hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 點解而家d車好似冇冷氣咁
開啟左側

點解而家d車好似冇冷氣咁

Kaix 發表於 2009-3-22 09:40 | 顯示全部樓層

原帖由 ME32 於 2009-3-22 07:33 發表
我就好懷疑市區線有無25.5
始終sensor同乘客既位置唔一樣
而且佢風口又唔係多
根本照顧唔到成個車箱既乘客對溫度同通風既需要

I agree with u this time
ME32 發表於 2009-3-22 10:00 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-3-22 09:38 發表

倫敦濕度唔高??

可能反而仲浪費多左??
可能可能可能可能可能可能可能可能可能可能可能

倫敦溫度又高唔高得過香港?

可以想像一台機器不斷又開又關,會唔會用多左電
當然唔同機種有唔同情況,既然無資料係手就只好「保險o的」用「可能」喇
Kaix 發表於 2009-3-22 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 ME32 於 2009-3-22 10:00 發表

倫敦溫度又高唔高得過香港?

倫敦夏天通常25°C左右,
一年有幾日會超過30°C

但倫敦地鐵車廂狹小兼冇冷氣,而且繁忙時間極度擁擠,
夏天繁忙時間車廂往往達40°C以上,最高紀録係47 °C,
毎日均有大量乗客暈倒,
地鐵當局強烈建議乘客帶備樽裝水乘車

香港人成日講到香港點差點差,點慘點慘,
其實説穿都係要將自己唔合理嘅貪慾合理化
ME32 發表於 2009-3-22 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2009-3-22 13:29 發表

倫敦夏天通常25°C左右,
一年有幾日會超過30°C

但倫敦地鐵車廂狹小兼冇冷氣,而且繁忙時間極度擁擠,
夏天繁忙時間車廂往往達40°C以上,最高紀録係47 °C,
毎日均有大量乗客暈倒,
地鐵當局強烈建議乘客帶備樽裝水乘車
...

因為小弟未到過倫敦,所以所有資料都係靠上網搵既
如果有唔正確既地方請指正

根據wikipedia,倫敦平均最高溫係七至八月既23度
(from: http://en.wikipedia.org/wiki/London, http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%80%AB%E6%95%A6)
但香港由6月開始平均低溫已經超過25度,直至9月為止
其中6月至9月平均高溫都超過30度
(from:http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF)
單睇以上數字已經可以比較兩地氣溫差異有幾大
就算倫敦一年有幾日過30度都不能與香港相比
香港整體溫度高要用冷氣無可厚非
可以想像下如果港鐵無冷氣無通風係夏天會係如何惡劣既狀況
唔係因為外國比自己差就代表唔駛改進
所以唔係香港人怨o的咩野,而係真係有需要去改善

而家車廂溫度唔係最重要
因為25.5度係一個幾舒適既溫度
問題係唔夠通風,所以先有焗促感
而且冷氣著眼既唔只係溫度,仲有濕度同流量

Kaix 發表於 2009-3-22 15:47 | 顯示全部樓層
原帖由 ME32 於 2009-3-22 13:57 發表

香港整體溫度高要用冷氣無可厚非
可以想像下如果港鐵無冷氣無通風係夏天會係如何惡劣既狀況
唔係因為外國比自己差就代表唔駛改進
所以唔係香港人怨o的咩野,而係真係有需要去改善

冇人話唔駛改進,
問題係香港人投訴嘅同時,
字裡行間總要認為外國好d

好似「失禮死人」、「國際笑話」呢d字眼黎抬高人地、扁低自己

又好似你咁,明明香港鐵路係舒適N倍,
但就死要話如果香港鐵路冇冷氣實衰過倫敦,
無所不用其極地非要將香港置於外國之下不可

係澳洲,就算鐵路點差,
d人都唔會攞外國黎比,
用「失禮死人」、「國際笑話」黎批評更加會被群眾認為係辱國,
叫你"If u don't like it, go back where u come from!!",
因為淨係講「外國好d」對解決問題一d都冇用,
你點批評都冇問題,但一定唔可以揾野黎比較
ME32 發表於 2009-3-22 16:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-3-22 15:47 發表

冇人話唔駛改進,
問題係香港人投訴嘅同時,
字裡行間總要認為外國好d

好似「失禮死人」、「國際笑話」呢d字眼黎抬高人地、扁低自己

又好似你咁,明明香港鐵路係舒適N倍,
但就死要話如果香港鐵路冇冷氣實衰過倫敦,
無所 ...

