hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍南綫通車對青衣巴士線影響
開啟左側

[問題] 九龍南綫通車對青衣巴士線影響

DK704_3N133 發表於 2009-8-21 18:42 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2009-8-21 18:39 發表
剛剛旺角見到架 MP7943 返長安, 一如以往全車爆滿  
一如所料, 九龍南線根本同青衣完全拉唔上關係,
青衣居民要搭港鐵既話, 10 年前已經搭左啦,
唔通等今時今日先搭咩

如果 41A 咁都要減車 ...

計尖咀總站而言......41A的確輸晒
但問題係....有幾多人係尖咀上車?

另外cut 44比cut 41A更不合理
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
kingprowm 發表於 2009-8-21 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-8-21 18:42 發表

計尖咀總站而言......41A的確輸晒
但問題係....有幾多人係尖咀上車?

另外cut 44比cut 41A更不合理

總之就 41A/44 兩線 CUT 車都不合理,
九龍南線通車應該只可 CUT 260X/268B/269B 的車
DK704_3N133 發表於 2009-8-21 19:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2009-8-21 18:44 發表

總之就 41A/44 兩線 CUT 車都不合理,
九龍南線通車應該只可 CUT 260X/268B/269B 的車

睇下44 cut正定S la.....
chut S對夜晚作用唔大.....要收工ge到收工晒
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
FA9671 發表於 2009-8-21 19:32 | 顯示全部樓層

運吉決定邊條線o係鐵路通車後要取消,一向都只係睇地圖,即係...
(駁腳)>青衣站>南昌>紅磡>旺角東>(駁腳)
可惜咁既乘車模式o係大部分情況下都只會係simutrans到出現
現實咁搭既一定唔係大部分熟路既客囉
(唔識路咁搭既又唔出奇,一向有d人去邊都只係識搭MTR)
不過,真係想知道運吉係用邊到思考

DK704_3N133 發表於 2009-8-21 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 FA9671 於 2009-8-21 19:32 發表
運吉決定邊條線o係鐵路通車後要取消,一向都只係睇地圖,即係...
(駁腳)>青衣站>南昌>紅磡>旺角東>(駁腳)
可惜咁既乘車模式o係大部分情況下都只會係simutrans到出現
現實咁搭既一定唔係大部分熟路既客囉
(唔識路咁搭既 ...

43C又點解釋?
支持遷拆尖碼及灣碼巴總
亞空 發表於 2009-8-21 20:10 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-8-21 19:56 發表

43C又點解釋?

運吉話巴士而家既定位係接駁
所以請選用249M轉港鐵
Wattyung 發表於 2009-8-21 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 亞空 於 2009-8-21 20:10 發表

運吉話巴士而家既定位係接駁
所以請選用249M轉港鐵

叫班運吉官員去做一做個手術,將個腦擺番入個頭到先啦!以前住大王下村(青衣村對面),都仲話可以行去搭mtr,而家搬咗上山的青華苑(長康二期對上),43C而家咁疏車都仲要CUT!(42A在非繁時來到都只係剩一兩個窗口位,未過橋可以坐滿,43c絕對可以疏渡乘客,加冷後效果更為明顯!)
好,你CUT咗43C嘅班次,加番密249M呀,再加轉乘呀!
我可以講,我一家去完旺角番屋企都唔會坐mtr,首選43c,可在總站慢慢拖亞仔落車,次選42A。mtr.....搬咗到而家四年幾,旺角番屋企係一次都未試過!

CUT 43c,諗嗰個都傻架,肯定唔係住青衣亦無乜點來過青衣囉!南環線對青衣居民有幾大好處呢?個壞處可能更大啊。邊度有得簽名反對,記得話聲我聽,保皇黨反對黨乜黨都簽,極力反對運吉無理因南環線CUT走青衣島的巴士班次!

評分

參與人數 3aPower 0 收起 理由
superbus + 2 如果班決策官員用吓腦,就唔會要D唔啦更既路 ...
3bx -4 頭兩句話政府官員的言詞不當
石頭 + 2 講中青衣南居民心聲

查看全部評分

GU9338 發表於 2009-8-21 23:01 | 顯示全部樓層
41A 仲 cut 真係 ... 而家客量已經同班次不成正比

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
3158 + 1 咪係

查看全部評分

請用文明來說服我。
kei_hk 發表於 2009-8-22 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2009-8-21 06:41 PM 發表

想問而家你呢個方法要幾耐....thx
早上返工時間﹐鐵路大約20分鐘﹐差不多是不用等車的﹐比港鐵網頁可能會快少少。

但由家行去青衣站要15分鐘﹐除的士外無車可坐﹐由紅磡站行番公司或坐車返工司﹐大約要10分鐘﹐合計要40分鐘。比一程41快﹐但以我用開的方法﹐去美孚轉紅VAN 慢約10分鐘﹐但紅VAN有一個缺點便是有是等車等好耐﹐為起同MTR 的時間差不多。

FD5410 發表於 2009-8-22 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2009-8-21 23:01 發表
41A 仲 cut 真係 ... 而家客量已經同班次不成正比

根本要坐 MTR 既一早坐左
唔使而家先由坐 41A 轉坐 MTR