hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵尾車趕收工? 有跟進報導
開啟左側

西鐵尾車趕收工? 有跟進報導

A240 發表於 2009-12-1 18:35 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 30/11/2009 09:15 PM 發表

那個司機是心X病(唔識打)發致死的, 所以由那時開始, 所有列車司機每年均須進行身體檢查

年齡達到(不知50定55歲), 更要檢查10 個項目, 俗稱10項全能

地鐵(現港鐵)一向有規定當值站長需要接受列車操作訓練, 以便在 ...

數年前的事,肇事列車:A119
Anpretext 發表於 2009-12-1 21:07 | 顯示全部樓層
原帖由 kkt 於 2009-12-1 14:01 發表

控制室上面剎停架車都得
可以打左close track
唔駛車站打緊急停車掣 (ESS)
咁駕駛室信號收唔到target speed,車自己會剎停

當然好極端情況
司機失常,打左cut-out掣
咁就咩人做咩都剎唔停架車
可能只有控制室停左高 ...

千九打cut off 掣都得 諗起都幾恐怖,
不過點會趕收工呀, 列車有時刻表, 基本上日日放工時間都一樣嫁啦
前KMB員工家屬 發表於 2009-12-5 01:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2009-12-1 21:07 發表

千九打cut off 掣都得 諗起都幾恐怖,
不過點會趕收工呀, 列車有時刻表, 基本上日日放工時間都一樣嫁啦

不只SP1900. 所有鐵路車輛都會有CUT OFF掣, 在訊號系統故障時,

得到控制中心授權下才可以使用.

那位司機趕不趕收工, 我不知道, 亦無興趣知, 我不作評論, 但您要知道,

列車司機不是每天都做同一更份, 即使列明了時刻表, 但有時收早一些,

有時收遲一些, 總有趕車坐的時候, 雖然只是差10分8分鐘, 但足以影響到

您可能要遲30分鐘才回到家.

正如坐尾班巴士一樣, 巴士司機亦會開得特別快.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
Walker 發表於 2009-12-5 09:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2009-11-30 20:46 發表

你又錯﹐又真係試過有列車司機真係在駕駛室內懷疑觸電死亡的。

事發在荃灣線﹐當列車由荃灣開出去到大窩口時﹐月台職員見到部車停定後一直沒有開門﹐於是去駕駛室查看﹐並開車門給乘客上落。同時﹐發現列車司機倒臥在地上﹐於 ...

嘩......觸電死亡都幾恐怖喎
司機避冇可避架喎
kei_hk 發表於 2009-12-5 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2009-12-5 01:25 AM 發表

不只SP1900. 所有鐵路車輛都會有CUT OFF掣, 在訊號系統故障時,

得到控制中心授權下才可以使用.

那位司機趕不趕收工, 我不知道, 亦無興趣知, 我不作評論, 但您要知道,

列車司機不是每天都做同一更份, 即使列明 ...

正常情況下行ATO﹐除非真係有大延誤﹐按理早開車同遲開車(我指相差1-2分鐘)﹐最終去到終站都唔會有明顯的分別。

車DELAY 開﹐ATO 會追番時間。車早開﹐照計都會按番下一站預算抵達時間而行慢些少的。

而本文#1 都有跟進報導﹐只是尾車司機睇錯月台職員的指示(訊號燈)﹐因而出現有乘客未有登車。跟進報導也沒有講接下來的車站都出現相同問題﹐換句話說餘下的車程根本是正常﹐沒有異常事情發生。

正如我在前文所說 (當時未有報紙的跟進報導)﹐根本最初是一篇跨張失實的報導。如果真的發生5個車站都無按指示而開車﹐控制中心要5個站後才採取行動﹐根本是一個非常嚴重的錯失﹐而且是多方面共同出錯﹐包括司機﹐控制中心﹐以及5個車站的職員。

Snoopy@FB8617 發表於 2009-12-6 14:38 | 顯示全部樓層
OT講
其實西鐵都好早收@@
拉後個服務時間其實都唔大問題
尋日係紅磡見到西鐵尾班返屯門
又唔係少人<-應該唔關東亞運事掛...

homan0323 發表於 2009-12-6 15:31 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

