hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼)沙中線--黃大仙段某區議會文件圖片 ...
開啟左側

(轉貼)沙中線--黃大仙段某區議會文件圖片

dennis28a 發表於 2009-12-12 01:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2009-12-12 01:11 發表

我都覺得,認為港鐵建造同層轉乘去讓沙中線吸納新界東往觀塘方向的乘客,到底是不是只是一箱情願的諗法?

沙中線接通西鐵線,假如往紅磡方向與往調景嶺方向同層轉乘,對新界西或九龍要轉往調景嶺方向的乘客,以及油麻地方向轉乘沙中線過海的乘客,豈不是一樣不便?

我都睇唔出,沙中線與觀塘線之間,有明顯單一方向轉車的人流。

原則上沒有,基本上觀塘區有龐大乘客量需要前往土瓜灣或是沙田一帶。
正如小弟今日坐 215X 前往尖沙咀一樣,恨不得沙紅線快點通車,以後不用再受東九龍走廊塞車折磨;
同樣地上星期坐 89X 前往沙田一樣,基本上 89X 慢到小弟完全睡著,而整車也是人。
惡意回復是不道德的行為。
053h4 發表於 2009-12-12 02:23 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2009-12-12 03:41 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2009-12-12 02:23 發表
相對來講, 往新界東的乘客應該較多...

又不一定,若果以現時往來九龍東至紅磡、尖沙咀等巴士路線客量而言,
尤其往大埔、上水乘客用沙中線需要轉兩次車情況下,
理論上往尖沙咀、紅磡、土瓜灣乘客與往新界東的乘客差不多。
由觀塘到紅磡只需20分鐘左右,如此吸引的條件下,為何不坐沙中線?

惡意回復是不道德的行為。
Kaix 發表於 2009-12-12 08:55 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2009-12-12 01:50 發表
換言之,
而家果個方案頂盡只會令東鐵客唔會提早係大圍轉車往九龍東,
但大圍站就點都會少左d原有馬鐵--->東鐵--->觀塘綫 往九龍東的客~

根本就完全冇人會馬鐵--->東鐵--->觀塘線咁搭去九龍東

總之個新方案會加劇東鐵筆架山段擁擠,
又吸納唔到好多新往九龍東的客,
最有可能只係沙田圍、車公廟、大圍、顯徑往九龍東乘客轉用鐵路,
東鐵沿線往九龍東乘客一係繼續九龍塘轉,一係繼續搭巴士,
烏溪沙、馬鞍山、恆安、大水坑、第一城往九龍東乘客一定繼續搭巴士
Kaix 發表於 2009-12-12 09:03 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2009-12-12 03:41 發表

又不一定,若果以現時往來九龍東至紅磡、尖沙咀等巴士路線客量而言,
尤其往大埔、上水乘客用沙中線需要轉兩次車情況下,
理論上往尖沙咀、紅磡、土瓜灣乘客與往新界東的乘客差不多。
由觀塘到紅磡只需20分鐘左右,如此吸 ...

你都講得咁明顯喇,
沙中線吸引唔到新界東<->九龍東乘客

大圍至鑽石山段真係唔起好過,
起好左分分鐘變顯徑居民專用線
LAK2 發表於 2009-12-12 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 12-12-2009 09:03 AM 發表

你都講得咁明顯喇,
沙中線吸引唔到新界東九龍東乘客

大圍至鑽石山段真係唔起好過,
起好左分分鐘變顯徑居民專用線

新界東<>九龍東南??
Kaix 發表於 2009-12-12 09:13 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis28a 於 2009-12-12 01:50 發表

原則上沒有,基本上觀塘區有龐大乘客量需要前往土瓜灣或是沙田一帶。
正如小弟今日坐 215X 前往尖沙咀一樣,恨不得沙紅線快點通車,以後不用再受東九龍走廊塞車折磨;
同樣地上星期坐 89X 前往沙田一樣,基本上 89X 慢到小弟 ...

