hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 新手白痴問題數條
開啟左側

新手白痴問題數條

樓主| kei_hk 發表於 2010-12-22 16:29 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

最好八千有找﹐都是因應550d 套kits 而定出的﹐當然如果有更好的選擇﹐唔介紹再多些少的。

小弟用開c記機﹐身邊不少朋友都用c記單反﹐所以日後興之所至都可能問人借到lens 玩。

剛剛我同事看到我上canon網﹐見到我有興趣玩單反﹐同我講﹐不如考慮 60d﹐kit 同樣是18-135mm。
2部機又係功能﹐又值唔值$2xxx?

bananasims 發表於 2010-12-22 16:44 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

其實功能唔係一樣
60D 高級過 550D,手感好渣少少,尤其係手大既人
有機頂 LCD 又有得反 mon(構圖好有用)
同埋相對上,60D 賣返出去比較保證咁囉…

認真,不如上去旺角友誠商業中心9 樓 Cam 2,或者尖沙咀 Canon 客服,成堆機放出黎任玩任試無人怒啤,比較下個手感睇下再決定
話晒成八千蚊

不過如果你唔介意無得同人借鏡,我就有個 counter suggestion,就係 Nikon D90 + 18-105 Kit,頂龍七千九,550D kit 其實都講緊八千幾九千
D90 級數上比 550D 高一級,有機頂 LCD,手感都好渣啲
支 kit 18-105 都唔算雞,有 AF-S(即 SWM,類似 Canon 既 USM,暗位對焦都 OK 快),又有 ED 鏡(防紫邊),畫質相對 Canon 兩支 kit 都比較實
不過拍片比較雞,始終係第一部拍片 DSLR,同埋得 1230 萬像素
同埋個人而言 Nikon 影景較 sharp 較適合,而 Canon 色影人就較適合

~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2010-12-22 17:04 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

拍片我又唔會啦﹐所以唔會太注重﹐有的咪當多個士啤功能囉。

個人都是鐘情c記

過幾日真係去mk /tst 行番轉。

nwfb1601 發表於 2010-12-22 23:08 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-12-22 16:11 發表

其實我個回覆改咗,不過估唔到你回得咁快

首先介唔介意講下個 budget,因為唔同 budget 都好唔同…

我個人認為,影景反而望遠端無咩需要咁遠,反而係要 wide 啲,咁先至可以包含到更多既景物
我啱啱求其用 EF-S 55-250 影咗 ...

同埋我係 dcfever 度搵到呢個短評,話枝
18-135 其實畫質唔係咁好。

18-135唔知點解, 全段4角先光嚴重, 收到f/8都有! 即係影乜都有少少針孔feel, 可能之前試未有相對eos暗角修正資料, 不過我都懷疑修唔修正得到, 銳利一般, 反差唔掂, 極易入塵, 不過對焦冇usm來講算極快(唯一讚的地方), 所以我玩左不一個月賣左佢, 18-135呢支kit供應太多, 質量一般, 好多人試過就會賣出來, 不出一年成街都係, 唔會保值

btw,我想知邊度肯收壞相機,因為我自
己都想快 D 甩0左部已經壞壞地0既 SX1
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
bananasims 發表於 2010-12-22 23:27 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

個人上 CS 玩過啦
黑角嚴重(即係你頭先 quote 所講既失光),收到咗幾級光圈都仲有
光圈全開成像散散地,收到 f/11 叫好少少
高反差有紫邊,唔洗放到 100% 聞都好清楚
對焦慢,暗位成日拉風琴,呢樣18-55 好些少
~~~
HU162 發表於 2010-12-23 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-12-22 15:57 發表

以前見人講18-200既鏡,但去到百幾其實成像已經係好唔掂...
個時B3有人鐘意長鏡影車,結果200個陣d相嚴重out-fo...

係相片好鬆曚吧..
去到tele-end點會無啦啦out of focus..
HU162 發表於 2010-12-23 12:02 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-12-22 15:55 發表

我多數都是影景的﹐看來都是135mm 都是走唔甩。

你說遠端畫質會較差﹐這一點唔係好明﹐可不可以具體一點講出來

加多一千買鏡﹐我暫時唔會﹐因為over 「筆直」了。

上官網未見有600d﹐未知同550d功能上有什 ...

意思姐係去到100-135mm既焦段時,
影出黎既相會有d鬆曚,唔夠sharp。
此問題可透過收光圈解決小小
 樓主| kei_hk 發表於 2010-12-23 16:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HU162 於 2010-12-23 12:00 PM 發表

係相片好鬆曚吧..
去到tele-end點會無啦啦out of focus..

如果買淨body﹐再自己配一支鏡﹐同kit鏡相約性能﹐又大約幾錢?

淨 60D                              $8480
60D Kit (18-135mm)  $10980

淨 550D         $5880
kit (18-135mm)  $8380
kit (18-55mm) $6680

想比較一下價錢上的分別﹐作為初玩單反﹐都是以錢為首﹐lens 為次的。

HU162 發表於 2010-12-23 16:42 | 顯示全部樓層

回復 18# 的帖子

作為初玩者,其實550D已經夠用..
550D同60D個分別唔算大(規格上)
除非你鐘意反mon
NCWCCM_ 發表於 2010-12-23 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-12-22 15:57 發表

以前見人講18-200既鏡,但去到百幾其實成像已經係好唔掂...
個時B3有人鐘意長鏡影車,結果200個陣d相嚴重out-fo...

小弟用緊550D
今日借咗老豆枝EF-S18-200mm玩,貪佢夠長
以下係一D試機相,唔知有冇用呢?

Mode:Av  ISO:1250/6400/6400  AWB
快門:1/30,1/100,1/100  光圈:3.5/5.6/5.6(max)
18mm:

135mm:

200mm: