hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線
開啟左側

[問題] 九巴路線

tsoikc 發表於 2009-7-4 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2009-7-1 11:03 發表
現時的11X,前身是13K和13A

13K好似90年代中由5K同13A合併而成, 13K用左一段時間就改做11X.
我無記錯的話5K係由觀塘碼頭至紅磡車站, 13A就是上秀茂坪(?) 至 紅磡碼頭.
用電時請注意安全!
Gary_B 發表於 2009-7-5 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 64xxx 於 2009-7-4 21:20 發表
即係咩位置?

11A
1977/11/14         觀塘碼頭---新蒲崗

新蒲崗總站即現時啟德花園對開
不過唔肯定當時是否循環線
Wright---AVW16 發表於 2009-7-5 20:28 | 顯示全部樓層
原帖由 ef8860@40 於 2009-7-3 09:56 發表
而石圍角路上半段,最初是可以直接右轉"象鼻山路",後因城隧工程影響,,車輛要左轉象鼻山路落斜,繞經"荃錦交匯處"後,再沿"象鼻山路"往梨木樹方向行駛。

如果根據容生本書,呢個改動早在1982年已實施,但估計城隧的建造工程不會歷時那麼久吧?
ef8860@40 發表於 2009-7-7 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-7-5 20:28 發表

如果根據容生本書,呢個改動早在1982年已實施,但估計城隧的建造工程不會歷時那麼久吧?
印象中一定唔係1982年改,直接右轉上象山方向不是短時間。故我看任何文獻咁耐,從來唔會盡信。而事實上好多時都有不盡不實既情況出現。舉例:唔知大家有無睇過一本由"香港大學美術博物館"出版的"香江半島:香港的早期九龍風光"-鄭寶鴻先生著??鄭先生現時乃是香港歷史博物館的榮譽顧問,間中亦見有接受電視台訪問,理應是對香港的歷史瞭如指掌,。但是我在該書發現有圖片與描述不符的情況,故曾當面向他查詢反映(他在上環經營郵票社),他本人亦知書中有多處是不盡不實的情況,故我從來唔會盡信任何書本文獻所記錄之全部。
沒有共產黨就沒有新中國
kiwai 發表於 2009-7-7 22:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ef8860@40 於 2009-7-7 00:10 發表
印象中一定唔係1982年改,直接右轉上象山方向不是短時間。

extract from "Guide to Hong Kong's Bus, Light Bus, Rail and Ferry Services 1984"

p.s. 信不信由你

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
32 + 2 謝謝分享歷史資料

查看全部評分

kiwai 發表於 2009-7-9 20:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ef8860@40 於 2009-7-3 06:57 發表
我並無每一路綫遂一考究,但起碼知道,約1986-87年起既九巴32號綫(石圍角大角咀碼頭),因為興建城門隧道的緣故,引致石圍角路、象鼻山路、二坡圳路及現時入城隧迥旋處的位置,均要大規模重整,其間,石圍角路是曾經上/下兩段分期封 ...

唔知你講O既係咪呢次改動呢?

摘自華僑日報

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
32 + 2 謝謝分享珍貴報章

查看全部評分

樓主| 33XX 發表於 2009-7-16 12:52 | 顯示全部樓層

再問有沒有以下九巴路線:

34X,38X,52,55,56,59,61,63,93,96,97,98,204,205,206,207,210

另問有沒有以下過海路線:

100(我知有,所以我只要路線資料!)

105(我知有,所以我只要路線資料!)

105A

114(我知有,所以我只要路線資料!)

kiwai 發表於 2009-7-16 13:09 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2009-7-16 13:13 | 顯示全部樓層
52 長沙灣—屯門市中心〔改為52X,延長至深水埗,改經荃灣路〕
55 元朗(東)—流浮山〔改為輕鐵接駁巴士655〕
56 元朗(東)—大棠〔改為輕鐵接駁巴士656〕
206 尖沙咀—美孚〔取消〕
207 尖沙咀—筆架山〔取消〕
210 尖沙咀—郝德傑道〔取消〕

100 尖沙咀—銅鑼灣(循環線)〔因西區海底隧道通車而取消〕
105 荔枝角—西環〔改為105A、905及905P〕
105A 紅磡海底隧道繳費廣場—上環(港澳碼頭)〔取消〕

114 深水埗碼頭—上環(港澳碼頭)〔改為914〕

303 耀安邨往上環(德輔道中,近永樂街)〔改為681P〕
3asv6 發表於 2009-7-16 16:56 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2009-7-16 12:52 發表
再問有沒有以下九巴路線:

34X,38X,52,55,56,59,61,63,93,96,97,98,204,205,206,207,210

另問有沒有以下過海路線:

100(我知有,所以我只要路線資料!)

105(我知有,所以我只要路線資料!)

105A

114(我知有,所以我只要路線資料!)

34X,38X係234X,238X計劃時叫法.
93K計劃時叫93,296A計劃時叫97,98D計劃時好似叫98.
即係93,96,97,98都係無用過.600,900都係無用過.
59,61,63,204,205,206,207,210下面條link有
晒兩邊總站資料,其他我無講的有人答左你...

http://rain.prohosting.com/~3asv6/routes_encypledia.htm
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架