hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2010-2011年度南區巴士路線發展計劃
開啟左側

[服務調整] 2010-2011年度南區巴士路線發展計劃

FD5410 發表於 2010-1-28 17:37 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-1-28 15:26 發表
- 明顯地104號線由旺角/油麻地至西環/堅尼地城客源會被搶走(因104由西環去旺角實在太慢)" [& J' T: B! K7 K4 k" L3 G; ]/ f
咁 904/905 已經搶緊旺角客源啦,有咩問題?服務唔係應該以客為本咩?

何況 971 根本好難以佢個班次去搶 104 客
kay 發表於 2010-1-28 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-1-28 17:37 發表

何況 971 根本好難以佢個班次去搶 104 客

20mins都夠喇
塞完紅隧再行港島北點睇都唔會快過971la
除非送車尾啦
世界很簡單 人類很複雜
3asv6 發表於 2010-1-28 17:57 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-1-28 15:08 發表

題外話:樓主介唔介意分享下,點解可以咁快收到唔同區RDP?記憶中往年無咁早晌呢度公開。

上年第一個公開的路線發展計劃就係南區巴士路線發展計劃,
所以今年0甘早出我唔覺奇...
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
Quanta 發表於 2010-1-28 18:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-1-28 15:08 發表
題外話:樓主介唔介意分享下,點解可以咁快收到唔同區RDP?記憶中往年無咁早晌呢度公開。

今年農曆年好遲,所以 RDP 可以響一月開會,咁自然亦會早左上 hkitalk
上年呢個時間係農曆年假,好多區都拖到二月先開會
JN6854 發表於 2010-1-28 21:20 | 顯示全部樓層
RDP詳細內文如下

971-
改道理由:分流970/970X、方便乘客來往彌敦道及南區
改道安排:
西隧→佐敦道→彌敦道→亞皆老街往海麗
新填地街→旺角道→彌敦道→佐敦道往西隧
難得一個有賺無蝕plan 相信區議會唔會托手「足爭」

95B-
調整理由:晚繁需求嚴重偏低(客量個位數)
調整安排:取消晚繁服務 增設97A─95C轉乘 第二程免費(往黃竹坑3.1 往海怡2.5)
如果排除97A班次同埋要上利東的話 黃竹坑返海怡最抵係佢

63,973-
重整理由:地區人士要求(63,973)、候車地點分散(973)
重整安排:取消繞經舂坎角海灘(63,973)、香港仔海旁道→香港仔大道停73站→黃竹坑道(973)
唔經舂坎角海灘有益無害
問題係973入香港仔大道 遇著慣0左手勢「落車『0都』卡」的話變相俾多程車費
(主要影響香港仔、黃竹坑新圍、深水灣、淺水灣 返學同遊早水客)

94A,95-
重整理由:與98路線重疊(94A)、分流595(95)
重整安排:94A來回不入香港仔中心 往利東改停香港仔巴士總站、95往鴨利洲加停洛陽街94A站
都係0個句啦─94A去程唔入贊成 回程要停洛陽街 因為真係有客路
95維持現狀 有心分流0既唔該跟7號入成都道停595站 再考慮跟7號還是595番香港仔大道

43X,46X-
重組理由:使用率偏低, 路線重疊
重組安排:
一至六 上午九時前─維持兩線服務
46X 頭車上午六時正 七時三十分時開出之所有班次以灣仔(瑞安中心)為終站 班次15~20分鐘
43X 平日頭車上午六時半 繁時班次15~30分鐘
一至六 上午九時後、日及假期全日─46X停開, 43X改為循環線 (華貴─田灣─堅城─上環─中環─灣仔北 不經金鐘)
尾車晚上十一時二十分 日間非繁時班次20分鐘 晚間非繁時班次30分鐘
新增 43X─90B轉乘(來往金鐘) 第二程免費、7,71→43X往華貴(總車費5.6)
就咁睇都算改得唔錯 起碼唔係為改而改

90,590A,M590-
重整理由:海怡/鴨利洲至中環未能全日享用特快服務
重整安排:
M590 全日行經告士打道及夏愨道 不停金鐘 晚繁班次20分鐘
590A 每日行駛 尾車晚上十一時四十分 晚繁後班次12分鐘 深夜時段班次15分鐘
90 晚繁後班次12分鐘 深夜時段班次15分鐘
將聯合班次無視的話 今次呢個改動照睇無咩大問題
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
053h4 發表於 2010-1-28 21:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dcyw 發表於 2010-1-28 21:51 | 顯示全部樓層

回復 96# 的帖子

JN6854兄所指的應是現有使用八達通雙向分段收費的乘客,假
如973改經香港仔大道而不增設相同的八達通雙向分段收費,或
會有乘客會因習慣問題而多付車資,而不是著眼於改動後方便與
否的問題。
FD5410 發表於 2010-1-28 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-1-28 17:41 發表

20mins都夠喇
塞完紅隧再行港島北點睇都唔會快過971la
除非送車尾啦

問題係有冇人有心等
預時間呢樣野唔係個個都識
何況班次未必準
CTBVolvo637 發表於 2010-1-28 22:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JN6854 發表於 2010-1-28 23:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dcyw 於 2010-1-28 21:51 發表
JN6854兄所指的應是現有使用八達通雙向分段收費的乘客,假
如973改經香港仔大道而不增設相同的八達通雙向分段收費,或
會有乘客會因習慣問題而多付車資,而不是著眼於改動後方便與
否的問題。 ...

講真 方唔方便真係無咁大關係 兩條線都唔密車...
但問題在 73同973收費表「就同一段路程而言」並不相同
如果係搭到去馬坑/赤柱就話唔會因為習慣而「0都」兩次卡
但係搭到淺水灣或之前就真係有可能因為習慣而俾多最多5.8(每程計)

原帖由 CTBVolvo637 於 2010-1-28 22:06 發表
971回程返石排灣......旺角個站會放係邊呢 ?
個人估計會放埋在現時港鐵旺角站. 銀行中心(即係現970X , 970).....

*以後唔駛再坐203E去上海街轉了......有多一個choice
*971改返行銀行中心 . 山東街返 ...

RDP建議 經彌敦道轉入亞皆老街 旺角道出彌敦道
所以彌敦道(佐敦道至旺角道/亞皆老街一段)及佐敦道(彌敦道至炮台街分站)所有車站亦應跟970/X同站
否則就起唔到分流970/X 0既作用
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例