晚上十點後返屯門既班次加到5分鐘吾過份,雖然宜家班次因應需求稍為加密至6-8分鐘,車廂依然頗擠逼,延長尾班車時間長遠係需要,但首要係加密現時班次。昨晚搭11:30屯門站開出既西鐵,自己搭果班車準備開走時已見到下一班駛往對面月台落客,車廂內的坐位接近坐滿;到達兆康站又見到另一班西鐵,見到企吾少人及部分車卡頗逼;到達天水圍站又見到另一班西鐵,哩班過左天水圍站後比之前於兆康站見果班仲逼。我諗宜家西鐵吾會固定某個時段班次,班次會保留一個彈性以應付乘客需求。

你見到尾班車出紅磡客量吾差與東亞運關係真係吾大,但都會有少少影響令乘客多D,每晚八點後每班出紅磡既列車都有5-8成,班次都開緊7分鐘,有時都會坐滿或企人,星期六或星期日會更多坐滿或企人現象。

Megabus 發表於 2009-12-6 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb8107 於 2009-11-30 16:22 發表
即係成件事都係作出黎?

不過佢都寫明「疑似」, 即係報紙方面都無法證實。

一向報紙佬都同MTR有仇咁ga la,少少事吹到大一大,佢唔用「疑似」呢個term,MTR咁大個legal dept,d報紙佬好易俾人告返轉頭

其實呢單野好少事,而且好多好無知的疑點...

會好似佢講停一停站就關門開車,因為每一班車行Auto都set晒timetable,但由於係一手禁制,行車時間只會有遲冇早,同收工一定冇關。而且停站車dwell time未數晒,even清晒路都唔會俾target佢行,明顯篇野就係老屈,據消息人士透露,問題只在於紅磡有人上唔到車,但紅磡站有東鐵線,邊d人要上邊條線,唔通佢入左閘個個問晒再等晒先開車咩???..搞到咁"忟"先入閘上唔到車幫你唔到wor...

另外,月台仲有一個人未上車or未落晒車,站員一定唔可以俾燈,冇燈一定唔可以走,係都係一個站,點會話狂飛5站???

至於"根據乘客"所講,通常都有咁衰講到咁衰ge la,d人仲唔乘機"R"程免費車咩...

全部唔係"疑似"就係"消息指",叫做有dd railway operation knowledge都覺得佢篇野好無稽...係就有截停,但就唔係錦上路lor...
kei_hk 發表於 2009-12-6 17:00 | 顯示全部樓層
原帖由 homan0323 於 2009-12-6 03:31 PM 發表
晚上十點後返屯門既班次加到5分鐘吾過份,雖然宜家班次因應需求稍為加密至6-8分鐘,車廂依然頗擠逼,延長尾班車時間長遠係需要,但首要係加密現時班次。昨晚搭11:30屯門站開出既西鐵,自己搭果班車準備開走時已見到下一班 ...

情況同東涌線一樣﹐都係非繁忙時間都係疏到爆﹐仲要10分鐘一班車。 可以在假日在青衣去香港方向﹐居然有人迫唔到上車

唯一同西鐵不同的便是服務時間比西鐵長。

238X 發表於 2009-12-6 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 6/12/2009 17:00 發表

情況同東涌線一樣﹐都係非繁忙時間都係疏到爆﹐仲要10分鐘一班車。 可以在假日在青衣去香港方向﹐居然有人迫唔到上車

唯一同西鐵不同的便是服務時間比西鐵長。 ...

我自己係兩條綫常客,我覺得唔計最夜嗰一兩個鐘,
西鐵綫係比東涌綫密好多。

其實西鐵綫八、九點仲係開 6 分鐘一班時,
東涌綫已經開緊 10 分鐘一班。

我覺得東涌綫晚間及假日開 10 分鐘一班,令到乘客可以預時間等車。
譬如我要去香港站搭東涌綫,去到灣仔站睇睇時間,已經知道
應唔應該改經金鐘、尖東。如果係 8 分鐘,真係預又唔係,
唔預又唔係。

西鐵綫 6 分鐘一班,我覺得已經係「密到唔駛預」嘅範圍。

註:下劃線一句按站友 brian 要求作出修改。
原文見 #35 的引文。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知