hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有關巴士373系列問題
開啟左側

[問題] 有關巴士373系列問題

Kaix 發表於 2009-11-4 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 fredfred 於 2009-11-4 19:26 發表
咁你而家無第二個選擇MA...人地都要出九龍港島...唔搭火車搭乜呀...咁你地未以為佢地搭火車多
即係咁...如果有人係非繁時用順風車載你出港島...你會唔會諗公路會唔會塞..我諗你會OK啦...巴士,鐵路,生活6 a1 E+ G3 B$ ~( [9 Q- u1 P
如果有巴士線開到定位咁方便...D人都會有選擇MA
net9 Z3 F, p, w5 C& T  ^
我無死硬迫人去搭巴士,同埋巴士載客量邊夠火車黎...但用黎做輔助,或俾多個選擇北區人搭,點解要咁反對,講到間九巴係你地咁,乜都要賺錢.班班都要頂閘... p4 g$ g( b( a) r5 d
如果你地D論點係有POINT既,我係唔會反對你,但你無POINT既..就唔該唔好係度窒人

first line: 373/373A <- what are they??

last line: funny that u commented on yourself
Gary_B 發表於 2009-11-4 20:55 | 顯示全部樓層
今日車程時間如下 以供參考

1800 中環天星碼頭 上船
1810 尖沙咀步行往紅磡站
1835 紅磡站入閘  (可趕及首班車 1837 開)
1844 紅磡站開車 (等兩班車肯定可以有位坐)
1927 粉嶺站出閘

全程車費 $9.8  約 90 分鐘
chan6723 發表於 2009-11-4 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 8888888888 於 2009-11-4 17:54 發表
373系而家首要o既就係盡量改直接一D.減少停站, 換來更快, 更可靠的服務.
而家373/373A出港島o既11班車,
同埋回程7班應該重新分配一下.

全日唔係唔得,
只係全日之前仲可以增加繁時客量
評估需求. ...

373A 唔計改行八幹呢個問題,行車路線已經非常直接。
至少在港島區已經行海皮 (干諾道) 而唔係行軒尼詩道。
再 cut 站就會因為唔方便而更少人搭。

373 又係另一個問題,因為佢本身係 serve 馬會道,
聯和墟,祥華及大窩西支路。根本又係改無可改。
dcyw 發表於 2009-11-4 22:25 | 顯示全部樓層

原帖由 fredfred 於 2009-11-4 19:13 發表
咁你點到達粉嶺站既時間計唔計呢,唔通你住起粉嶺火車站?

非也,因為輸入那篇回覆時剛巧有突發工作,故只回覆了一半,引起
任何誤會,謹此致歉。

只是前往粉嶺站的時間,平均來說應該10-15分鐘已經可以,加上乘
港鐵的時間,最多也只是85分鐘,而不是最少85分鐘吧。

而從居於帝庭軒在中區上班的舊同學的經驗得知,若沒遇上特別擠塞
的話,乘373或是專線小巴及港鐵上班,都只是需要約70分鐘而已。
他只是怕有甚麼特別擠塞而會遲到,才較常選乘港鐵,否則他是不介
意乘373上班的。
AD18 發表於 2009-11-4 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 fredfred 於 2009-11-4 19:26 發表

你未又係死硬派,如果巴士公司剩係開D賺錢線,咁好多線都要摺埋
你要明白巴士公司係一間專利公司,佢係有責任去服務巿民,賺錢固然重要,但服務巿民亦都不可忽略

仲有..你地死硬唔想TD/九巴373既死士..成日都話無客,我 ...

