自
動失效,閣下會怎樣做?

戶簽名買Lehman Broth ...

之前同屋企人去銀行續定期,
銀行職員話有一種"五年o既定期".
再睇落去, 點解d 文件有其他金融機構o既logo

呢d 野都可以叫做定期.

又或者係呢d
"而家 D 存款利息咁低, 我地有一個特別既儲蓄計劃,
利息比而家會多 x 厘"

要求安信兄弟拯救雷曼兄弟
hksf 發表於 2008-12-27 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 cruisesnet 於 2008-12-25 19:01 發表
人地講得冇錯0.....

d人一路有錢賺既時候又吾見有人話銷售手法有問題....

計我話, 而家d人要銀行賠錢既同時,
銀行最多賠本金+相關既利息
但係佢地要把之前賺既所有錢還番比銀行,

當個交易完全冇做過 ...

宜家個重點係:
銀行有無呃人?
賺蝕係另一件事
要求安信兄弟拯救雷曼兄弟