hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 向港鐵反映紅磡站月台黃昏繁忙時間上落車的秩序 ...
開啟左側

向港鐵反映紅磡站月台黃昏繁忙時間上落車的秩序

lsc04d11 發表於 2010-2-20 09:51 | 顯示全部樓層

冇用...唔讓人上車,唔留番個位俾人落車既人要罰錢那就可以...

那些月台助理,得個講字,又唔阻住或做任何事...或者學交通警見到亂過馬路人士都會搵佢「傾偈」,等佢miss一班車,「因快得慢」...
kei_hk 發表於 2010-2-20 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-2-20 09:51 AM 發表
冇用...唔讓人上車,唔留番個位俾人落車既人要罰錢那就可以...

那些月台助理,得個講字,又唔阻住或做任何事...或者學交通警見到亂過馬路人士都會搵佢「傾偈」,等佢miss一班車,「因快得慢」... ...

根本無法執行。

車未埋站﹐全部守秩序黃線後等車﹐也會盡量排隊的(個別位月台闊度問題﹐未能排隊)。

但部車一入站﹐開始減速﹐人們便開前行一步﹐全部都貼近列車﹐無位比人下車﹐月台職員都無法控制﹐控制到一隻門﹐仲有幾十隻門有同樣情況。而且﹐一隻門最少3-4人﹐強行叫人行後﹐好難做到的。

講到尾﹐都是人的問題。我都會在南昌轉轉車﹐西鐵去到南昌後﹐都有一班人在車昌排隊等上車﹐但全部都會等車上的人下車才會上車﹐絕不會推回下車的人回車廂內。

或者﹐有幕門同無幕門都會影響人們等車及上車的習慣。

aaa839 發表於 2010-2-20 14:26 | 顯示全部樓層
話說我成日都會遇到依個情況
每日坐輕鐵都有
我通常係搭
由期係杯渡,何福堂(番學)
基本上次次洛親車都要講唔該,有時直頭強硬逼出車箱
不過有次夜晚係何福堂番學個時,洛車d人係咁擁出去,強硬逼都冇用
為有比較大聲去叫話唔該,先至洛到車...

另一次仲好玩就係上唔到車
有次我同我d網友去完ags,係灣仔站坐車去中環轉車回家
ga車來到,開門後D人洛車,我同d朋友企係到等d人洛車,但有d人又係咁逼上車
,D人係咁向前推,GA車個時逼到爆,我隻手岩岩隻手推到PSD,但係好唔好彩,咁撞到個時岩即BIBIBI
D人仲要逼上車,差D俾個PSD夾到隻手,我同班網友為有等下一班車,但今次要比平時快入到車箱先坐到
度車門好快就關閉
事發時係大約6:00~6:30

石頭 發表於 2010-2-20 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 JU6861 於 2010-2-19 23:27 發表
輕鐵大堂道站d人又係咁樣上車

對,尤其是761P,元朗站搭去大棠道,

結果一班主婦就爭先恐後咁衝入車廂,

佢地唔讓人先落車,仲要罵我阻住佢地,咩世界!
OTIS401 發表於 2010-2-20 16:27 | 顯示全部樓層
我只係覺得
去向港鐵反映有用嗎?

即使港鐵真是有去改善
但乘客呢?
劃埋線俾佢地排隊,又一堆聽到煩、就黎背到的PA
咪又係橫衝直撞,不讓人下車...
尤其是國內人,真係當自己係大哂
行李一大堆塞住哂阻住人都唔話了
撞到人仲爆粗罵人,真係令港人留下深刻的印象...
brian 發表於 2010-2-20 17:22 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-2-20 09:51 發表

那些月台助理,得個講字,又唔阻住或做任何事...或者學交通警見到亂過馬路人士都會搵佢「傾偈」,等佢miss一班車,「因快得慢」... ...

d 人逃票俾人截停都會反過來投訴港鐵,
如果咁都要截人的話,港鐵日日收爆投訢都似…

JA5674 發表於 2010-2-20 22:45 | 顯示全部樓層

老實講..... 車站助理你就算放幾多...
d人一樣會唔讓人落車...
同埋車站助理又唔可以向違反附例既乘客發告票...
唔係我諗有d阻嚇作用既...

其實唔止紅磡站有呢種情況....
其實好多轉綫站都有呢個情況...
(可以咁講... 其實好多唔係轉車站都有)
好似金鐘、九龍塘、太子就比較特別嚴重.....

早幾日試過係九龍塘 (觀塘綫往油麻地方向)... d人一樣唔讓人...
都算啦....我迫左一半出車.. 都已經開始「Please stand back form the doors...」...d人仲勁... 有個男人一野撞入來... 真係多謝佢..
幾乎撞番我入車...

我唔明....點解唔可以等多分幾鐘...
有d人唔係唔知架喎...

其實港鐵 (even 合併前既地鐵同九鐵) 都一直有做宣傳...
但d人聽得幾多... 真係...

我見過有車站助理係月台duty都會係列車抵站既時候..
提醒乘客「請先讓乘客落車」...
係有少少作用既... 不過幾多人聽心照啦... (不過最頭一兩個做既.. 後面都會跟下既)

上面有人講.... 話將東鐵綫既月台廣播港鐵化...
都係冇用.. 大部份乘客都當PA係耳邊風...
與其係咁... 不如同番而家既版本.. 「請不要站越黃綫」好過「請先讓乘客落車」...
當然啦.. 有哂兩個就最好啦...
九廣鐵路100周年
NWCSS679 發表於 2010-2-21 00:16 | 顯示全部樓層
九龍塘、旺角、太子、金鐘D人我覺得有禮貌D, 至少真係俾人落左車先上車。
反而紅磡係相反的, 唔知D人係唔係爭位坐定大陸人。如果係大陸人,唔好話我地歧視佢地,咁既行為,冇家教、冇公德心、冇禮貌!!
AL_71 發表於 2010-2-21 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 JA5674 於 2010-2-20 22:45 發表
都算啦....我迫左一半出車.. 都已經開始「Please stand back form the doors...」...d人仲勁... 有個男人一野撞入來... 真係多謝佢..
幾乎撞番我入車...

最近留意到觀塘線有d車長唔知咩事
到站開門唔洗2秒就播「Please stand back form the doors...」PA
都唔俾機會乘客上車ge.....
停站唔駛10幾秒就開車

尖東/紅磡都係同一情況
列車未入哂客就播pa (月台仲有入未上車ga)
結果咪攪到秩序亂哂....

JF1261 發表於 2010-2-21 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2010-2-21 00:42 發表

最近留意到觀塘線有d車長唔知咩事
到站開門唔洗2秒就播「Please stand back form the doors...」PA
都唔俾機會乘客上車ge.....
停站唔駛10幾秒就開車

尖東/紅磡都係同一情況
列車未入哂客就播pa (月台仲有入未上 ...

荃灣線都一樣呀..
更甚者, 未播到普通話就按制閂門

港鐵d 時間表係唔係較到咁盡呀? 俾多10秒乘客上車都好呀...
等車上面d 人落哂車先上真係分分鐘上唔到