hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見... ...
開啟左側

今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見...

kei_hk 發表於 2010-5-9 14:12 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-5-9 01:52 PM 發表

其實好多人講過i5同i3冇咩分別,只係多左個咩自動超頻
我驚超超下會超到粒U提早玩完...

另外我都睇過一些CULV,CPU頻率離奇地低
但效率又快過一般notebook,唔係好明點解...

我自己唔係追求科技的人
以現時來說,雙核 ...

個別品牌的指定型號﹐可upgrade 上3年的。

AVD1 發表於 2010-5-9 14:13 | 顯示全部樓層
我想講如果去外國讀書, 最重要係搵有國際保養
通常做三年國際保養有 Fujitsu, Lenovo ThinkPad

另外, 個人對所有台灣牌子並冇好感 ~
HP Compaq 方面散熱係一個問題
至於 Sony Samsung 樓主已經表明唔考慮, 實情我都唔會考慮後者
反而 Sony Vaio EA16 而家個價又真係好吸引, 尤其佢張圖像卡, E 部機會係我暑假返黎香港換機首選 ~

至於講到大學買機優惠
通常做親都係 HP, Lenovo, Fujitsu
去年計以 Poly 出得最早, 八月頭派價單加訂機, 八月尾就已經可以拎機
我自己都買左部 M2010 netbook   ~

實情自己壞左個部 ThinkPad T61 都係起大學買返黎, 價錢係非常吸引 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-9 16:21 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-5-9 14:13 發表
我想講如果去外國讀書, 最重要係搵有國際保養
通常做三年國際保養有 Fujitsu, Lenovo ThinkPad

另外, 個人對所有台灣牌子並冇好感 ~
HP Compaq 方面散熱係一個問題
至於 Sony Samsung 樓主已經表明唔考慮, 實情我都 ...

其實HP都有考慮過的
不過呢...經歷過我之前用過的兩部desktop的下場,都有D怕怕

Fujitsu...聽聞日日都有好多好多人係維修部等整...
但「日本裝坎」都可以考慮下

Lenovo...都有睇過Think系列,不過價錢偏貴

Sony真係咪搞,送俾我都唔會要
原因主要都係受老爸的影響,家中用過的Sony產品,真係冇一件係用多過2年
反而我老爸最愛的是東G,咩產品都問東G有冇出

kei_hk 發表於 2010-5-9 17:22 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-5-9 04:21 PM 發表

其實HP都有考慮過的
不過呢...經歷過我之前用過的兩部desktop的下場,都有D怕怕

Fujitsu...聽聞日日都有好多好多人係維修部等整...
但「日本裝坎」都可以考慮下

Lenovo...都有睇過Think系列,不過價錢偏貴

原因主要都係受老爸的影響,家中用過的Sony產品,真係冇一件係用多過2年

Make in Japan 換來的是貴成幾舊水﹐但品質都唔係話好﹐我不會考慮。
ps. 已經有平價系改了made in china﹐在機身有標明的。

Think系列﹐以前真係商業客跑TRIP用﹐其設計真係比其他品牌好很多的﹐品質也不錯﹐至今都唔差得去邊﹐貴是物有所值的﹐同埋保養好似標準係3年全球保。

Sony 新機好似走向輕巧﹐但似乎真係太輕巧﹐我怕好易撞壞。
東芝我前文講過﹐在商業市場口啤不錯﹐少病痛的﹐只是外型唔及其他牌子吸引﹐真係可考慮。

hkaiw 發表於 2010-5-9 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-9 16:21 發表

不過我家中有一部 Sony 的第1代VCD機,差不多15年機齡仍然操作正常,或許是少用的關係,不過另一部LD機就維修過多次,但是至今仍然保留。

至於東芝,家中有部電視機用了差不多20年才退役,由LCD電視機取代(因為間中失聲),而錄影機就只用了幾年便報廢了。

喵...
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-9 17:33 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2010-5-9 17:24 發表

不過我家中有一部 Sony 的第1代VCD機,差不多15年機齡仍然操作正常,或許是少用的關係,不過另一部LD機就維修過多次,但是至今仍然保留。

至於東芝,家中有部電視機用了差不多20年才退役,由LCD電視機取代(因為間中失聲),而錄影機 ...

我家唯一應該仲用得的Sony產品,就係部鋪左好耐塵的PS...
之前都有過東芝同Sony的電視機,前者用了20年,前幾個月壞CRT丟了
後者用了1年多,機都開唔到...

原帖由 kei_hk 於 2010-5-9 17:22 發表
Make in Japan 換來的是貴成幾舊水﹐但品質都唔係話好﹐我不會考慮。
ps. 已經有平價系改了made in china﹐在機身有標明的。

看來還是不要了...
hkaiw 發表於 2010-5-9 17:43 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-5-9 17:33 發表
我家唯一應該仲用得的Sony產品,就係部鋪左好耐塵的PS...
之前都有過東芝同Sony的電視機,前者用了20年,前幾個月壞CRT丟了
後者用了1年多,機都開唔到...

印象中我那部20年機齡的東芝電視機大約於10年前也是壞過CRT(最初偏色,其後便沒有畫面),不過當時仍拿去原廠維修。

至於家中亦有一部由公親同事送贈的 Sony 29吋CRT電視機(有色差輸入),至今仍操作正常。

說回電腦那邊,Thinkpad 最近的也加入了像跑車的防滾架,又加上不少檔案修復軟件之類,所以才會耐用及售價較高(即使用 GMA 顯示也要售差不多萬元)。
喵...
kei_hk 發表於 2010-5-9 17:48 | 顯示全部樓層
SONY 近年的產品﹐品質及耐用都不及以前好。

但不只限於SONY﹐也同樣適用於其他品牌。現今科技﹐越出越細﹐在散熱上是有一定問題的﹐會減短電子零件的壽命。

加上電子野越來越多﹐很多時要程式配合﹐很多時這些程式在廠房都試唔到有bug﹐在用家層面才會出現﹐增加了故障機會。

也講出為何十多廿年前的產品﹐比今天的產品更耐用。

cheungtszfung 發表於 2010-5-9 18:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-9 17:22 發表

Think系列﹐以前真係商業客跑TRIP用﹐其設計真係比其他品牌好很多的﹐品質也不錯﹐至今都唔差得去邊﹐ ...

Thinkpad SL系列只有一年全球保,同埋有人話佢個質量遠比Thinkpad其他系列差,呢點要注意(當然價錢都平唔少)
barking 發表於 2010-5-10 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-5-9 16:21 發表

Sony 都唔係差, 或考慮S117, 我買咗一個月, 感覺都OK, 不過至今仲未有時間去開機
至於『亞運直通車』牌子,樓主為何不會考慮呢?