hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 只係一架七人車, 就過千乘客受阻
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 只係一架七人車, 就過千乘客受阻

nwfb94A 發表於 2011-2-13 21:34 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2011-2-13 21:11 發表
尋日十二點幾西行圖書館對出有貨van撞巴士, 三線收兩線變做三線收做一條線..
呢頭警察搞掂完再黎貨van撞benz, 同撞巴士同一個位
2單野前前後後都搞左差唔多成個鐘.. ...

我經過嘅時間都係咁上下, 但見唔到撞車

d車塞入銅鑼灣道, 塞到邊寧頓街右轉怡和街d車郁唔到,
從而發展出高士威道西行車龍
skh30 發表於 2011-2-13 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb94A 於 2011-2-13 21:34 發表

我經過嘅時間都係咁上下, 但見唔到撞車

d車塞入銅鑼灣道, 塞到邊寧頓街右轉怡和街d車郁唔到,
從而發展出高士威道西行車龍

我尋日大約12點幾搭8P已經開始塞車,去到中央就見到架城巴放左係度,
我仲以為城巴壞車添...
基本上銅鑼灣一邊一塞連對面都出事,
下星期馬拉松可能又黎過...

另外講起銀幕街,我記得好耐之前有次行過都見過有架7人車放左係帆船街及銀幕街交界,
結果又係咁岩架5號唔夠位轉,個陣唔知有無人報警,但係其他司機路人都罵聲四起,
當然塞車情況都不用多說啦...結果個車主同佢地屋企人返黎先知大件事,即刻say sorry 然後開車走...
雖然時間唔算長,但係其實司機都唔知報唔報警好.....

kei_hk 發表於 2011-2-13 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 skh30 於 2011-2-13 10:41 PM 發表

我尋日大約12點幾搭8P已經開始塞車,去到中央就見到架城巴放左係度,
我仲以為城巴壞車添...
基本上銅鑼灣一邊一塞連對面都出事,
下星期馬拉松可能又黎過... ...

一年一次的世界性運動比賽﹐睇開D啦。

arhang2001 發表於 2011-2-13 23:14 | 顯示全部樓層

尋日晏晝打4466 投訴 64K 上唔到車,就正正聽到呢段錄音,內容大概係邊度邊度 (英皇道? 清風街? 唔記得,都係呢區既街名) 既交通燈唔協調,所以有關經過的路線會脫班云云...
ryanlee09 發表於 2011-2-13 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2011-2-13 11:14 PM 發表
尋日晏晝打4466 投訴 64K 上唔到車,就正正聽到呢段錄音,內容大概係邊度邊度 (英皇道? 清風街? 唔記得,都係呢區既街名) 既交通燈唔協調,所以有關經過的路線會脫班云云... ...

今日英皇道D燈唔知咩事,轉燈時間極奇怪;
大路綠燈30秒,小路分幾鐘…
正常一個區域同一方向順燈(主路),
今日D燈冇得順住去,仲要時間其短。
38 逸東循環線 Yat Tung Circular
9042_Lover 發表於 2011-2-14 01:00 | 顯示全部樓層
銀幕街既私家車阻住 5/5X 轉彎成日都發生,小弟都見過唔少次,但照計應該唔會阻礙好多時間,
因為多數都有人係車上。不過有次架七人車直頭泊左係度,等左2, 3分鐘後,有幾個路人就同架5X睇位,
幫司機倒車轉彎,小弟都有份幫手。

講番星期六,當日12點幾英皇道西行完全打蛇餅,東行都由銀幕街排返維園,直到點半鐘小弟
做完野走車龍都未清,原來高士威道撞車,真係好在嗰日全部車程都搭MTR,如果唔係比佢累死......
AAU1......
yunghin2004 發表於 2011-2-14 20:02 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 13-2-2011 15:21 發表
另外,請問是何時開始高士威道西行與聖保祿學校那邊的銅鑼灣道交界更改了交通燈的安排呢?以前高士威道西行是分開直行及左轉的燈號,但是更改後卻變成一次過轉燈,而由銅鑼灣道南行左轉往禮頓道或伊榮街的燈號,以及高士威道那邊的行人過路燈之綠燈時間則延長了,會否是因為那條行人天橋加裝升降機的工程,引致該段行人過路燈的使用量增加了所致?其實如果是這個原因的話,為甚麼不在信德街那邊的樓梯拆卸時實行,而在拆了接近一年時才更改交通燈呢?
我斷估係 2 月 11 號嗰日凌晨換咗 , 因為我嗰朝搭 72 入摩頓台 , 個司機都想開車 , 但睇真啲就即刻剎掣

不過我估原因唔係上面咁講 , 我估係因為可能轉入銅鑼灣道嘅時間短過直去 , 導致後面因為等轉入銅鑼灣道嘅車而塞車 ,
所以就索性延長埋轉左嘅時間 , 因為行人綠燈嗰陣電車係可以照行