hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 網上爬非光纖 100M 服務
開啟左側

網上爬非光纖 100M 服務

superay 發表於 2011-1-31 10:52 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-1-30 11:10 PM 發表

而我個人估計﹐便是我住的大廈屋村﹐甚至附近地區﹐他們的設備去到 必須要更新階段 / 更新的最後階段﹐舊有的ADSL設備要慢慢搬走(即3-8m﹐甚至18m的用戶)﹐以便有位置安置新設備﹐即係舊客如果不再做upgrade﹐隨時會唔夠資源去提供服務﹐所以要不停氹舊客加錢upgrade﹐當氹唔到便要想一些方法去令班客肯去upgrade﹐例如同我一樣﹐肯用多2年的便免費upgrade。

我自己原來是使用網上行的18Mb服務,但升級做100Mb時,師傅只係換Modem同埋在Modem上做一些設定就完成了
由佢入屋到拆舊Modem時係無斷過線的,相信現時的新系統是兼容新舊掣式的
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-31 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 superay 於 2011-1-31 10:52 AM 發表

我自己原來是使用網上行的18Mb服務,但升級做100Mb時,師傅只係換Modem同埋在Modem上做一些設定就完成了
由佢入屋到拆舊Modem時係無斷過線的,相信現時的新系統是兼容新舊掣式的 ...

我都是師傅在舊modem 拆線之前﹐一直都無斷線。

但他要放工具在電話線放single ﹐再去大廈機房搵番邊條線去做野。所以應該是要去機房轉線的﹐即係背後的設備真係有唔同的。

你用緊18m﹐唔知你之前是upgrade 上去﹐定係新裝已經是18m。如果是後者﹐可能早已用緊vdsl2﹐只是modem 不支援100m﹐要換modem 或做firmware upgrade 才支援100m。

也有可能不同階段所換的設備﹐是否同時兼容adsl 及 vdsl2 有關﹐最初upgrade 是兼容﹐後期upgrade 的設備不兼容﹐便要做多些少野去換新線。

講真﹐做師傅的一定會用最短的時間去做野的﹐唔會花額外時間去做一些唔會影響到服務的事情。如果真係只需換modem 便可﹐便不會去機房做換線。

superay 發表於 2011-1-31 12:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-1-31 11:14 AM 發表

我都是師傅在舊modem 拆線之前﹐一直都無斷線。

但他要放工具在電話線放single ﹐再去大廈機房搵番邊條線去做野。所以應該是要去機房轉線的﹐即係背後的設備真係有唔同的。

你用緊18m﹐唔知你之前是upgrade 上去﹐定係新裝已經是18m。如果是後者﹐可能早已用緊vdsl2﹐只是modem 不支援100m﹐要換modem 或做firmware upgrade 才支援100m。

也有可能不同階段所換的設備﹐是否同時兼容adsl 及 vdsl2 有關﹐最初upgrade 是兼容﹐後期upgrade 的設備不兼容﹐便要做多些少野去換新線。

講真﹐做師傅的一定會用最短的時間去做野的﹐唔會花額外時間去做一些唔會影響到服務的事情。如果真係只需換modem 便可﹐便不會去機房做換線。

當時18Mb係升級上去,因為大廈線路支援唔到,有的話我都會用更快的服務
另外我懷疑我轉上100Mb時,係剛剛先有服務覆蓋
因為在續約初期討價還價時都話只得18Mb計劃,去到真係完約前一星期先話有100Mb服務
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-31 14:16 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2011-1-31 12:26 PM 發表

當時18Mb係升級上去,因為大廈線路支援唔到,有的話我都會用更快的服務
另外我懷疑我轉上100Mb時,係剛剛先有服務覆蓋
因為在續約初期討價還價時都話只得18Mb計劃,去到真係完約前一星期先話有100Mb服務 ...

我估你18m 的時代﹐已經用緊 vdsl2 ﹐但可能你大廈去isp機樓一段未ok﹐所以都無法比到100m 你用。

而我都只是近幾個月才在其他論壇有人講﹐才知道有非光纖100m 的服務﹐估計都是近幾個月才有此服務﹐不一定要有光纖才有100m服務。
直至現在﹐網上行官網都沒有提及 100m非光纖 的服務﹐網頁上只有上下載都是100m 的光纖服務。
(** 其實﹐18m 及 30m 他們都用"光纖寬頻服務計劃"﹐upload分別為1m 及10m﹐似乎有誤導客戶之嫌)

pccw 策略應該有轉變﹐不再主力用光纖去upgrade 服務﹐因為成本太高(包括材料﹐時間及員工成本)﹐要連同大廈樓房去用戶的一段都要重新拉線﹐一日做唔到好多間。用vdsl2 可以不用拉這一段的線路﹐時間慳好多﹐如果大廈樓房之前有清楚mark底相關電話線﹐直情可以先去樓房整理轉新線﹐再上用戶直接換modem 便可收工﹐不用先到客戶放 "撻雞"放single去樓房搵線。

OTIS401 發表於 2011-1-31 14:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-1-31 14:16 發表

我估你18m 的時代﹐已經用緊 vdsl2 ﹐但可能你大廈去isp機樓一段未ok﹐所以都無法比到100m 你用。

而我都只是近幾個月才在其他論壇有人講﹐才知道有非光纖100m 的服務﹐估計都是近幾個月才有此服務﹐不一定要有光纖才有100m ...