89X慢嘅話,277X/74X/89D都係慢,
但一出大老山就係第一城、石門,
沙中線又可以快成點??

要算死草話繁忙時間沙中線比89X快三兩分鐘嘅話,
即係又跌入西鐵預期客量嘅思維死胡同,
左轉右轉後鐵路快巴士三兩分鐘(仲要只適用於巴士塞車情況下),
以為d人都仆住去搭
Kaix 發表於 2009-12-12 09:26 | 顯示全部樓層
原帖由 LAK2 於 2009-12-12 09:08 發表

新界東九龍東南??

客量係有,但絕對唔多,
九龍城、土瓜灣、紅磡並唔係主要就業區

唔好忘記沙中線係重鐵,
而且大圍至鑽石山段係成本高昂嘅穿山隧道,
該一段客量要求應該係要非常高,
但鑽石山至啟德段客量比大圍至鑽石山段仲多完全唔出奇,
因為沙中線做唔到新界東<->九龍東乘客,即係南行冇乜人係鑽石山落車

大圍至鑽石山段客量一定比西鐵大欖段少好多好多,
人地西鐵話哂做大半個新界西去市區旺區深水埗、油尖旺、港島,
但大圍至鑽石山段只係做新界東去以住宅為主嘅九龍城、土瓜灣、紅磡,
將來啟德都係以住宅發展為主

將來大圍至鑽石山段繁忙時間3分鐘一班,
每班只載1000人甚至更少完全唔出奇,
計下75X、85、85A、85B、85C咩班次咩客量(仲要唔係100%搶哂),
再加顯徑獨市客同沙田圍-大圍去九龍東嘅部分巴士乘客

homan0323 發表於 2009-12-12 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2009/12/11 13:56 發表
「因不能跨月台轉乘而令沙中線每日損失近一半客量」,理據及數據從何而出,還是只是閣下隨意量化出來的數據?

客量預測向來都係估計,你我說沙中線客量會否因轉車安排改動進行增減及幅度,都係出自個人睇法,各位亦無必要針對「每日損失近一半客量」仔細評論;相反來說,你又點知佢吾會「每日損失近一半客量」?我只係列舉其中一個可能出現的「可能性」。凡事兩面睇,沙中線一日未通車,客量仍然係未知之數,無必要將自己預測作為判斷對方預測是否準確,咁先有一個討論空間俾大家討論。再者,我論點重心不是「每日損失近一半客量」,著眼點在於新轉車安排的弊處對客量造成的影響可以很大,從而提出改善的方法,奈何各位將注意力集中在論點輕輕帶過的一句說話。

題外話:如果回覆有針對性的咬文嚼字,如果產生哩種感覺,首先希望各位吾好介意,嘗試了解我既諗法,希望各位吾好再係哩D與討論內容關係不大地方加以研究,咁樣只會破壞討論氣氛及板友關係,我亦無諗過大家會咁大反應,甚至見到板友對我有關帖子負上劣評,坦言有D失望,但我避免大家因哩句說話對我產生誤會才選擇進行回覆。
kei_hk 發表於 2009-12-12 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 homan0323 於 2009-12-12 10:53 AM 發表

客量預測向來都係估計,你我說沙中線客量會否因轉車安排改動進行增減及幅度,都係出自個人睇法,各位亦無必要針對「每日損失近一半客量」仔細評論;相反來說,你又點知佢吾會「每日損失近一半客量」?我只係列舉其中一個 ...

有無去過南昌站?

每天早上都有勁多人在大堂左穿右插去轉車﹐小弟都是其中一個﹐而且我是由東涌線轉西鐵的。

如果真係因為煩而唔用此站轉車﹐莫非我要花更多的時間及金錢去坐其他交通工具?
相信都唔會有人這樣做的。

只要一個新方法在時間或金錢上有利﹐人們便會自動用對腳去決定﹐轉車不方便都會使用的。