hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 好心港鐵就加下車啦.....
開啟左側

好心港鐵就加下車啦.....

horta 發表於 2010-3-21 22:59 | 顯示全部樓層

講講西鐵丫,彈門機會不多,但關門後要檢查成十秒先開車,而東鐵一關即起行。
東鐵系統係老,但關門技術卻很精堪
I love Fuji RVP vivid picture style!~
樂仔〞 發表於 2010-3-21 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-3-21 22:51 發表
車外廣播真係好好好有用......
即使我唔係有心想衝門,落到月台,見到有車,聽唔到嘟嘟聲,咁梗係衝過去碰下運氣啦。

我親眼所見,東鐵線上,好多時有乘客用電梯去到月台,
聽到月台廣播嘟嘟聲,即刻放慢腳步唔追,列車順利關門。

日 ...

唔一定要講月台
往 XX 列車已經得啦
hsr 發表於 2010-3-21 23:10 | 顯示全部樓層
但我過TCL車在HOK只重開一道門
kei_hk 發表於 2010-3-21 23:16 | 顯示全部樓層

原帖由 manlok 於 2010-3-21 02:58 PM 發表

東涌線無SDO...
有次我見壞幕門,鎖左幕門車門都係照開

最初是可以獨立重開有問題的車門﹐幕門係會全部照開。

幕門照開其實係沒有問題的﹐反正唔可以再上到車﹐即係唔會因重開車門令到再有人/物件影響關不到車門。

好可惜係﹐MTR 老早已經廢了獨立重開車門的功能﹐一重開便全部車門一齊重開。

在剛開通的一兩年內(確實邊年已不肯定)﹐親眼見過有人推BB車衝門﹐結果2對門同時夾到BB車。之後當然要重開車門啦﹐當時只有出事的車門重開﹐月台幕門全部一齊開﹐但唯獨出事的一隻門只彈開少少﹐仍處於半開啟狀態 ﹐那時衝門的人當然上車啦。

當車門關上時﹐全部幕門一齊關上﹐但唯獨一隻幕門唔識郁﹐都係保持當開啟狀態。

此時﹐司機再開車門﹐由於之前是所有車門都正常關上﹐所以今次係全部車門一齊開啟的。開了車門後﹐有幾位原本送車尾的人上車﹐司機再關門﹐但試了幾次都係出事的幕門都是開關唔到。

最後﹐月台職員也去到出事的幕門﹐看了一次開車門再關上後﹐便示意司機再開車門﹐而月台職員同時用手推開月台這一對半開啟的幕門去開盡﹐當完全推開後﹐再示意關上車門﹐此時這一對幕門也可以正常關上﹐列車也可以開出。

前前後後要重開最少6次﹐好彩當時不是繁忙時間﹐同埋當時係10分鐘一班車﹐如果唔係便後車便要等入站了。
PS. 當時仲係7卡車的年代

JF1261 發表於 2010-3-21 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-3-21 22:51 發表
車外廣播真係好好好有用......
即使我唔係有心想衝門,落到月台,見到有車,聽唔到嘟嘟聲,咁梗係衝過去碰下運氣啦。

我親眼所見,東鐵線上,好多時有乘客用電梯去到月台,
聽到月台廣播嘟嘟聲,即刻放慢腳步唔追,列車順利關門。

日 ...

我都唔明MTR 的諗法..

無錯, 佢之前係太子係試過係月台播嘟嘟聲..
但係, 佢係喺閂門一刻先響, 而且又播到鬼咁大聲, 緊係有回音同無效啦

佢學下西鐵線咁, 閂門前幾秒開始響, 而且音量較細聲d , 咁咪解決到"無心"衝門問題..("無心"的意思係聽唔到閂門PA 而令車門受阻)
busfunfun 發表於 2010-3-21 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 horta 於 2010-3-21 22:59 發表
講講西鐵綫丫,彈門機會不多,但關門後要檢查成十秒先開車,而東鐵綫一關即起行。
東鐵綫系統係老,但關門技術卻很精堪

係wo
東鐵綫彈門機會好少
同埋唔知感覺上好少衝門情況
aaa839 發表於 2010-3-22 00:02 | 顯示全部樓層

回復 35# 的帖子

西鐵係山門時先播有時
有時係山門前就播
而且仲要車內又DO車外又DO
superbus 發表於 2010-3-22 09:12 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2010-3-21 23:45 發表

係wo
東鐵綫彈門機會好少
同埋唔知感覺上好少衝門情況

東鐵有人衝門,就只係彈一度門
地鐵有人衝門,全部門會重新彈開
邊樣會嘥大量時間?唔駛講啦

我就唔明,地鐵點解學唔到東鐵呢D優良傳統
究竟係D車有問題,定係D人有問題?
DIH 發表於 2010-3-22 10:16 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2010-3-21 23:41 發表

我都唔明MTR 的諗法..

無錯, 佢之前係太子係試過係月台播嘟嘟聲..
但係, 佢係喺閂門一刻先響, 而且又播到鬼咁大聲, 緊係有回音同無效啦

佢學下西鐵線咁, 閂門前幾秒開始響, 而且音量較細聲d , 咁咪解決到"無 ...

其實諗諗下,地鐵的解釋都幾詭辯:
因為係島式月台加幕門,月台播關門PA有回音,無效。
無效在哪?而家夠有「往xx的列車即將到達」的廣播,有時好似嗌交咁添,又唔見佢話無效?

播關門PA,假如只有一邊月台有車,唔會造成混亂;
假如兩邊月台都有車,而兩部都係開住門,即使其中一列未到關門時間,
有乘客因為遲疑而上唔到車,都唔會好大損失嗟?

對比九鐵,地鐵運作我真係O晒嘴,深夜時間,月台人少,電梯個「請緊握扶手」卻一直大大聲咁迴響。
一個月台關門PA,有幾難?

另外,關門程序都是關鍵。

講得好聽係佢無決心解決問題,
講得唔好聽係佢無心解決問題。
thomas_tang01 發表於 2010-3-22 10:31 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2010-3-21 15:52 發表
我都係咁話...關門重開要開埋幕門及所有車門...是重點!!!

輕鐵十幾年前都improve左可以只開前門...(我諗原意係for司機落車調側鏡及清理路隙障礙物)
好多時有乘客衝門都只開前門...

不過港鐵太多列車要諗o個卡係第幾卡 ...

你漏了,以前輕鐵系統還有經常出現不能轉軌的情況,
開前門還可以給司機下車,以手動方式用鐵拔轉軌的啊~(可能清理路隙障礙物同呢個先係原意吧)