hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 離島區議員要求改善東涌線
開啟左側

離島區議員要求改善東涌線

053h4 發表於 2010-6-9 16:31 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ES464470X 發表於 2010-6-10 00:43 | 顯示全部樓層

回復 94# 的帖子

如果你係想影968客量低又想令人信服,
倒不如去東頭村果頭影好過~
平日我搭過17:50元朗開的968,
總站開時同你影果d相客量差不遠,
去到尾站, 上層絕大部分窗口位坐滿+部分餘下單丁位有人坐~
同時段往元朗方向就經常見到全車坐滿或企人
ES464470X 發表於 2010-6-10 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2010-6-8 22:57 發表
當然我諗都好少有人預到o甘盡要搭最遲果班又唔遲到,預親時間搭東涌線都係唔想等果10分鐘,
好似我o甘明知會走車就寧願唔入閘住,行下其他地方又好、去個洗手間又好都好過落月台企10分鐘,
而家一至五非繁忙6~10分鐘一班就真 ...

以前東涌線有時間表俾乘客索取, 睇返舊post都見你貼過
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... =%E6%9D%B1%E6%B6%8C

如果有時間表參考, 就算加密少少班次,
對於覺得8分鐘預時間搭車不便的乘客問題不大,
亦可回應部分時段客量高而班次略嫌不足的問題~
(不過如果荔景站東涌綫列車繼續花2-3分鐘等客,
只會令時間表參考價值大大下降)

ES464470X 發表於 2010-6-10 01:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-6-9 15:30 發表

現時平日非繁忙時間已經是8分鐘一班車﹐唔知你又會用什麼方法去預時間

真係咪用方便預時間去想啦﹐用番實際人流去看啦。

你自己都識講﹐如果天天都是相約時間到車站的﹐最接近的幾班車的開車時間已經在心中﹐2班車相距 ...

總站附近作起點, 而又唔駛先乘搭其他交通工具做接駁.
先會易少少預時間搭車,
否則就要行得好慢預備等下一班/急步行去追第一班車

如果只係搭一程巴士, 巴士站又係屋企附近,
要預時間就一定易好多, 最多只會俾等+乘搭升降機果段時間打亂少少,
我屋企行去最近的巴士站等機場巴士A43都要8-10分鐘,
所以睇左官方確實開車時間, 都要係開車前15-20分鐘出門,
去到巴士站花10分鐘等車 (總站開車後正常情況下約10分鐘到達)
因為非繁忙時間部分班次長達20-30分鐘一班~
ES464470X 發表於 2010-6-10 01:13 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-6-9 16:31 發表
..............
哦, 旺角同台轉車的安排90年代~21世紀初是沒有優化過的
另外, 亦曾同個別大學合作, 提供數據以linear programming或其他技術進行優化
...

非繁忙時間, 旺角/太子站兩線班次接近時,
一行過對面, 等1分鐘就有車埋站 (當時兩線班次係5分鐘),
所以每逢星期日朝早若要由新界北往中環,
坐東鐵由新界出發, 去九龍塘轉車點都好過紅磡轉多次西鐵,
因為果時西鐵要成9分鐘一班, 係尖東行去尖沙咀送車尾就要再等5分鐘~
(西鐵無可能係尖東站同荃灣綫尖沙咀站夾班次)

而上一個月本人偶然有機會係星期日朝早9點幾經過南昌站,
發現連續2班往屯門西鐵到站, 對面東涌綫往香港好快就有車,
甚至兩邊同時埋站, 至於往東涌的乘客, 雖然要行上行落,
但好巧合地, 當西鐵往屯門列車離站後2-3分鐘,
東涌綫往東涌列車就到達南昌站
所以星期日朝早西鐵9分鐘一班, 東涌綫10分鐘一班時,
似乎係兩綫非繁時係南昌站夾班次最好的時段,
(西鐵往屯門轉乘東涌綫往香港 及 西鐵往屯門轉乘東涌綫往東涌)
但西鐵一去到6-7分鐘一班而東涌綫繼續10分鐘一班時,
成個運作已經亂晒

homan0323 發表於 2010-6-10 01:25 | 顯示全部樓層

回復 102# 的帖子

我想講最近968 下繁出港島班次減左,平日17:20打後開9-15分鐘一班(可以上KMB網睇)。減左班過尾站後仍只有如此客量,以往哩個鐘數全車坐滿兼企人,總站開出過開心廣場後大部分班次只有相中哩個客量已經差。以往見經過哩個站後差吾多坐滿,加上係重點車站及佔幾大客源先較著眼。當然尾站,甚至新元中,交通廣場行人天橋睇整段大馬路客量等不同位置都睇過,不過對整體客量前後差異不大。不過叫人接受所講時段客量低及有流失,仲要被巴迷公認「線王」的確難以接受,正如260X/268B/269B果D仲有人擺明話點有競爭力或抽某D較高時段個別班次或認為較理想客量時段來反駁客量無人講到咁差,我諗明日應該更有時間行去尾站觀察,但與之前一段時間於尾站或大馬路整體觀察差別不大,大致係點吾駛你講都心裡有數。

ahbong 發表於 2010-6-10 01:53 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-6-9 16:31 發表

一係就西鐵減班, 減到8~10分鐘
一係就東涌線加班去配合

當然, 我就唔知你點定義載空氣啦
以你角度, 西鐵係唔係應該減班先?

話新界西少人去香港島, 真係講下笑好啦

(1) 我仍然看不出你的道理。東涌綫合理班次定的標準,是要用西鐵綫的班次去考慮的嗎?東涌綫是以服務西鐵綫轉乘乘客為主的嗎?

