hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 香港真的需要那麼多個口岸?
開啟左側

香港真的需要那麼多個口岸?

hkth 發表於 2010-10-11 18:54 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2010-10-11 10:49 發表
「龍華鐵路口岸,該口岸建成後,將與香港西鐵的延伸線對接,
並開通內地大城市、沿海各大城市至深圳和香港的直通旅客列車」

有冇人知呢個口岸詳情? ...

這個應該是高鐵深圳北站吧.

另外,大家也可以看看下面的新聞:
深圳拟新设三个通关口岸:前海湾、龙华、福田
barking 發表於 2010-10-11 19:54 | 顯示全部樓層
我睇法, 就算2047之後, 口岸也可以有其存在需要
口岸設施不一定是行政上的區界, 也可以變身成為管理上的區界,
例如 福田保稅區, 坪山出口加工區之類, 雖然都屬深圳
但車輛都要經過通關手續方可進出.

依家話要加多幾個口岸, 當為係長遠加多幾條路進出港深兩地咁睇法會好d
manlok 發表於 2010-10-12 03:24 | 顯示全部樓層
如果有人認為2047年就會即刻一個一制的話實在太天真了
香港最重要既土地擁有制度,而家新批出去既年期已經遠超2047
而係2060年,仲未計999年地契去到既公元28幾幾年
一日香港仲係行英式地契,一日香港都會行一國兩制,因為要有英式法律制度先可能有英式地契
而中共容許香港現時繼續批出年期遠超2047既地契,已經說明左一國兩制根本無一個有效日期
2047年後基本上都繼續會係一國兩制
tkf_2005 發表於 2010-10-12 17:44 | 顯示全部樓層

原帖由 2A_DL13 於 2010-10-11 08:40 發表

我個人覺得,蓮塘口岸只會對貨運有幫助,正如之前報導話,蓮塘口岸
唔同既係,一過關就可以直上鹽壩向東行去惠州,比起而家經文錦渡/沙頭
角之後要行一大段市區路快好多,亦減少市區交通擠塞。

不過問題係,我對於有幾多遊客會 ...

要起多個口岸其實仲可以係打鼓嶺起,

冇謂又另外搵地開新路丫MA...話就話香園圍果邊唔洗做平整工程o者...

擴闊坪輋路到雙程雙線標準5.8-6米闊,

怕沙公食唔到咁多車咪起條粉公-入坪輋迴旋處o既新路lo

*沙公其實家陣應該都超額使用緊,琴日落雨,下午入沙頭角都勁多車....

搞到e家香港冇lala又少左個一大片鄉郊地方...
wilsonli321 發表於 2010-10-12 19:05 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2010-10-12 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 wilsonli321 於 2010-10-12 07:05 PM 發表

土地制度可以引伸到政制 ? 一定會將土地制度與政制綑綁處理?
港英政府進入新界時,到會承認原來的土地業權
港英之後都會有引用大清律例的機會
不要以為 土地制 = 法制 = 政制
三者不一定是綑綁處理的

2047 時,會否 ...

題外話 :

如果 2047年6月30日﹐7月1日﹐會在一夜之間由原本的香港法律變成中國法律統治香港嗎?

如果不會的話﹐即係仲會奉行「一國兩制」﹐大家有獨立的制度﹐當中包括司法及入境。正如現在港澳市民即使有回鄉証﹐都有權拒絕你入境 ; 同樣地國內人民即使有來港澳地區的証件﹐一樣可以被拒入境。在司法及入境制度不變的情況下﹐三地(中港澳)的邊界便要一直繼續保留﹐繼續做出入境手續。

除非有人講2047年不再實行一國兩制﹐否則邊界都會一直存在﹐大家一樣要持有適當的証件才可去另一地方﹐當然不排除有進一步的簡化﹐例如持身份証便可﹐不再需要回鄉証﹐但各地政府都仍然有權拒絕任何人入境的。

如果還想講50年不變﹐是不是51年(即2047年7月1日)後不再按基本法﹐奉行「一國兩制」的﹐都是另開新文去討論。如果有任何一位朋友找到50年後不再有「一國兩制」﹐請找出相關的條文。

wilsonli321 發表於 2010-10-12 21:58 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2010-10-13 01:16 | 顯示全部樓層
要改行車方向唔係唔得嘅
世界上有好多例子
(wiki: http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E ... C%E6%96%B9%E5%90%91)

不過對於香港呢個密度咁高的城市,
改方向的代價實在係好高
所以可見將來都唔會做
但如果話 2047 年以後的年代, 就話唔埋
3ASV196 發表於 2010-10-13 07:51 | 顯示全部樓層
首先, 其實"一國兩制", 是指咩兩制?
以我理解, 是指中國的社會主義制度及民主集中制, 及香港的資本主義制度及議會制度...

而d車點行, d地點賣, 似乎都唔係重點...

是否"一國一制", 就要等於所有野相同? 你睇返內地, 亦唔係ga bor, 唔好講其他, 單是廣州
仲講緊廣東話, 已經唔係la ... 另外仲有經濟特區等呢......

法制, 其實回歸後有無改變? 其實一早已經改左d, 差在大家未必覺, 睇返基本法, 話我地有示威
自由, 但大家諗返....我地以前英國年代, 有無咁講ga? 法例無話唔俾, 就係我自由ga la, 如宗教自由,
駛唔駛整條法例講到出口, 我先有自由? 因為基本法, 已經用左大陸的法制概念去寫, 而唔係英國的
普通法制...

其實如果你話50年完全不變, 就係假, 不過問題係我地要睇返, "一國兩制"本身係指d咩, 而
"一國一制"本身又可以係咩樣, 是否一定所有野都要一樣? 先可以有效討論....

2047係點, 其實我地無人知, 我相信包括香港/中央高層, 都未必好肯定, 因為根本未開始傾....
而這個亦好難估....但兩地會進一步融合, 就係一定的了....所以講返口岸, 本身除左有清關的建設,
本身亦是物流基建, 即使將來唔駛過關, 都唔會變成無用gei...至於是否急切去起, 就是另一問題了...

3ASV196.KE7270
AVW56 發表於 2010-10-13 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 manlok 於 2010-10-12 03:24 發表
如果有人認為2047年就會即刻一個一制的話實在太天真了
香港最重要既土地擁有制度,而家新批出去既年期已經遠超2047
而係2060年,仲未計999年地契去到既公元28幾幾年
一日香港仲係行英式地契,一日香港都會行一國兩制,因為要有英式法律制度先可能有英式地契
而中共容許香港現時繼續批出年期遠超2047既地契,已經說明左一國兩制根本無一個有效日期
2047年後基本上都繼續會係一國兩制

地契根本唔可以代表D咩.

我係北京聽返黎的版本,
係最快要去到2030年, 先會開始討論2047年後香港的社會制度.

其實北京對此並無既定立場,
主要都係睇返2030年時, 香港的人口分佈及組成部分,
如果到時中港已經非常融合, 往來頻繁, 咁一國一制根本唔係問題.
相反, 如果到時香港仍然唔係好融得入大陸, 咁到時先會再諗係咪繼續行兩制.