hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) ER20柴油機 不准踏過深圳河問題
返回列表 發新帖
開啟左側

ER20柴油機 不准踏過深圳河問題

syp 發表於 2010-5-11 20:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010/5/11 12:27 發表

事實上﹐當年因支線擴展﹐唔夠機車用﹐便要買新車﹐當時都無打算要批車過大陸﹐只是做香港的日常維修工程之用。

根據九鐵 2003 年年報所講, 批車係用作 "拖動貨運列車及夜間工程車", 似乎唔單止係為了 "日常維修工程", 但我就唔知佢所指 "拖動貨運列車" 包唔包括拖貨運車上大陸喇。

另外, 如果從來冇諗過批車上大陸, 為何會有 "批車因歐盟禁制不能上大陸" 的問題? 正如有沒有人會關心 MLR, SP1900 可唔可以上大陸o丫?

下一站係西營盤
cl1403 發表於 2010-5-11 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-5-11 19:55 發表
ER20係幹線機車, 拉12節SP1900, 壞車救援, 一部低功率的調機都搞得掂
而家根本係大材小用

如果以平路來講, 細功率的調機係足夠.

但東鐵有幾段隧道比較斜, 細功率係應付不來的.
yoyotown 發表於 2010-5-11 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-5-11 18:57 發表

(唔知有無記錯日期﹐如果無記錯﹐當幾部新機車到港後﹐九鐵都賣出一批舊機車去澳洲) ...

閣下無記錯, 當年 8001 - 8005 係入替 51 - 55, 51 今日已被靜態保存在鐵路博物館, 其餘 4 部就出 tender 俾澳洲買左返去.
活著, 我應該做甚麼!
053h4 發表於 2010-5-12 00:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
kychung 發表於 2010-5-12 02:19 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

講到國產車ge問題
其實講返到去大概10年前
兩鐵都各自開始響非營業用車隊中起用國貨
西鐵同馬鐵而家D工程機車全部都係常州造
另外亦有D金鷹同寶雞出品ge軌道車
當然我唔係要全盤否定當時買ER20呢個選擇

至於講到賣出ER20 ge可行性
同收車果時夠唔夠機車用無乜關係
之前我都講到
有個假設係如果ER20仲可以用一個好價錢賣到返去歐洲
響東鐵已經唔再需要用到幹線機車ge時候
將ER20賣走而去買D國產調機返黎替補可能比繼續用果幾部ER20來得化算
而我個人亦都認為
將來當而家D高齡柴頭都要退役時
用黎替補ge都唔會再係幹線機車
我一直無話過東鐵現有ge機車數量係有冗餘
南粵急行 rail.kychung.com
kychung 發表於 2010-5-12 02:23 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

響比較斜ge路段
唔係功率一味夠大就得
仲要睇黏著夠唔夠
由呢個角度睇
好似前地鐵線路咁用多幾部細功率機車重聯(e.g. 3拉1推或者2拉2推)會好過前後各1部黎"夾"抽車
南粵急行 rail.kychung.com
kei_hk 發表於 2010-5-12 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-5-12 12:01 AM 發表

牽引力唔係只係睇功率, 軸重都有影響
另外, 以12節SP1900的重量, 係500噸以內, 所謂比較斜的方, 亦唔需要咁高功率

如果事出突然﹐去救車的唔係客車而是貨運車﹐情況又唔同了﹐細功率細馬力的﹐未必可以處理。

另外﹐東鐵車站距離遠﹐如果在2站中間壞客車﹐有時真係安排另一抽客車去轉車又死﹐叫客落路軌行仲死﹐在滿載客的情況下﹐都係同貨卡重量有得相比的。

唔好忘記﹐當年貨運雖然唔講得叫好﹐但都無今天的情況﹐去到末落階段。

053h4 發表於 2010-5-12 13:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