hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍南綫通車對青衣巴士線影響
開啟左側

[問題] 九龍南綫通車對青衣巴士線影響

kei_hk 發表於 2009-8-22 12:33 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2009-8-22 12:01 PM 發表

根本要坐 MTR 既一早坐左
唔使而家先由坐 41A 轉坐 MTR

我住長安1期﹐一般都唔會坐mtr去 tst 的。

最多星期六,日﹐預計彌敦道非常繁忙才會使用。

原因 :
1. 行去青衣站要成10-15分鐘
2. mtr 車費貴(好彩有$2優惠站﹐如果唔係真係唔會點坐)
3. 非繁忙時間﹐8-10分鐘才一班車﹐真係坐巴士都唔知已經去到邊。

lwf0615 發表於 2009-8-22 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009-8-22 12:33 發表

我住長安1期﹐一般都唔會坐mtr去 tst 的。

最多星期六,日﹐預計彌敦道非常繁忙才會使用。

原因 :
1. 行去青衣站要成10-15分鐘
2. mtr 車費貴(好彩有$2優惠站﹐如果唔係真係唔會點坐)
3. 非繁忙時間﹐8-10分鐘才一班車﹐真 ...

十分同意 我都係住長安村一期 唔趕時間多數坐41A 最多預多d時間等巴士
kei_hk 發表於 2009-8-22 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 lwf0615 於 2009-8-22 12:40 PM 發表

十分同意 我都係住長安村一期 唔趕時間多數坐41A 最多預多d時間等巴士

我仲要最遠的一座﹐行去長發商場呃完$2﹐再去青衣站﹐行得點快都要15分鐘。

再加埋等列車﹐再轉車時間﹐我坐41a時間都差不多了。

Kaix 發表於 2009-8-22 13:57 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-8-22 12:43 發表
我仲要最遠的一座﹐行去長發商場呃完$2﹐再去青衣站﹐行得點快都要15分鐘。

再加埋等列車﹐再轉車時間﹐我坐41a時間都差不多了。

青衣站設計又係有問題,
長安邨行上車站好唔方便,
偉景花園直頭完全冇路駁上車站,
同青衣舊有社區好似割裂左咁

而且青衣站擺海邊已經係蠢設計,
根本青衣站應該擺青敬路以西,
服務範圍即時擴展至整個長安邨同青衣邨

不過當年機鐵計劃志不在此,
東涌線只係附屬機鐵嘅bonus

石頭 發表於 2009-8-22 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-8-22 13:57 發表

青衣站設計又係有問題,

不 ...

所以948無得全日係一個笑話~
亞空 發表於 2009-8-22 14:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2009-8-22 13:57 發表

青衣站設計又係有問題,

不 ...

就算坐地鐵,d人寧願坐44去到荔枝角先轉,咁樣行少好多
kingprowm 發表於 2009-8-22 15:06 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2009-8-21 23:01 發表
41A 仲 cut 真係 ... 而家客量已經同班次不成正比

講得好 !
41A 根本應該係加兩架車而唔係減兩架車,
現在已經要靠加左柯打先好少少
最好就全日 10-12 分鐘
有乜理由 12-15 分鐘, 有時仲要 18-20 分鐘
kingprowm 發表於 2009-8-22 15:11 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2009-8-22 14:09 發表

948 冇得全日, 根本就係恰青衣居民,
948 沿線大多唔近港鐵
現在東涌線除了應付機場客,
近年來仲要應付埋迪士尼遊客和昂坪360 的遊客
搞到連非繁時都十分擠迫
根本好應該將青衣客分流去巴士
victorkaho 發表於 2009-8-22 18:06 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2009-8-23 11:56 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 22/8/2009 14:09 發表

咁又唔係喎,雖則「只係」bonus,
但係呢個 bonus 都係吸引到乘客乘搭先叫 bonus。

繁時同我一齊喺青衣站等東涌線嘅青衣居民唔通係傻嘅?
249M 而家做區內接駁線王唔通又係得主婦學生客支持?

原帖由 kingprowm 於 22/8/2009 15:11 發表

948 冇得全日, 根本就係恰青衣居民,
948 沿線大多唔近港鐵
現在東涌線除了應付機場客,
近年來仲要應付埋迪士尼遊客和昂坪360 的遊客
搞到連非繁時都十分擠迫
根本好應該將青衣客分流去巴士 ...

咪亂講,我經常去到夜晚八、九點先搭東涌線,都經常有位坐,
南線通車後我連東涌線都 skip 埋,直接去尖東轉就算,
東涌線應該係空間更充裕。

所以喺我理解,南線通車,會將部份本來用東涌線轉西鐵線
嘅乘客吸走,令東涌線有更多空間去容納青衣乘客。
所以郁你哋青衣並無郁錯人!

不過話說回來,東涌線假日多人少少就真,
呢個問題,我諗加密假日班次至 8 分鐘已經可以
(而家好似仲係 10 分鐘一班)。

奉勸各位荃葵青站友:唔好成日用巴士迷個角度去諗問題。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知