hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 高鐵總站何不放在紅磡?
開啟左側

高鐵總站何不放在紅磡?

a_drew 發表於 2009-11-27 00:21 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2009-11-27 00:20 發表

我只不過係提意
我可不是專業律師是也

唔係潑你冷水
你既提議可行性係0
 樓主| siupy 發表於 2009-11-27 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2009-11-27 00:21 發表

唔係潑你冷水
你既提議可行性係0

跟本依家政府一定要起響西九
講乜都係無用
不過討論一下也有罪嗎?
如果純粹從方便角度看
大家認為西九方便還是紅磡方便??
另外純技術上,放在紅磡是否完全不可行
(保護海港條例係政治問題,不是技術問題)

syp 發表於 2009-11-27 00:33 | 顯示全部樓層
原帖由 siupy 於 2009/11/27 00:24 發表

講乜都係無用
不過討論一下也有罪嗎?
如果純粹從方便角度看
(保護海港條例係政治問題,不是技術問題) ...

你不是律師的同時, 我們也不是法官, 討論一下當然冇罪, 但錯漏百出的提議, 你期望其他人盲目附和舉腳贊成, 還是按理反駁?

你討論一下冇罪, 那我們反駁一下又有冇罪?

如果以 "純技術" 出發有什麼還可以談? 把中環一些地方全部剷平或大幅填海, 把高鐵總站整個建在可接駁香港/中環站的地方, 純技術都可行, 作這些 "純技術" 建議有什麼意思?
下一站係西營盤
a_drew 發表於 2009-11-27 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 siupy 於 2009-11-27 00:24 發表

講乜都係無用
不過討論一下也有罪嗎?
如果純粹從方便角度看
(保護海港條例係政治問題,不是技術問題) ...

保護海港條例同樣係法律問題!
政府仲會唔會咁on居走去填海改建紅磡站畀高鐵用?
另外紅磡做埋高鐵站之後原有東西、南北線點安排?

其他原因已有版友答左, 不重覆!
053h4 發表於 2009-11-27 00:37 | 顯示全部樓層
 樓主| siupy 發表於 2009-11-27 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2009-11-27 00:33 發表

你不是律師的同時, 我們也不是法官, 討論一下當然冇罪, 但錯漏百出的提議, 你期望其他人盲目附和舉腳贊成, 還是按理反駁?

你討論一下冇罪, 那我們反駁一下又有冇罪?

如果以 "純技術" 出發有什麼還可以談? 把中環 ...

討論就是討論,我沒有說我的方案是完美
我無講過反對人家反駁,無反駁哪是討論??
如果連純技術的方案也行不通的話,再談下去也沒有意思吧?
053h4 發表於 2009-11-27 00:51 | 顯示全部樓層

樓主| siupy 發表於 2009-11-27 00:57 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-11-27 00:37 發表

紅磡唔適合, 主要係受制於以下問題
1. 地方唔夠
2. 要填海(你所講的政治問題)+地底起站(原因是同樣要穿越市區的地層, 要考慮何文田山地建築物地基問題)
3. 到獅子山一帶時, 要穿越更多的市區樓房, 涉在地曾賠償更多(雖然, 九龍塘現時以低密度為主)
4, 交通配套問題, 紅隧一帶現時巳經超負荷, 現時道路無法應付(由於既有天橋及建築物, 公路下穿起交匯處的可能性極低)
5. 欠高速公路配套, 難以快速到達港九及新界(以陸路計, 西九經青沙更快)
6. 接駁機場能力較低, 我個人估計部份內地高鐵旅客會到香港轉機
7. 地面交匯處問題, 現時紅磡火車站, 其實都不難發展, 旅遊巴+私家車+的士+小巴+巴士上落混亂引起的問題
我個人就覺得, 地方唔夠大, 交匯處設計會受限制, 影響人流疏散

呢D就真係討論
謝謝你的意見
1.一半認同
2.認同,我覺得最主要的問題
3.認同
4.紅隧負荷太大係因為三條隧道收費不均,這個問題終有一天也會出現在西隧
  當西隧專營權到期收回之時,三條隧道可能西隧收最平,紅隧收最貴
5.政府不是鼓勵人家多乘鐵路的嗎?當然對權貴來說,點可以同你地D平民迫鐵路呀
   西九多高速道路連接,當然比紅磡優勝
6.這個也是紅磡不及西九之處
7.設計得好未必不可以解決
053h4 發表於 2009-11-27 01:05 | 顯示全部樓層
 樓主| siupy 發表於 2009-11-27 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2009-11-27 00:51 發表
其實, 如果做之前, 下下要打官司先確定填唔填海
對工程的阻礙真係好大

不過, 中環灣仔繞道都係保護海港委員會勝訴, 政府再條訂, 保護海港委員會又唔再挑戰先可以上馬
坦白講, 今次都係好彩, 人地唔打官司而巳...而 ...

我講的紅磡填海比中環填海三期的18公頃細得多
(政府原計劃填32公頃,因為官司才修訂)
我從網上地圖粗略計算過,大約填海不足2公頃
如果政府有政治智慧的話,能跟保護海港協會先作溝通
(保護海港協會要是為反對而反對的話,中環三期也會挑戰到底)
或交換條件,對方未必會反對,甚至會支持