hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見... ...
開啟左側

今次輪到我想買notebook,可唔可以俾D意見...

AVD1 發表於 2010-5-10 02:53 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010-5-10 01:04 發表

Sony 都唔係差, 或考慮S117, 我買咗一個月, 感覺都OK, 不過至今仲未有時間去開機
至於『亞運直通車』牌子,樓主為何不會考慮呢?
實情某台灣討論區係表示 SONY 近年平左加好左
尤其娛樂機種 ~

我自己只會考慮 14" 機
Fujitsu 本來我自己都會考慮, 好可惜佢 14" 機自 S6520 下線之後就再冇獨立顯示卡機種
Lenovo ThinkPad 我本來都訂左 T410, 好可惜佢 reject 我, 何況我唔覺得 ThinkPad 有咩過人之處, 部機都冇三年已經死左張 Graphic Card, 想搵做國際維修先知大學訂機得三年本地, 一年國際 (即係要拎返香港整)
Sony 方面, 頭先我自己左講左 EA16, 因為佢機價平加用料唔錯, 雖然 SONY 得一年保 (你可以加錢換多幾年), 但係佢地國際保養做得幾好, 有問題, 拎部機去 Sony Style 就得 ~

至於 Toshiba
其實有部 14" 機好靚 (個人認為), 係新系列 - Satellite E 系列
北美有售 - E200 / E205 (大約係 US $ 949)
唔知香港有冇同型號發售, 因為一向 Toshiba Notebook 代理 update 資料好慢,
但 check Toshiba Asia 係有 o既 ~

唯一係冇左獨立顯示卡, 如果唔係我都唔要 SONY, 買左佢

ref: http://pc.toshiba-asia.com/portal/public/search.action?a=notebookDetails&currentTab=notebook&modelID=E200&product=Satellite&pgAction=search.action
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2010-5-10 06:01 | 顯示全部樓層
原帖由 cheungtszfung 於 2010-5-9 18:57 發表

Thinkpad SL系列只有一年全球保,同埋有人話佢個質量遠比Thinkpad其他系列差,呢點要注意(當然價錢都平唔少)

Thinkpad SL其實係當年開發不理想的Lenovo Ideapad3000的"馬甲"
即係粒Thinkpad的殼,但R&D到oem全係ideapad的生產線.絕對唔係普通thinkpad由日本YAMATO lab做的.
睇下最基本分別:
Thinkpad keyboard係7行, Fn鍵在左,ctrl鍵在右.
SL係6行keyboard. FN Ctrl調轉.同Ideapad一樣.
Thinkpad有Think Light Keyboard燈. SL/Ideapad冇.
Thinkpad有Thinkvatage的制做recovery, SL同Idea都冇.
SL的cpu散熱扇係正方型圓角好細塊. Thinkpad新一代全係銅,連散熱管,長形

所以買SL (大陸人稱為傻佬)同買部貴左的黑色Ideapad連Trackpoint冇分別 =]
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-10 08:01 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-5-10 01:04 發表

Sony 都唔係差, 或考慮S117, 我買咗一個月, 感覺都OK, 不過至今仲未有時間去開機
至於『亞運直通車』牌子,樓主為何不會考慮呢?

得個靚字唔耐用,同Sony都係差唔多的產物
較位用耐左就生鬆
HDD唔駛一年就打柴......
以上係總結我幾個用Samsung Notebook的朋友經歷同網上資料得來的結果...

原帖由 AVD1 於 2010-5-10 02:53 發表
至於 Toshiba
其實有部 14" 機好靚 (個人認為), 係新系列 - Satellite E 系列
北美有售 - E200 / E205 (大約係 US $ 949)
唔知香港有冇同型號發售, 因為一向 Toshiba Notebook 代理 update 資料好慢,
但 check Toshiba Asia 係有 o既 ~

唯一係冇左獨立顯示卡, 如果唔係我都唔要 SONY, 買左佢

但我睇到有既?
NVIDIA® GeForce® G310M (ext 512MB VRAM)

cn2661_2d32 發表於 2010-5-10 09:07 | 顯示全部樓層

冇錯.
三叔情意結正正係佢的harddisk....
可以話係死亡率百發百中.
親眼見friend 3部, 3部都壞hdd.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AVD1 發表於 2010-5-10 11:01 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-10 08:01 發表

得個靚字唔耐用,同Sony都係差唔多的產物
較位用耐左就生鬆
HDD唔駛一年就打柴......
以上係總結我幾個用Samsung Notebook的朋友經歷同網上資料得來的結果...

但我睇到有既?
NVIDIA® GeForce® G310M (ext 512MB ...
北美版 E 系係冇獨立顯示卡
上面條 link 係 Toshiba Asia ~

PS. 北美版仲要用 i5-430 ~
kei_hk 發表於 2010-5-10 11:50 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-5-10 11:01 AM 發表
北美版 E 系係冇獨立顯示卡
上面條 link 係 Toshiba Asia ~

PS. 北美版仲要用 i5-430 ~

不同的市場﹐都有不同的客源﹐不同廠都會為不同地區製定同一款機有什麼附加的配件﹐例如用不同級數的display﹐配多少ram 等。

其實﹐如果樓主在香港買﹐上回香港的代理商(其士)網頁去看﹐或者辛苦少少去商店直接看。

ps. 荃灣剛剛重開了一間「角美」﹐地下一層都有不少notebook 的﹐可以一去看看。附近都百記及豐記﹐也有laser﹐連同「角美」﹐有4間你看。

AVD1 發表於 2010-5-10 14:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-5-10 11:50 發表

不同的市場﹐都有不同的客源﹐不同廠都會為不同地區製定同一款機有什麼附加的配件﹐例如用不同級數的display﹐配多少ram 等。

其實﹐如果樓主在香港買﹐上回香港的代理商(其士)網頁去看﹐或者辛苦少少去商店直接看。

ps. 荃灣 ...
閣下果然細心, 知道我住荃灣區
不過其實買高科技產品, 個人建議走去旺角一轉
始終電腦商場又有, 連鎖店都有 ~
 樓主| OTIS401 發表於 2010-5-10 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-5-10 14:27 發表
閣下果然細心, 知道我住荃灣區
不過其實買高科技產品, 個人建議走去旺角一轉
始終電腦商場又有, 連鎖店都有 ~

旺角係多,但都唔係幾建議直接係果度買
始終係遊客區,價錢隨時會貴些少...

另外樓上講到的E205,我都覺得唔錯的
不過上網找過幾次都唔係好見香港有得賣
AVD1 發表於 2010-5-11 11:32 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-10 16:14 發表

不過上網找過幾次都唔係好見香港有得賣 ...
唔知有冇可能香港代理等到夏季先推出黎,
因為其他地方 (Toshiba 網頁, 其他地區) 均開始有 E200 系資料出現

PS. Youtube 有測試片段, 但係唔記得係邊個地區, 佢部 E200 系係有埋 Fingerprint 的 ~
kei_hk 發表於 2010-5-11 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-5-10 04:14 PM 發表

不過上網找過幾次都唔係好見香港有得賣 ...

如果是大型連鎖店(如百記﹐瘋記)標售是相同的﹐這是代理商的要求﹐也不會平比你。

不過﹐贈品方面可能有分別的﹐但不會太明顯﹐同埋唔會太實用﹐唔會送ram的(除非代理/公司本身做promot﹐間間分店都會同時送)。

但肯定的是旺區店是人流多﹐同非旺區人流少比較﹐非旺區的SALES 會比較落力熱情﹐Service 會好些少的。