hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路明年建巴士轉乘站
開啟左側

[問題] 屯門公路明年建巴士轉乘站

請勿下車 發表於 2009-11-21 11:37 | 顯示全部樓層

想請問西鐵線加唔加到班/卡?
kei_hk 發表於 2009-11-21 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 請勿下車 於 2009-11-21 11:37 AM 發表
想請問西鐵線加唔加到班/卡?

在時間及地埋位置去看﹐屯門多數的地方都唔會用西鐵的﹐主因是巴士的時間會快過西鐵的﹐如果因此而令到人們轉用西鐵﹐真係唔易。

相反﹐如果有條線是由轉車站直去青衣(中途無車站的)﹐相信一定可以分流部份人去青衣轉東涌線﹐再可經荔景及南昌轉車去九龍其他地方﹐更可直接過海去香港。那時﹐東涌線又真係要加班加密班次了。

aulo 發表於 2009-11-21 13:07 | 顯示全部樓層
希望轉車站分流得好少少
唔諗咁複雜, 淨係早上繁時幾班960+幾班58M+幾班58X
都已經打爆左個轉車站
到時真係分分鐘埋轉車站都要10-15mins....
Fun_FC 發表於 2009-11-21 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 aulo 於 2009-11-21 13:07 發表
希望轉車站分流得好少少
唔諗咁複雜, 淨係早上繁時幾班960+幾班58M+幾班58X
都已經打爆左個轉車站
到時真係分分鐘埋轉車站都要10-15mins....

如果真係照計劃,剩下來的路線將會好密車,要轉車都唔駛在公路吹好耐西北風。不過路線少了,繁時消唔消化到人流真係好大問題。轉車站人潮也一個問題,都唔知在轉車站等多久有車沒頂閘。

最好繁時多一些特車,方便乘客一程過,非繁時巴士公司又可出少D車,大家都有好處。
KC3555 發表於 2009-11-21 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2009-11-21 10:47 發表
未見過轉車站o既佈局圖, 唔知52x 有冇可能由青公上一上屯公再轉返落青公,
但52x 去旺角最大得益者係深井同青龍頭客, 有轉車站都無乜影響, 無乜理由會因此縮返轉頭

...

轉車站平面圖:http://www.districtcouncils.gov.hk/tm_d/chinese/doc/Agenda-TTC%2008/BBI.ppt (2008年草圖)
根據圖示的距離,屯門公路出九龍及入屯門頂盡有一次容納6-7部車埋站。
我反而覺得所有全日線入站不能倖免。只係九巴容許巴士頂閘飛站與否。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
KC3555 發表於 2009-11-21 14:23 | 顯示全部樓層
原帖由 天空之神 於 2009-11-21 02:58 發表
其實唔係既
只要有路線被"洗牌" ,
例如某 d 趕客疏車線 , 根本如果可以用 M 車轉其他線仲方便左既
咪趕哂去 d 大線度 , 有 d 線遲早唔夠客一樣要死

不過個人認為 , 58x,59x,66x,67x 呢類轉無可轉既路線 ,
屯 ...

屯門區議會班大帝開會,史蹟斑斑:
52X延長旺角,因為加價否決。
962B加班,因為無理由用屯門區的資源服侍荃灣區,否決。
57M, 66, 66M重組,嚴重影響山景及大興居民,否決。
52M, 60, 261M, 262P重組,都係因為59A唔使入友愛安定先俾佢過。
(因為友愛安定確保左全日路線往葵涌)
開左全日61M,嘈話慢,結果咪拉66落水。大興唔滿意行車時間延長,
不過九巴話條線無乜客,希望拉去友安區可以改善營運情況才通過。
之前58M減一班早上繁忙時間由葵芳開返屯門的班次,做私牌返良景開車,
班議員都嘈到拆天。
再加埋近年的RDP,傾都唔傾就拉隊離場。

咁你可想而知,要郁路線真係好難。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
DC3938 發表於 2009-11-21 14:31 | 顯示全部樓層