其實100Mb的話,點解唔索性用FTTP
再用CAT5線拉上去,即係好似而家HKBN同HGC咁

另外都聽聞過
如果大廈和機樓的雖離太遠的話,是不能用VDSL黎提供更快的網速
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-31 14:52 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-1-31 02:26 PM 發表

其實100Mb的話,點解唔索性用FTTP
再用CAT5線拉上去,即係好似而家HKBN同HGC咁

另外都聽聞過
如果大廈和機樓的雖離太遠的話,是不能用VDSL黎提供更快的網速 ...

hgc 我唔知他們點做﹐hkbn 舊客係光纖到樓﹐再用cat5-e上不同樓層的switch﹐當有客用的時間便在switch 拉cat5-e 去客戶﹐新客改由全程光纖。

hkbn 由於他們無論如何都要拉線﹐唔可能用電話線去做﹐此方面成本都是一樣(材料﹐時間﹐人工)﹐唔會有機會慳到時間的。相反﹐pccw 如果用vdsl 去upgrade﹐可以完全不用拉新線已經可以做到﹐可以慳到成本的。因此﹐hkbn 所有客都會比足100m 的上下載同速的速度﹐200m 以上一定要光纖到戶才用到。

而最重要的係 pccw 根本好多地方連光纖到廈都未做到﹐唔用vdsl2 又有什麼方法做upgrade ﹐既然大廈都無光纖到﹐又點會有光纖設備在大廈 更無理由電話線到大樓機房﹐先轉光纖﹐再經光纖去用戶﹐在用戶再轉回CAT5﹐做一個無意義的動作。

大廈和機樓的距離太遠﹐對於isp 來說不會是一個大問題﹐因為有設備可以加強訊號的﹐問題是isp 在資源分配及經濟效益的情況下﹐會唔會同優先做 (正如我前文所講有些地方仍然只有adsl 3m 服務的主因)。光纖其實都有一定的傳送距離限制﹐hkbn 都要在適當地方加設備去增強訊號。

OTIS401 發表於 2011-1-31 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-1-31 14:52 發表

hgc 我唔知他們點做﹐hkbn 舊客係光纖到樓﹐再用cat5-e上不同樓層的switch﹐當有客用的時間便在switch 拉cat5-e 去客戶﹐新客改由全程光纖。

hkbn 由於他們無論如何都要拉線﹐唔可能用電話線去做﹐此方面成本都是一樣(材料﹐時 ...

HGC的做法同HKBN差唔多,入屋的都係Cat5直入,RJ45頭
HKBN的可以就咁由牆插直駁電腦,咩都唔洗駁
但HGC就唔係隨插即用,要再駁部modem,我都唔知點解

同時,HGC都有VDSL2的100Mb
但據聞成日斷線斷到傻左咁,當然係睇地區
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-31 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-1-31 07:06 PM 發表

HGC的做法同HKBN差唔多,入屋的都係Cat5直入,RJ45頭
HKBN的可以就咁由牆插直駁電腦,咩都唔洗駁
但HGC就唔係隨插即用,要再駁部modem,我都唔知點解

同時,HGC都有VDSL2的100Mb
但據聞成日斷線斷到傻左咁,當然係睇地區 ...

傻記都傻左近6,7年﹐真係無野好地地﹐有事的同I-基佬有得比﹐分別只是唔傻的時間會好正常﹐唔會好似I-基佬全天都超龜速上網。

OTIS401 發表於 2011-1-31 20:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-1-31 20:33 發表

傻記都傻左近6,7年﹐真係無野好地地﹐有事的同I-基佬有得比﹐分別只是唔傻的時間會好正常﹐唔會好似I-基佬全天都超龜速上網。

認同...冇事的話真係好好地
尢其是升左去100Mb之後完全冇試過斷線

但要搵佢黎整就真係一肚火
 樓主| kei_hk 發表於 2011-1-31 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-1-31 08:43 PM 發表

認同...冇事的話真係好好地
尢其是升左去100Mb之後完全冇試過斷線

但要搵佢黎整就真係一肚火

我公司之前用傻記Fixed-ip plan﹐居然可以話死機樓﹐由10:00未夠﹐一直死到17:00 才整完﹐這些商業寬頻服務﹐真係比個叻字

再之前又試過壞modem﹐早上通知傻記﹐耍到下午才搵所謂的技術支援call back 教你check modem 有無插錯線﹐會唔會無電
大佬呀﹐公司野點會同你攪呀一看到無燈著﹐再肯定有電供應﹐已經知乜事啦
又要第2天才有人上來換modem﹐仲要大番我地話如果唔係modem 有問題要收費

比起pccw﹐即刻彈你條線去技術支援﹐叫你做基本檢查都唔ok﹐數小時已經有人帶modem 上門同你check﹐有問題的即時同你更換。

大佬呀﹐商業寬頻係收的貴的﹐自然要比好一些的service﹐有乜理由會比住家服務﹐第2天才可上門跟case呀 今時今日﹐一間公司上唔到網﹐對公司運作知不知有幾大影響呀:L