hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 離島區議員要求改善東涌線
開啟左側

離島區議員要求改善東涌線

JX9097 發表於 2010-6-1 14:32 | 顯示全部樓層

其實東涌線班次咁死板
(板友都話可以縮短總站停留時間)
係咪同機場快線有關係?

因為東涌線同機場快線部份路軌係share用
再者,之前聽聞青馬大橋好似唔容許多過兩抽車過(來回各一抽)

若果係咁,相信即使再多基建,再多旅客
東涌線都唔可能密得去邊...
053h4 發表於 2010-6-1 14:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2010-6-1 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-6-1 02:50 PM 發表

按早前港鐵的資料
青馬大的班次極限為每小時22~24班
即每小時33班,  (1:1:1)東涌:機場:青衣,
或每小時32班, (2:1:1)東涌:機場:青衣

現有的非繁忙時間的運行密度, 未到系統極限

優化非繁忙時間東涌線班次, 不 ...

再講遠D﹐立法會內有關中環填海的會議文件提及擴建香港站的掉頭隧道。

入面提及東涌線最密班次係2.25分鐘一班﹐機場線為4.5分鐘一班。
所以2條線的班次要配合而影響班次﹐根本係影響不大﹐只需某一些班次要早1分鐘or 遲1分鐘開已經處理到此問題。

ate_58x 發表於 2010-6-1 19:30 | 顯示全部樓層

最好機場線cut到15-18分鐘一班啦..都唔係太多人搭
東涌線就可以行密d
仲有...西鐵d繁忙時間...好心就extend佢啦..
收車都收唔切
一過左0905同1900就6-7分鐘一班
好心佢做多30分鐘啦..
ES464470X 發表於 2010-6-1 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 ate_58x 於 2010-6-1 19:30 發表
最好機場線cut到15-18分鐘一班啦..都唔係太多人搭
東涌線就可以行密d
仲有...西鐵d繁忙時間...好心就extend佢啦..
收車都收唔切
一過左0905同1900就6-7分鐘一班
好心佢做多30分鐘啦.. ...

非繁時東涌綫10分鐘時段無加密到,
同機場快綫列車12分鐘一班無關,
只係港鐵唔肯加多一抽車/縮減總站停站時間,
令班次加密~
因為東涌綫10分鐘一班時段,
係香港站停留的時間係長達約7分鐘之多......
(走左一班車, 後車係3分鐘後已到站,
但就一直儲客, 儲到部分車卡爆滿,
有十幾人等下一班車都未開得,
有生客以為下班車會係另外一個月台開出,
會走左去另一邊月台等車)

至於西鐵屯門站往紅磡方向,
好似係兩鐵合併時已將平日一至五
早上繁時縮減25分鐘(9:30 --> 09:05)
紅磡站就去到09:45先轉為7分鐘一班,
夜晚屯門站往紅磡方向好似去到19:20-19:30先轉為6-7分鐘一班
(因為我見紅磡站往屯門方向去到20:00先轉為6-7分鐘一班)

ate_58x 發表於 2010-6-1 20:02 | 顯示全部樓層
多謝上面(嘅解說

但係我見nac往屯門方向到1930之前已經轉為6-7分鐘一班啦喎
HE7921 發表於 2010-6-1 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-6-1 13:13 發表

另一版都有網民講過呢樣
因為東涌綫香港站往東涌方向由19:47起已轉為10分鐘一班,
而荃灣綫中環站好似要大約20:00後先開始轉為4-5分鐘一班,
20:00前仲係2-3分鐘內開出一班,
結果荔景轉車站係20:10-20:30呢段時 ...

根據本人觀察,於星期一至四晚繁後收車時段開始(約下午七時二十分左右)

在荃灣站估計到47>(2:20)69>(2:20)31>(3:30)32>(3:30)33>......>47(5:00)>31>32>34>....

括號內為班次間隔(亦即係大約八時二十分後,往中環方向已經是五分鐘一班車)

期待香港出現載161人的E500 MMC
tonyng 發表於 2010-6-1 22:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ate_58x 於 2010-6-1 20:02 發表
多謝上面(嘅解說
但係我見nac往屯門方向到1930之前已經轉為6-7分鐘一班啦喎

紅磡往屯門方向,20:14才開始轉為6分20秒時段。果你19:30之前在南昌站發現班次超過5分鐘一班,應只是發生班次不穩定的情況而已。
ahbong 發表於 2010-6-2 01:25 | 顯示全部樓層
作為一個於不同時段都會搭東涌線的乘客,我認為根本無必要加密八分鐘時段的班次。
以現時非繁忙時間的客量,在加卡及由十分鐘加密至八分鐘一班後,客量已相當牽強。晚間放工繁忙時間後十分鐘一班的確比較爆,可考慮全日非繁忙時間增至八分鐘一班,絕對足夠應付需求。
北角---九龍城 發表於 2010-6-2 02:35 | 顯示全部樓層

有時係中環<>荃灣真係坐全程荃灣線訓教算...起碼有位坐...
唔駛等東涌線轉車又要等又要企