hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 80年代觀塘道驚現ALX500車體
開啟左側

80年代觀塘道驚現ALX500車體

HU6455 發表於 2010-7-30 01:39 | 顯示全部樓層

早前我都開左個POST
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... mp%3Bascdesc%3DDESC
九龍塘站都出現誤導既相
Megabus 發表於 2010-7-30 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 JA5674 於 2010-7-29 22:04 發表
根據我對巴士既認識,
相中呢架又唔係第一代金巴既車身.. 係ALX500既後期版..好似係ALX550
而且呢仲要係Dennis Trident.. 如果冇睇錯係10.6米車..

如果係第一架都係KC車牌..起碼係2002 - 2003年先有..
如果係咁... 白頭M車又似乎又唔會共存過喎..

如果係12米版仲死...KV牌先開始..
起碼2003 - 2004既事..
呢幅相9成9係合成相...

究竟係港鐵要求既? 定係港鐵冇搞清楚呢?
港鐵又一次欺騙乘客

咁你都睇到...???果然係高人...

但幅相真係幾搞鬼,不過如果係改相,用意何在???
LU3721@AVBE1~6C 發表於 2010-7-30 15:51 | 顯示全部樓層
原帖由 Megabus 於 2010-7-30 02:36 發表

咁你都睇到...???果然係高人...

但幅相真係幾搞鬼,不過如果係改相,用意何在???

根據本人認識,該相中巴士,的確為第一代12米ALX500,
而非版友指出之ALX550 10.6米。
即拍攝日期約為1997~98年間。
93A_S3_6:30am 發表於 2010-7-30 19:11 | 顯示全部樓層

唉...
好心佢咁冇心機搞就唔好學人搞,,對都唔揾個人對下,
而家根本尤尤其其咁hea做,以為縮到細一細就無人知,
大佬,呢d歷史黎嫁,玩玩下

Alx500同M-train呢d唔係個個識睇...算
但A地方當左B地方,簡直完全不可接受
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
HU6455 發表於 2010-7-31 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-7-30 19:11 發表
唉...
好心佢咁冇心機搞就唔好學人搞,,對都唔揾個人對下,
而家根本尤尤其其咁hea做,以為縮到細一細就無人知,
大佬,呢d歷史黎嫁,玩玩下

Alx500同M-train呢d唔係個個識睇...算
但A地方當左B地方,簡直完全不可接受: ...

算啦, 跟本呢間公司個個人都係尤尤其其咁hea做
AVW56 發表於 2010-7-31 16:31 | 顯示全部樓層
哈哈, 好快又會上報紙LU

我自己就覺得係港鐵做錯野多D喇.

相片提供者係鄭寶鴻先生, 鄭先生係香港相當出名的歷史愛好者及收集者,
有睇過電視的香港人都應該識佢, 佢係呢方面的專家, 佢執錯相比港鐵的機會可謂相當低.
而且, 呢次徵相活動並無獎金, 供相者根本無動機去做合成相.

所以, 我覺得, 係港鐵班人做野馬馬虎虎, 引致今次事件.
 樓主| nwfb1001 發表於 2010-7-31 17:41 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW56 於 2010-7-31 16:31 發表
哈哈, 好快又會上報紙LU

我自己就覺得係港鐵做錯野多D喇.

相片提供者係鄭寶鴻先生, 鄭先生係香港相當出名的歷史愛好者及收集者,
有睇過電視的香港人都應該識佢, 佢係呢方面的專家, 佢執錯相比港鐵的機會可謂相當低 ...

錯相不是鄭生提供,而係右下角個位單生
|_arco 發表於 2010-7-31 17:52 | 顯示全部樓層
da54 發表於 2010-8-1 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2010-7-31 17:41 發表

錯相不是鄭生提供,而係右下角個位單生

經過 Google 一 search,似乎單生係八十年代應該連相機都未識用。

而根據港鐵相片徵集表格 ( http://mtr.historyalive.pacim.com/chi/upload.asp ),
提供相片者要表明拍攝年份。所以我相信呢位單生亦都有責任。
kei_hk 發表於 2010-8-1 18:28 | 顯示全部樓層

原帖由 輕鐵迷 於 2010-7-29 05:13 PM 發表
第2張圖係唔係80年代???點解會有架金巴既?

第一部成功的雙層空調巴是1988年面世﹐當年是L廠的﹐行走6號線。

其後才出現AD1﹐第2部冷氣巴。

所以80年代尾(即88,89這2年) ﹐要在九龍灣見到冷氣巴﹐根本係一個高難度的事情。