hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 頭等無聊問題 ..
開啟左側

頭等無聊問題 ..

kei_hk 發表於 2009-8-26 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbc81 於 2009-8-26 11:07 PM 發表
哼, 你大我唔到架 !

基本上我晚晚收工都要由紅磡先去上水再番天水圍

搵日我夠精神一定同你玩既

你咪做囉﹐關我鬼事﹐又唔係我錢﹐又唔係我的時間﹐話之你去齊所有車站才出閘。

樓主| kmbc81 發表於 2009-8-26 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-8-26 23:09 發表

港鐵應該冇限制乘客喺入閘區內遊車河, 只要入閘後車票失效前出閘便可。

但港鐵有冇話未出閘的頭等回程需要再確認頭等?

又或者如果我在紅磡嘟咗頭等, 去上水唔出閘再嘟頭等返紅磡出閘, 會唔會扣足紅磡來回上水的 ...

從來未有聽聞過 "未出閘的頭等回程需要再確認頭等"

只不過係驚回程時比人查票時有所留難
syp 發表於 2009-8-26 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbc81 於 2009/8/26 23:07 發表
哼, 你大我唔到架 !

基本上我晚晚收工都要由紅磡先去上水再番天水圍

搵日我夠精神一定同你玩既

其實我始終唔係好明點解問完問題要跟住做。

如果我問「不小心開了列車通風窗會有咩後果」問完係咪要跟住走去實踐? 唔實踐係咪唔問得?
下一站係西營盤
bobbycheng 發表於 2009-8-26 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-8-26 23:09 發表

按這個推論﹐應收$16.80(成人)﹐因為紅磡至尖東已經沒有頭等﹐而且系統係唔識計你兜路的。

不過﹐樓主話遊車河﹐唔知會唔會超時比附加費啦。

樓主咁樣搭應該唔洗比超時附加費

根據港鐵網頁
紅磡去上水38分鐘
上水去天水圍69分鐘

38+69=107
唔超過150分鐘
kei_hk 發表於 2009-8-26 23:22 | 顯示全部樓層
原帖由 bobbycheng 於 2009-8-26 11:17 PM 發表

樓主咁樣搭應該唔洗比超時附加費

根據港鐵網頁
紅磡去上水38分鐘
上水去天水圍69分鐘

38+69=107
唔超過150分鐘

如果真係車接車﹐又唔中途做其他野﹐又應該唔過的。

不過﹐有人講明遊車河﹐又話送人﹐又話情趣﹐多種因素下會唔會增加車程時間﹐真係唔敢講啦。

bobbycheng 發表於 2009-8-26 23:22 | 顯示全部樓層
如果係尖東入閘紅磡拍頭等機再係紅磡出閘應該扣幾多錢
bobbycheng 發表於 2009-8-26 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-8-26 23:22 發表

如果真係車接車﹐又唔中途做其他野﹐又應該唔過的。

不過﹐有人講明遊車河﹐又話送人﹐又話情趣﹐多種因素下會唔會增加車程時間﹐真係唔敢講啦。 ...

萬一中途遇上故障就...
syp 發表於 2009-8-26 23:30 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009/8/26 23:10 發表

你咪做囉﹐關我鬼事﹐又唔係我錢﹐又唔係我的時間﹐話之你去齊所有車站才出閘。

人哋本來就冇提點解要咁搭, 係你質疑人哋問咗唔去實踐, 人哋至解釋你知, 你而家又話「關我鬼事」, 但你又去質疑人, 你都幾有趣。
下一站係西營盤
syp 發表於 2009-8-26 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2009/8/26 23:01 發表

港鐵網頁可直接答你係 :

普通等 : 成人$6.00﹐惠優及學生都是 $3.00
頭等位 : 成人$10.90﹐惠優 $5.40 而學生$7.90

(以上為八達通價)

如是者即係頭等多收 紅磡-大圍 的 4.9 元單程價, 所以 #4 文章說法要補充, 非東鐵線出閘加收 3 元 (頭等最低消費), 但馬鞍山線出閘要加收到大圍站的單程價。
下一站係西營盤
syp 發表於 2009-8-26 23:38 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009/8/26 23:09 發表

按這個推論﹐應收$16.80(成人)﹐因為紅磡至尖東已經沒有頭等﹐而且系統係唔識計你兜路的。

但又有人說拍了頭等機會另加 3 元, 那應該是 16.8+3=19.8 吧
下一站係西營盤