你無野呀 , 九龍公司唔係善堂囉 , 同埋以而家九龍公司既資源根本都未必 support 到開條新線啦
佢而家堆線日日都有欠人收車呀

*你夠彊既就去數下繁時同非繁時係北區有幾多個人係出去港島 , 如果真係多到要打餅既我話你贏
不過你都夠好野架喇 , 你自己都某程度上已經對號入座

要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
GX7685 發表於 2009-11-5 00:51 | 顯示全部樓層
好多人回o...回正題:[點解我會引入307做舉例同反對成日用火車+隊巴做支持373全日ga理由呢!!好老實講大家都係死梗派~]
307開全日之前的確俾人睇死好快打回原形,結果做到成行成市,
682又係另一個例子~估唔到非繁時班班都有6,7個搭其他線係大隧轉佢
所以好多野都係唔試係唔知的
我唔知你地講GA數據係對或是錯
但大埔同北區的屋苑駁車/行路去火車站GA時間的確差不多,約10分鐘~
咁北區係多站條線長O的就梗架啦~唔通人地681行~50分鐘返到我又要架307~50分鐘返到咩~冇可能架MA
所以就係要做得夠直接~373行官方100分鐘
最花時間係大窩西,[約10分鐘]不過過唔到大埔區議會JA~非繁減至90分鐘
之後非繁港島冇咁塞車又可以減5分鐘~85分鐘[合理吧!!]
而我發現非繁客路除左一o的不是返正常上班時間ga人之外,
還有不少是外勤員工及老人家,間不中還有輪椅客。[都係非繁時間先出動GA人]
而聯和墟亦有很多公司廠房~亦加速方便左好多SALES/外勤員工!!
重有就係開車前10分鐘307係冇咩人排隊,
係10分鐘之內自然出現人龍,呢O的就係搶客養唔養成到習慣就時間JA~
307GA 好處就係城記GA港島巴士站已全列開車時間[讚]
唔啱時間地方GA~3系一定唔係我選擇架~往港島東一定去左74X+地龍
而火車+隊巴,家陣連西鐵都去埋紅磡~咁西北ga9系咪又可是cut 車or轉繁時,
又冇見到呢個情況發生~[a....你想搭962 ar~?西鐵轉隧巴啦!!]
373以我所見根本冇必要行祥華O個邊~你都識講大大個火車站係度~邊個同你等373~AR!!

373~~9:00開始上水開之後冇站就到聯和墟之後直踩粉嶺南~
跟277X到大隧返原線~回程就以307行法~
停埋維園吸銅鑼灣客[最令307非繁時都多人ga就係靠維園!!]~之後返回原線!!
其實最後想引入另一問題~如果373系加入新巴或城巴~全日GA機會會否真的大很多呢?
chan6723 發表於 2009-11-5 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 fredfred 於 2009-11-4 19:13 發表

咁你點到達粉嶺站既時間計唔計呢,唔通你住起粉嶺火車站?

根據港鐵網頁,粉嶺至中環,經九龍塘轉車,全程連行去轉車
需時 52 分鐘。我當你轉兩次車,加埋要 10 分鐘,正常情況下
65 分鐘 必到中環。

粉嶺站去聯和墟架小巴仲密過地鐵,唔係大排長龍的話
15 分鐘必到火車站。甚至由聯和墟行去火車站都係只需
15 分鐘。正常情況下 80 分鐘必到中環。

373,朝早繁忙時間,唔塞車都要 70 分鐘,塞車上來,
80? 90? 定係更長?樓上有板友話最極端係可以 120 分鐘
(7:30 尾車,當去到聯和墟 7:45,9:45 先出到中環街市,
足足 120 分鐘)

時間數字根本就唔可以代表乜。如果兩種方法只差三幾
分鐘,根本就唔會對客量有咩決定性影響。
SSBT 發表於 2009-11-5 01:08 | 顯示全部樓層

你未又係死硬派,如果巴士公司剩係開D賺錢線,咁好多線都要摺埋
你要明白巴士公司係一間專利公司,佢係有責任去服務巿民,賺錢固然重要,但服務巿民亦都不可忽略

仲有..你地死硬唔想TD/九巴373既死士..

我無死硬迫人去搭巴士,同埋巴士載客量邊夠火車黎...但用黎做輔助,或俾多個選擇北區人搭,點解要咁反對,講到間九巴係你地咁,乜都要賺錢.班班都要頂閘..8 y; t( T4 @( Q

嘩,
九巴堂堂係上市公司 (的子公司),
唔係賺錢至上, 咁係乜野?
如果可以的話, 九巴一定會摺晒所以蝕錢線

問題係而家要九巴開多一條好大機會蝕錢既線,
咁又點行得通呢?

有多個選擇永遠都係好,
但係加多條蝕錢線間接令九巴成本上升,
從而影響其他路線票價, 咁又係咪值得呢?

再講遠d, 明知部巴士會載空氣,
都俾部巴士繼續行,
咁唔係浪費資源咩?

如果為左多一個選擇,
而忽視路線客量,
咁點解 70 要取消?

