hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [舊相sharing^^] CH3299 at 荃灣碼頭 加黑金剛相 ...
開啟左側

[舊相sharing^^] CH3299 at 荃灣碼頭 加黑金剛相

DBTSL 發表於 2009-1-7 00:52 | 顯示全部樓層

We create a bus style.
AD18 發表於 2009-1-7 09:16 | 顯示全部樓層
黑金剛小弟真係比較少坐

不過反而試過有次坐大泵把 , 仲記得果部係 N159--CK3870
咁岩有次咁好彩坐到佢行 78K , 部車真係好爽 , 好好跑
尤其是係聯和墟果段沙頭角公路
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
HY671 發表於 2009-1-7 09:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kwanix 於 2009-1-6 23:51 發表
以前係唔係所有jubilant都係屬K廠 , 然後在退役前2-3年大部份被調往L / S / U 廠?

係。

當年兩批車仲係「當打之年」時,N全歸K廠,G就由其他三間廠瓜分。
永遠懷念MJ
alan680x 發表於 2009-1-7 12:18 | 顯示全部樓層

share with you

DIH 發表於 2009-1-7 14:25 | 顯示全部樓層
1998-1999,香港新舊車款交替,車齡相距20年而設計跨三代的巴士聚頭,係日落前的燦爛。

我搭N就多數係2F/3C/5C,我要在富祐大廈落車,淨係由蒲崗村道天橋上到個站已經有排你受。

中學時,有時放學都會搭2F/5C落山,
當年成條雙鳳街都係N的brake聲(「沙沙沙」),係同G唔同架。
唔好忘記5C可以一架落到山腳,另一架就轉入崇華街,中間夾架2F,好似啟德咁繁忙。
葵盛東居民AMN36 發表於 2009-1-7 15:38 | 顯示全部樓層
有post討論Jubilant, 都可以回下, 但我對佢地印象唔多深
因為果陣都係鍾意雞車多過佢地, 但我對黑金剛都有印象, 因為外型
同雞車唔同, 但前面又同雞車一樣好舊黑色野, 我只搭過佢地行31, 31B同32
印象只係登到pat pat開花

當時細粒又輕既我, 搭佢地行31B / 32響青山道
真係拋到成個人pat pat離椅, 不過細過既我都好享受呢種feel, 搭巴士好似
玩機動遊戲咁, 又可以去目地的, 一份價錢, 兩種得益
fatku 發表於 2009-1-7 15:41 | 顯示全部樓層

原帖由 DBTSL 於 2009-1-7 00:52 發表

同樣是跨廠派車的N5 @ 86。

另N45 @ 23。
古競豪
homanbean 發表於 2009-1-7 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 HR9710+KU1391 於 2009-1-7 00:25 發表

以當年來講,前置引擎巴士比起後置引擎巴士爬可信,因當年珍寶容易上大斜路水滾,加上雞鴨有自動減速器;再加上當年大部份郊區路窄,多數只適合10米或以下車款行,而bl/m/dm主力隧道線,所以雞鴨多行郊區 ...

應該話BL/DM同埋6LXB引擎既M上斜比雞同鴨仲差
而且當年唔似得依家咁多短冷馬
當年92呢D線又唔派得11米車
所以用雞鴨行D行唔到大車既爬山線 已經係最好既選擇
-   知足者自然常樂   -
HV7025 發表於 2009-1-7 16:05 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2009-1-7 14:25 發表
1998-1999,香港新舊車款交替,車齡相距20年而設計跨三代的巴士聚頭,係日落前的燦爛。

我搭N就多數係2F/3C/5C,我要在富祐大廈落車,淨係由蒲崗村道天橋上到個站已經有排你受。

中學時,有時放學都會搭2F/5C落山 ...

98-99年真係近代香港巴士最精彩既年代
除左設計大不同既新舊車型交替, 仲有新舊公司交替
新機場同大欖隧道亦帶來大量新路線
新舊事物於短時間內並存, 真係令人回味

講番大泵把黑金剛
(個人不喜歡「鴨」呢個term, 呢個字從來無巴士司機用, 同司機交談不能使用
而且大泵把黑金剛係形容兩種車身既特徵, 相反「鴨」彷彿只係「雞」既附庸)
雖然我搬過屋, 但多年來都係住九龍東
大泵把黑金剛始終係由細坐到大, 從短途既28A, 出尖沙咀既5C,28, 到大長途既70X,74A都係坐佢地, 充滿童年回憶
而行邊D路都係非常之凳, 而且好嘈
行28更加試晒多種感覺, 衝落振華道, 跑啟祥道天橋都好似過山車咁
之後仲要行機場隧道, 真係嘈到呢...
年幼時習慣左大泵把黑金剛咁凳既車, 之後而家坐短龍, Trident果種凳既感覺, 不過係碎料
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
HV7025 發表於 2009-1-7 16:08 | 顯示全部樓層

原帖由 homanbean 於 2009-1-7 15:57 發表

應該話BL/DM同埋6LXB引擎既M上斜比雞同鴨仲差
而且當年唔似得依家咁多短冷馬
當年92呢D線又唔派得11米車
所以用雞鴨行D行唔到大車既爬山線 已經係最好既選擇 ...

一來BL,DM,M上斜仲差
二來後置引擎既車環境始終舒服得多, 而當年仲有103,113,606呢D過海線要用短車
咁當然係過海線優先用較舒服既車啦
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