hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港可否引入內地的「立體快巴」系統? ...
開啟左側

[服務調整] 香港可否引入內地的「立體快巴」系統?

kay 發表於 2010-8-6 09:28 | 顯示全部樓層

一次過成千人落車,點樣做分流?巴士站配套又如何?
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| eric278 發表於 2010-8-6 09:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-8-6 09:28 發表
一次過成千人落車,點樣做分流?巴士站配套又如何?

根據發明人宋有洲的介紹(參本人在開文所列影片連結),「立體快巴」的運作是採用內地不少城市實行的BRT(快速公交)系統加上輕鐵的混合體。

系統只需在路邊設置類似輕鐵的車站,而車站更可以配合天橋/建築物作配置。影片中更演示乘客可以在車頂上落立體快巴設於行人天橋的車站。
還看香港公交
 樓主| eric278 發表於 2010-8-6 09:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Anpretext 於 2010-8-6 01:14 發表
整果幾支檐技術要好高先得

其實這個技術正是與九巴現時於荔廠測試的「超級電容巴士」供電裝置的相同技術,並且採用接力式供電。
還看香港公交
kiwai 發表於 2010-8-6 09:57 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-8-6 08:57 發表
技術上根本唔可行, 重心高, 路面要有高平順性, 點可能行得快

根據短片, 時速可以去到40KM/H
JX9097 發表於 2010-8-6 09:59 | 顯示全部樓層
首先,體積已經唔可行
闊六米,高四點五米
即係行車線方面已經搞唔掂
另一方面,四點五米高,我諗香港有逾半數天橋(尤以行人天橋為甚)要拆卸

再者,香港彎多路窄(尤以港島區為甚)
唔可能容納如此龐然大物於街上行走而不影響其他道路使用者(包括行人)安全
(或者可以咁講,香港冇乜路適合)
JX9097 發表於 2010-8-6 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2010-8-6 09:57 發表

40km/h即係冇用武之地啦(以香港而言)
香港行得40km/h嘅地方而又有需要嘅,只有市區
市區彎多路窄,根本唔容許呢架龐然大物通街走
公路又唔可以派佢上場(相信呢批車會造成擠塞)
所以,香港唔太可能引入
kiwai 發表於 2010-8-6 10:56 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-8-6 10:03 發表

40km/h即係冇用武之地啦(以香港而言)
香港行得40km/h嘅地方而又有需要嘅,只有市區
市區彎多路窄,根本唔容許呢架龐然大物通街走
公路又唔可以派佢上場(相信呢批車會造成擠塞)
所以,香港唔太可能引入 ...

我淨係諗到可以行彌敦道
不過要拆好多招牌
AVD1 發表於 2010-8-6 11:22 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2010-8-6 09:57 發表

係 60km/h
ref: http://www.youtube.com/watch?v=VBPScUomRQE (0:28)
LJ7006 = MF5119 = AVD1
blueblue 發表於 2010-8-6 11:24 | 顯示全部樓層
以大陸人的駕駛文化, 轉彎不讓路
架車要轉彎實乃野
中華民國.精彩一百
OTIS401 發表於 2010-8-6 11:33 | 顯示全部樓層

唔係話唔可能
只係唔可以係現時的地區行走
你話如果係之後新起的新市鎮區內用都冇咩問題,因為道路可以重新設計過