hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 四條鐵路貫通 毋須轉乘
開啟左側

四條鐵路貫通 毋須轉乘

Kaix 發表於 2009-5-21 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 AD15113 於 2009-5-21 19:27 發表

1.政府都唔了解市民的搭車模式,假使我由屋企一落樓下就有巴士出市區,但你起條鐵路又要多重轉車.又唔順路又冇位坐有得坐都唔舒服既咁你整咁大條鐵做咩?好似西鐵咁
2.仲有..如果要發展鐵路既..冇問題,,但唔好再限制其 ...

你唔搭沙中線大把人仆住去搭,你可以放心,
政府唔勒令巴士減班,巴士公司都會自己減

3ASV196 發表於 2009-5-21 21:24 | 顯示全部樓層
原帖由 AD15113 於 2009-5-21 18:04 發表
政府系咪真系想巴士死曬??
好似而家個鐵路網絡咪算系咁啦..
仲要整呢樣整個樣,,好似東鐵都唔需要過海,,有隧巴已經好好,起碼巴士公司都仲算有得發展都算系互相得益..唉!!到時死得啦..系咪一定要改變曬香港人既搭車模 ...

其實搭車模式, 無可避免會改....

未有海底隧道前, 人同車都要靠船過海,
到起左海底隧道, 過海巴士開始行駛, d人開始改變, 船少左人坐,  
到地鐵通車, d人又改變方式喇...隨著鐵路發展, 路面交通一定會
有影響, 唔只巴士...

基本上, 基建不段發展, 改變無可避免....

其實好耐之前, 我係巴士版都出文講過, 巴士的角色係要變,
如果巴士迷想法只是停留於巴士與鐵路是競爭, 而不是合作,
每次一提起鐵路就話一輪的話, 辛苦的只是自己, 而不能
改變這大方向..

講真, "東鐵都唔需要過海,,有隧巴已經好好"? 如果當年起3條
海底隧道之前, 我講"巴士都唔駛過海, 有渡輪已經好好" 又是否
合理?

鐵路有得過海, 當然更好, 直言, 我之前好多時都要經歷紅隧口塞巴士
埋站的情況, 都明白紅隧巴士已經好飽和...

有時亦唔係政府迫人改變, d人自己都會變..

當然, 我都唔同意太過著重一方, 如天星問題, 我都覺得政府有問題, 但
東鐵過海等, 則相當合理吧...

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
星惡魔-傑 + 2 內容中肯、合理

查看全部評分

3ASV196.KE7270
Eddie 發表於 2009-5-21 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-5-21 19:09 發表

港鐵預計沙中線(東西線大圍至紅磡段+南北線紅磡至金鐘段)每日乘客量達一百萬人次。

再加上西港島線及南港島線,
未來十年應該係香港有史以內鐵路對巴士進行最血腥嘅狙擊戰,
可媲美納粹黨對猶太人嘅種族清洗 ...
仲有觀塘線延線
teddybus 發表於 2009-5-21 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 AD15113 於 2009-5-21 19:27 發表

1.政府都唔了解市民的搭車模式,假使我由屋企一落樓下就有巴士出市區,但你起條鐵路又要多重轉車.又唔順路又冇位坐有得坐都唔舒服既咁你整咁大條鐵做咩?好似西鐵咁
2.仲有..如果要發展鐵路既..冇問題,,但唔好再限制其 ...

我屋企附近都有條叫106既巴士線,
又咁我而家教緊補習班既學校係柴灣
無錯我係懶行而選擇106
但結果我就要早成一個鐘三個字出門口
講真,如果唔係間學校同我屋企都距離鐵路站幾遠,
又或者,我貪心一d,有條接駁鐵路駁落我屋企附近,或者學校附近
我諗我會轉去鐵路好耐....
kingprowm 發表於 2009-5-21 22:02 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

我覺得新界東咁大, 人口咁多,
根本就一早應該要有過海鐵路,
沙中線真係拖得太耐先落實興建
siupy 發表於 2009-5-21 22:23 | 顯示全部樓層
東鐵線減卡過海的話
我怕會重演當年荃灣線的迫爆情況
港鐵會唔會收番繁時附加費呢?
黑翼 發表於 2009-5-21 22:25 | 顯示全部樓層

基本上出市區不用轉車
有需要把東鐵線頭等卡調往東西線為你服務嗎?
DIH 發表於 2009-5-21 22:30 | 顯示全部樓層
呢個消息一早已經有架喇喎......使乜咁大驚小怪呢?

MTR都唔會預你全程搭晒,就算觀塘綫荃灣綫港島綫東鐵綫西鐵綫都唔會有好多人搭晒全程架啦~
最重要係資源運用得當,所謂「成本效益」嗟。
AD15113 發表於 2009-5-21 23:17 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

咁話者我個人的思想比較舊,,
但希望政府比交通工具市民時,要安排得好D,唔好要人轉來轉去.轉到頭都暈,,同埋唔好成日改來改去,,好煩

ArnoldC 發表於 2009-5-21 23:24 | 顯示全部樓層

"沙屯線"有兩間車廠,到時唔知會點安排呢?仲有,到時由沙田出入屯門時間上同巴士比如何?