hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九記冇遠見乎???
開啟左側

[問題] 九記冇遠見乎???

tridents 發表於 2009-10-21 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 adl_kevin 於 2009-10-21 22:38 發表
仲有...12米車行薄扶林道係完全冇問題...夠位有餘...

咁都叫無問題夠位有餘, 好野.

城記 14 線時作風, 吾理你過吾過火位, 12 米照行盤含道擺花街, 好生意既公司袋盡 12 米客量既錢, 撞左既就入司機數, 輸打贏要, 咁既公司仍可繼續營運, 打呢間公司工既司機真係慘.

如果當年 23 比左城記, 一早行哂 12 米, 係咪真係無問題?  咪講笑啦.

1320 發表於 2009-10-22 00:40 | 顯示全部樓層
唉...........
新巴而家都唔多得去邊....
12米行第3街, 水街
經常過晒火線........
司機真係唔易做........
The Designer
Wright---AVW16 發表於 2009-10-22 05:48 | 顯示全部樓層
所以城巴後來先要買十一米豪行半山線

不過970行十二米好明顯係因為客多,同埋其實都係近幾年既事,所以新巴係行之前應該有試過車
 樓主| adl_kevin 發表於 2009-10-22 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-10-22 05:48 發表

不過970行十二米好明顯係因為客多,同埋其實都係近幾年既事,所以新巴係行之前應該有試過車

講得冇錯...
樓上嗰位"疐s"...我想同你講...唔識嘅嘢就唔好亂吹...
同埋可唔可以話我聽有咩巴士係轉彎時唔會過火位ga???願聞其詳...

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
teddybus -2 態度惡劣,將人地既理論話係老吹。 ...

查看全部評分

樓主| adl_kevin 發表於 2009-10-22 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 tridents 於 2009-10-21 22:54 發表

城記 14 線時作風, 吾理你過吾過火位, 12 米照行盤含道擺花街, 好生意既公司袋盡 12 米客量既錢, 撞左既就入司機數, 輸打贏要, 咁既公司仍可繼續營運, 打呢間公司工既司機真係慘.

...

大哥大...啲不實際嘅假設講少d當積吓陰德la...
幾時有人講過23要行12米呢???
要比喻都搵個好d呀

tridents 發表於 2009-10-22 21:08 | 顯示全部樓層
原帖由 1320 於 2009-10-22 00:40 發表
唉...........
新巴而家都唔多得去邊....
12米行第3街, 水街
經常過晒火線........
司機真係唔易做........

504 開線時, 聽過 6 架車其中一個字軌講當時想用西營盤落山 (等於 4 仔咁行), 因為怕西營盤幾個彎位, 所以最後都係跟 537 用山道天橋落山.

水街及第三街二個彎, 行龍仔也要避車, 行得 11 米也是極限, 怡家用埋 12 米, 同當年城記接 40 / 40M 一樣, 車吾怕大, 最緊要做生意.

tridents 發表於 2009-10-22 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2009-10-22 05:48 發表

14 線接手時用 4 系豪行 40 / 40M, 但奇怪既批 9 系豪到左香港, 佢地新車落地係行 5B 吾係半山, 行左超有一個月先甩返出黎比半山.

但之後朝早繁忙時間, 城記係灣仔出好多 40 特車搶 23 灣仔金鐘客, 呢 d 持車 12 米居多.

970 行 12 米當然係多客, 就等於前文小弟所講, 有生意就用盡 12 米, 條路難行但有事入司機數.  以前 40 一樣行 12 米, 23 又多客, 以呢間公司作風, 落埋 12 米都得.

中巴年代, 我真係見過 DL 行 23.

小弟真是不才, 什麼也不懂, 所以被版人說我亂講野又吾識野, 真是失禮.

DM17 發表於 2009-10-23 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 tridents 於 2009-10-22 21:17 發表

14 線接手時用 4 系豪行 40 / 40M, 但奇怪既批 9 系豪到左香港, 佢地新車落地係行 5B 吾係半山, 行左超有一個月先甩返出黎比半山.

但之後朝早繁忙時間, 城記係灣仔出好多 40 特車搶 23 灣仔金鐘客, 呢 d 持車 12  ...

薄扶林道行12米車唔係呢一頭半個月既事
早晌95-97年90B已經有12米豪行緊直至今時今日,
係咁易出事既一早已經上哂報

其二,970甚至4號4X,30X/M49同91行既係Trident
Trident係中軸驅動,轉向同11米車基本上差唔多
西營盤果幾個彎唔夠過根本就唔成立
史上空前最強大戰!
tridents 發表於 2009-10-23 13:04 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2009-10-23 00:25 發表
薄扶林道行12米車唔係呢一頭半個月既事
早晌95-97年90B已經有12米豪行緊直至今時今日,
係咁易出事既一早已經上哂報

其二,970甚至4號4X,30X/M49同91行既係Trident
Trident係中軸驅動,轉向同11米車基本上差唔多

謝謝回覆.

90B 開線時全線用龍仔, 為何不久轉 12 米與當時客量及 TD 政策斜向城記有關, 90B 開線不久已因多客要加車, 但吾夠細車, 而當時城記有咩要求 TD 一定比, 結果要加車只有 12 米, 以 TD 斜向城記城記政策, 點會吾批.  仲記得 90B 開左線一排我入海怡影相, 當時總站仲係泊街邊, 我影左一架大蘭一架龍仔, 這就是剛剛 90B 加 12 米車.

另外, 窄路行大車是否合適, 不應與是否出意外及見報有關吧.  14 線時城記用 4 系行左幾個月 40 及 40M, 城記及 TD 話無問題, 傳媒亦只報導有新車及改善服務, 但司機及巴士迷評價又點?  12 米真係合適行羅便臣道盤含道?  當時有無 High 花及輕微意外我真係吾知.  另外早前睇版友既相 61X 亦行 12 米兼有超豪, 即淺水灣一段真的合適行 12 米?  赤柱除 6 仔及 314 也可行 11 米, 但又是否合適?  誇張 d 講 12 米躉旋轉半徑仲好過 11 米 9 字豪, 咁即係赤柱亦可行 12 米躉.

如果羅便臣道盤含道真係合適行 12 米, 又不明為何新記仲要買歐四 11.3 米行 23.

另外現時某會幹事係中記年代一樣揸過 DA 行 9 仔打仗, 如果 11 米 DA 行過 9 仔無事無意外, 我又吾明怡家點解 9 仔一定要用 33 行, 而吾可以假期用 11 米同紅小搶生意.

你的觀點又對, Trident 行中軸驅動, 是否合適行經西營盤一段薄扶林道見仁見智, 問我我仍覺得吾合適, 而事實上真係日日行 12 米躉又無發生大事.

小弟這篇回文只是想對現時怎去定義窄路可以容許行幾長既車有意見.
leolaw 發表於 2009-10-24 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 tridents 於 2009-10-21 22:54 發表

...

如果俾九龍公司做, 應該只會派小龍, 頂盡派10.6米, 包括薄扶林道, 可能會落命令, 除特別情況下, 不得派加五車輛 (11米或以上)