你既論據好似越黎越牽強了
=0=
KC3555 發表於 2009-11-5 01:43 | 顯示全部樓層
原帖由 GX7685 於 2009-11-5 00:51 發表
好多人回o...回正題:[點解我會引入307做舉例同反對成日用火車+隊巴做支持373全日ga理由呢!!好老實講大家都係死梗派~]
307開全日之前的確俾人睇死好快打回原形,結果做到成行成市,
682又係另一個例子~估唔到非繁時班班 ...

新巴城巴都唔係妙藥,你想引入新巴城巴,係會快一點,因為在港島區,
大把Quota可以俾佢自由調配,想要加班,咪減西區南區入中西區灣仔銅鑼灣班次囉。

始終,無一個人會同自己荷包鬥氣,亦唔會敢同政府過唔去。
新巴成日都想幫948加班,朝早班班車頂閘頂到開哂巷,運輸署都唔批佢做任何舉動。
無Quota,資源夠,唔係鐵路為本,老實講,948好賺過373系好多,做巴士公司,你會考慮做373全日定係948全日?
仲有每區都有唔同的乘客因素,不能一概而論。
307的條件優勢係,人口密集地方,一條307用幾多時間行哂?都唔使15分鐘出到吐露港公路。
以各區經驗看,一條路線用20分鐘去兜自己的區乘客都還可接受,多過20分鐘的話,乘客好大機會會用較快轉車的途徑。
例如:269D天水圍乘客。沙田去天水圍會選擇在大欖隧道落車轉其他路線入天水圍一樣。
以前70X也是,上水到吐露港公路要40分鐘,一大班上水往觀塘的乘客,早就用左鐵路。
到277x開辦,都意想不到自己要比以前用多一倍資源先可以滿足北區的需求,原因是甚麼?
定線好令鐵路客回流,以前6-30分鐘一班的70x,居然可以演變一條12-25分鐘的70x及3-20分鐘的277x。
但改373而言,點樣改可以用20分鐘行哂北區人口密集地方會成為路線吸引乘客之處,
但又要改到比鐵路更吸引,才是最困難。

AD18所言有道理,我並不覺得企埋一邊。要373具吸引力係其中一個重要條件就是區內定線不能多於20分鐘。

682做得起,係沙田東北及馬鞍山真係有往港島東的客量,但驚喜在他承接轉車客多。應該係新巴初時都始料不及。
682轉車客,沙田市中心以北一帶,大埔及粉嶺都不乏。一條線肩負那麼多的轉車客,基於路線獨市位及直接。
但682在筲箕灣打後也不見得好景,因為替代的118轉港鐵到新界東更吸引。小西灣到北角入隧道繁忙時間都起碼25分鐘以上,
甚至有時可以用45分鐘先由小西灣過隧道。
我以前有個退左休同事就係鍾意佢遊車河,不過佢話一句,係好重要的乘客心聲:
佢由小西灣行到北角同82差唔多,事實上咁坐法係好痛苦,成日都想佢快D去到沙田。但成日到未見佢過隧道,心都覺得煩。
373只做大陸轉車客,都不見得佢有682轉乘的先天優勢。

不同地區因素有不同的效果。住得太遠,僱主都唔願意請佢地做野,自然需求的漸次減低。
北區去元朗班次頻密,係唔係代表將軍澳去元朗班次都可以有咁上下多呢?
以前銅鑼灣工作僱主一聽到人地住屯門,就即刻唔使諗,雖然那時屯門公路成日塞車,
但不可否認路程太長會成為僱主及僱員聘請及搵工的阻力,所以,無一區可以同另一區比較。
而且都唔好再彼此比較,係毫無意義的。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
8888888888 發表於 2009-11-5 02:09 | 顯示全部樓層

原帖由 chan6723 於 2009-11-4 21:54 發表

373A 唔計改行八幹呢個問題,行車路線已經非常直接。
至少在港島區已經行海皮 (干諾道) 而唔係行軒尼詩道。
再 cut 站就會因為唔方便而更少人搭。

373 又係另一個問題,因為佢本身係 serve 馬會道,
聯和墟,祥華及大窩西 ...
其實港島定線真係唔洗點執.
我覺得要重整o既係北區部份.

早前路線建議就試過將粉嶺南同上水用唔同路線服務.
唔似而家咁 - 上水站同時有373, 373A.
[url]www.xanga.com/mikeydotnet[/url]