(2) 現在是討論東涌綫有否需要加班,而不是討論西鐵綫應否減班。我認為東涌綫沒有加班的需要,與我是否贊成西鐵綫或其他路線減班並無任何關聯。

(3) 我仍然不明白,為何檢討東涌綫的班次,要考慮新界西有幾多人去香港島。西鐵自2003年通車至今,荃灣綫有否加班去「服務」新界西大量往九龍各區的乘客?

閣下一箱情願要東涌綫加班去增加西鐵綫的競爭力,方便西鐵綫乘客轉乘東涌綫,我會肯定你的好意,但我作為這班西鐵綫乘客之一,都不認同這種說法是合情合理,最多只能說是乘客的心願。作為乘客,當然希望任何路線都不用等車1分鐘開一班,但實際上有其他因素要多加考慮。

ES464470X 發表於 2010-6-10 11:19 | 顯示全部樓層
原帖由 homan0323 於 2010-6-10 01:25 發表
我想講最近968下繁出港島班次減左,平日17:20打後開9-15分鐘一班(可以上KMB網睇)。減左班過尾站後仍只有如此客量,以往哩個鐘數全車坐滿兼企人,總站開出過開心廣場後大部分班次只有相中哩個客量已經差。以往見經過哩個站後差吾多坐滿,加上係重點車站及佔幾大客源先較著眼。 ...

以前係幾多分鐘一班?
因為果段時間(17:20-18:20)我就唔覺要15分鐘先開一班,
同埋以往呢個時間(下午3點至黃昏6點)全車坐滿兼企人, 係咪西鐵通車以前的事?

kei_hk 發表於 2010-6-10 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-6-10 01:53 AM 發表
(1) 我仍然看不出你的道理。東涌綫合理班次定的標準,是要用西鐵綫的班次去考慮的嗎?東涌綫是以服務西鐵綫轉乘乘客為主的嗎?

(2) 現在是討論東涌綫有否需要加班,而不是討論西鐵綫應否減班。我認為東涌綫沒有加班的需要,與我是否贊成西鐵綫或其他路線減班並無任何關聯。

(3) 我仍然不明白,為何檢討東涌綫的班次,要考慮新界西有幾多人去香港島。西鐵自2003年通車至今,荃灣綫有否加班去「服務」新界西大量往九龍各區的乘客?

閣下一箱情願要東涌綫加班去增加西鐵綫的競爭力,方便西鐵綫乘客轉乘東涌綫,我會肯定你的好意,但我作為這班西鐵綫乘客之一,都不認同這種說法是合情合理,最多只能說是乘客的心願。作為乘客,當然希望任何路線都不用等車1分鐘開一班,但實際上有其他因素要多加考慮。

1) 合理班次﹐這是一個客觀標準﹐是要與其他線及不同時段的載客率去比較的。
我有用西鐵去參考﹐非繁忙時間6分鐘一班車。原因現時東涌線是8-10分鐘一班車﹐個別非繁忙時間出現供不應求的情況﹐當然是增加班次去應付﹐8-10分鐘加密﹐6分鐘便是一個參考標準。

2) 西鐵是否需要減班﹐我無定論。但東涌線在個別非繁忙時段要加班 (前文已提及相應時段)﹐這是一個事實﹐不單止令到有乘客上唔到車﹐更令其他路線同受影響。

或者﹐用另一個講法去講﹐東涌線除了平日的上下班時間外﹐周未及周日都有繁忙時間的﹐有大量到大嶼山遊玩的人乘坐﹐這些時段現時是非繁忙班次﹐是絕對有條件有需要去加強班次﹐但多年來mtr 都沒有正視問題。

3) 自西鐵開通﹐東涌線由7卡車增至8卡車﹐以增加載客量。其後也增購 k車 增加上下班的繁忙時間班次。至於荃灣線﹐基本上多年來已經去到最密班次的程度﹐再加密車都只會在停站時間問題﹐令到列車遲開引起塞車﹐達唔到訊號系統所能應付的最高班次。

ES464470X 發表於 2010-6-10 12:35 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-6-10 11:51 發表
......
3) 自西鐵開通﹐東涌線由7卡車增至8卡車﹐以增加載客量。其後也增購 k車 增加上下班的繁忙時間班次。至於荃灣線﹐基本上多年來已經去到最密班次的程度﹐再加密車都只會在停站時間問題﹐令到列車遲開引起塞車﹐達唔到訊號系統所能應付的最高班次。 ...

東涌綫通車以後, 荃灣綫部分由港島出發的乘客,
已轉投東涌綫, 去到荔景站先轉車,
所以荃灣綫中環至荔景一段乘客已大幅減少,
就算非繁時仲係4-5分鐘一班, 都足以應付油尖旺一帶車站乘搭荃灣綫,
去美孚落車轉乘西鐵之乘客,
去到下一站荔景站先要應付中西區至葵芳至荃灣一帶的乘客
所以荃灣綫先係最無需要加密班次之路線,
本身繁時/非繁時班次已經足夠~

東涌綫加班, 除左係客量上有需要,
係車務運上亦明顯有實際需要, 除左唔會導致另一條線前後車客量嚴重不均,
東涌綫亦都唔駛再浪費2-3分鐘係荔景站等轉乘客,
總之一夠鐘見對面月台未有車入站就立即開車,
而東涌綫同西鐵班次拉近時, 兩線要配合係南昌站轉乘都易好多,
就算有部分班次夾唔到, 都唔駛係月台浪費10分鐘等車~
(鐵路轉車已經要晒時間, 仲要等咁耐, 點會唔趕客,
屯門南不少居民已經用行動證實呢一點,
因為輕鐵又唔夠快, 之後又要轉黎轉去, 又要計埋等車,
結果有唔少人都寧願晒多少少時間, 等班次比鐵路疏的巴士算,
因為若不需轉車, 只需等一次車就夠)