小弟一直無講「如果香港鐵路冇冷氣實衰過倫敦」
亦完全無提到香港比外國差
只係借用閣下以倫敦比較既例子
再用數據證明香港鐵路如果無冷氣會令車廂內環境變差
正如您所講倫敦地鐵係>30度時最惡劣可以去到47度
但香港有幾個月都係>30度,難保乘客有幾個月要抵受車廂溫度>40度
單看日數已顯示香港鐵路對冷氣要求唔會低
kei_hk 發表於 2009-3-22 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-3-21 11:30 PM 發表

我都覺得... 香港人太習慣太涼的冷氣
就算去東京
大部份的室內場所的冷氣都無香港咁涼

香港人...
開細D冷氣就要講到上市... 為賺錢
我實在唔明
今時今日省錢省電有咩唔O岩?
政府, 學校統統都 25.5 度啦...
大家學 ...

當你只穿一件T-shirt 在幾條最長的轉車通道 (即 香港-中環﹐tst - 尖東﹐2個美孚站)﹐你由a站行到b站﹐不用急步行﹐都可以出汗的時間﹐究竟是唔夠冷氣﹐定係大家的要求高。

人流高﹐溫度高 + 不流通﹐是現時地鐵車站的嚴重問題﹐冬天的問題係比夏天更嚴重 (可能穿衫比夏天多有關)。
相反﹐未有環保團體提出25.5度之前﹐此問題又沒有現在般嚴重﹐甚至無此問題。

如果只在一個office﹐人們不是大動作的地方﹐非一堆人集中的地方﹐再加沒有大陽曬的地方﹐25.5度是合理的。否則﹐應合理地調節一下﹐把溫度稍為降低一點﹐增加送風量﹐25.5度只是一個參考指標。
如現時九巴的冷氣是以23度為標準﹐曾以實際運作﹐把數部車調至25.5度﹐反而換來大量乘客投訴冷氣不足﹐而且受日光影響﹐根據好難可以保持25.5度以下。這便是實際地靈活調整溫度標準的好例子。

ahbong 發表於 2009-3-23 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-3-22 23:12 發表

當你只穿一件T-shirt 在幾條最長的轉車通道 (即 香港-中環﹐tst - 尖東﹐2個美孚站)﹐你由a站行到b站﹐不用急步行﹐都可以出汗的時間﹐究竟是唔夠冷氣﹐定係大家的要求高。

人流高﹐溫度高 + 不流通﹐是現時地鐵車站的嚴重問題﹐冬天 ...

請不要誤會,我並不反對港鐵將室內溫度調整至低於 25.5 度,因為我極之壞疑調低兩度要用多幾多電。

我指出的是,現時的情形是環保團體先提出 25.5 度,及傳媒廣泛報導有車廂溫度過低,在此之後,政府提出藍天計劃,建議將室內溫度調整至 25.5度。

至於是否調整至 22 或 23 度,已經無團體作出研究或跟進,因此此題目基本上在 "25.5 度" 之上已經擱置,港鐵以 25.5 度為標準並無不妥,而我記得,港鐵係以漸進式安排大堂及車廂溫度,讓乘客逐漸適應。

至於是否 "大部份乘客" 都覺得冷氣不足,我估計你或我都未有數據,因此很難以此立論。

我的經驗是,最近幾日天氣較熱及潮濕,天水圍站月台冷氣感覺比較熱,但除非我是急步走進車站或在月台上急步行,否則溫度是可以接受。
superbus 發表於 2009-3-23 01:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009-3-21 23:30 發表

我都覺得... 香港人太習慣太涼的冷氣
就算去東京
大部份的室內場所的冷氣都無香港咁涼

香港人...
開細D冷氣就要講到上市... 為賺錢
我實在唔明
今時今日省錢省電有咩唔O岩?
政府, 學校統統都 25.5 度啦...
大家學習環保一點吧

慳電並唔係罪,但慳響唔應該慳既地方就有問題
地鐵站既燈光,有好多都係唔需要咁光,點解呢D就唔慳?
佢D總部大樓同樣浪費唔少燈光電力,唔通呢度就唔可以著手?
應慳唔慳,反而慳響D最重要既通風上面
只會令人覺得呢間公司縮骨
superbus 發表於 2009-3-23 01:58 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-3-22 23:12 發表

唔洗話行,只要響旺角站企五分鐘
足以令你產生一種暈眩既感覺