友愛班區議員點解59A非繁時可以唔經安友?
nwfb1601 發表於 2009-11-21 14:47 | 顯示全部樓層
原帖由 leochill 於 2009-11-21 10:47 發表

未見過轉車站o既佈局圖, 唔知52x 有冇可能由青公上一上屯公再轉返落青公

之前有板友 show 過張設計圖,青公自己都
係有個轉車站連住屯公0既。

位置大慨0係新大欖段停車場隔離;同埋出
荃灣方向,小欖交匯處隔離0既路政署工場
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
fishballkwok 發表於 2009-11-21 14:47 | 顯示全部樓層
其實我覺得呢種起轉車站的方案長遠來說係必須
先唔講屯門,睇下沙田區
去深水埗區4條線(86,86A,86B,86C)
繁時都算坐滿,但係最密的86/86C都係開緊12分鐘一班
非繁十一二點就真係d人少到可以十隻手指數得哂

而沙田區去九龍城區又有4條線(85,85A,85B,85C)
同86系一樣,繁時OK
但係非繁就......85行市中心,經哂城河西都叫有D客
遲D沙紅段開左真係唔知點算!

但係可惜獅隧無位起轉車站
九巴一早就知獅隧好多線非繁客量都唔多掂
81M非繁人少到返沙田包車都得
其實81M e家上晝非繁時同夜晚都要去到20-25分鐘一班
但係始終有D區內客,九巴其他時間都維持番15分鐘一班
不過81M用得四部車,應該蝕極有限!
重有係RDP都有話82M同85A合併
可見九巴都係蠢蠢欲動
都唔係眼白白睇住D線蝕錢!
長遠D線都會逐漸慢慢減班

但係同樣關沙田事的城門隧道轉車站就都算幾成功
好多條城隧線都維持到密車,乘客唔洗哂好多時間等車
巴士公司可以集中資源開密車,就算係繁時都唔使浪費咁多資源
雖然好多乘客都可能要轉車,但係點都應該好過等三四個字都無車o黎!
所以我覺得轉車站方案長遠來說係必要
否則可能會令到巴士路線客源分散,又唔多夠客,搞到要減班
客源又會流失去鐵路,只會形成惡成循環,導致乘客流失
講得嚴重D我覺得係巴士業的自救方案之一!
不過我亦知都道城隧轉車站成功係因為有D先天的因素
例如係搭MTR要兜大圈(當時兩鐵未合併重要俾兩次錢),受鐵路競爭較少
城隧巴士線(A,E線除外)全部由九巴經營,清一色九巴做,乘客唔洗再俾錢,俾現金都得
當時城隧係新起,用轉車站方案唔會話影響左原本的乘客
但係E家屯門起轉車站重組路線就會影響到原本的乘客
會損害一D乘客的利益,變左好難傾掂數
唯有寄望屯門區市民都忍讓d,爭利益就適可而止
快D傾掂個方案,如果唔係到時盞搞到個轉車站起好都傾唔掂數
其實難得屯門有得起個轉車站就拿拿林傾掂佢
不過e家屯門早上繁時好多線都已經頂閘
重組應該都係主要圍繞番非繁時服務
我唸屯門都好難真係做到沙田城隧線咁,真係一區淨得一線
最後都可能淨係取締到一D少人搭或者係重疊的線!

以上只屬個人的意見
yhc_09 發表於 2009-11-21 14:49 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 21-11-2009 14:31 發表
友愛班區議員點解59A非繁時可以唔經安友?

我記得以前59A非繁係好似經安友
但唔知點解取消左[個陣細個..唔太記得]
其實非繁59A拉去安友都ok啦
橫掂非繁客量1 d都唔高..66轉兩味都ok
一直郁唔到66就話無其他線代替66非繁去葵涌一帶
如果拉59A去咁就會好得多
橫掂57M/66/66M呢個問題此終都要搞