hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [詳細link更新]九巴掠水增31線全空調
開啟左側

[問題] [詳細link更新]九巴掠水增31線全空調

坤仔 發表於 2011-3-2 13:21 | 顯示全部樓層

又要無熱狗, 又唔俾全冷
即係想點?
eric278 發表於 2011-3-2 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2011-3-2 13:21 發表
又要無熱狗, 又唔俾全冷
即係想點?

環保觸覺主席譚凱邦曾指出,他要求巴士公司引入「活窗空調巴士」,在冬天時停止空調並開啟車窗,並收取較低車費。
還看香港公交
FBI2 發表於 2011-3-2 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2011-3-2 14:08 發表

環保觸覺主席譚凱邦曾指出,他要求巴士公司引入「活窗空調巴士」,在冬天時停止空調並開啟車窗,並收取較低車費。

這樣會令巴士公司成本大幅增加,車資更加不會因此而收取較低車資,技術上不可行.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kei_hk 發表於 2011-3-2 14:20 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2011-3-2 02:08 PM 發表

單是如果決定幾時開冷氣﹐幾時開窗﹐已經是一個頭痛問題。

早晚溫度較涼﹐日間較熱。地區性溫度不同。
隨時出現應開冷氣又唔開﹐不需開冷氣又去開冷氣﹐爭執便由此起。

kiwai 發表於 2011-3-2 14:53 | 顯示全部樓層
原帖由 cktse 於 2011-3-2 09:25 發表
其實由幾時開始, 路線轉全冷無再下調到空調價錢?

自從08年加價後
bustop 發表於 2011-3-2 16:09 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2011-3-2 14:53 發表
自從08年加價後

九巴專登揀D全冷唔駛減價的路線優先全冷,
先至令大家有呢個錯覺啫...

大家睇下九巴年年RDP都盡可能將全冷要減價的路線擺到有咁遲得咁遲就知,
所以根本唔存在「幾時幾時開始全冷冇減價」,
而係08年後所有全冷的路線,
空調價的級數同08年加價前,
全冷冇減價的路線係一樣的.
例如08年加價前熱$3.5冷$4.7的路線,
從來轉全冷唔駛減價,
加價後九巴就專揀呢個級數的路線轉全冷.
但就專登避開晒熱$3.2冷$4.4呢一堆線.
(以前熱$3冷$4.2路線轉全冷, 要減兩毫)
Quanta 發表於 2011-3-2 16:34 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2011-3-2 16:09 發表

大家睇下九巴年年RDP都盡可能將全冷要減價的路線擺到有咁遲得咁遲就知,
而係08年後所有全冷的路 ...

但你睇今年 RDP, 都唔見九巴有減價喎
cktse 發表於 2011-3-2 17:17 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2011-3-2 01:01 PM 發表
我見到唔少客一見熱狗埋站, 即刻媽聲四起, 呢D就係乘客既直接意見
相反果班閉門造車既高人淨識坐響自己間房發表埋D謬論
口口聲聲為市民發聲, 但實際同市民既意見大相逕庭
起碼有唔少路線加咗冷之後, 係多人搭咗 ...

咁又唔可以以偏概全既, 我亦都見唔少客有熱狗排響隊尾,
都會唔上冷馬, 一直等上部熱狗的.
媽屐停
FD5410 發表於 2011-3-2 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-3-2 09:37 發表

睇完呢篇野,我覺得個用意係,借掠水之名,
令巿民留意同反對全冷以外的重組(例如2+8P)

另外完全無視方案所帶來的好處(好似6/6A好應該一早合併)

6/6A 果度,有新 6 仔既特車入返美孚佢又唔講
203 縮線,出尖咀會加左價 ?
$4.4/$5/$6.2 > $7 ?

資料錯漏兼唔客觀...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
DR1666 發表於 2011-3-2 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2011-3-2 16:09 發表

而係08年後所有全冷的路線,
空調價的級數同08年加價前,
全冷冇減價的路線係一樣的.
例如08年加價前熱$3.5冷$4.7的路線,
從來轉全冷唔駛減價,
加價後九巴就專揀呢個級數的路線轉全冷.
但就專登避開晒熱$3.2冷$4.4呢一堆線.
(以前熱$3冷$4.2路線轉全冷, 要減兩毫)

的確, 呢兩年九巴係專揀全冷後唔駛減價既路線先行全冷
但話雖如此, 其實直到去年既 RDP, 都有建議過部分「熱 $3.2 冷 $4.4」既路線轉全冷並減價既
不過, 呢堆線既建議全冷日期都較其他唔駛減價既線後 (一般安排於 2011 年尾)
例如於 10/11 年黃大仙 RDP 入面, 曾經建議過 11K 於 2011 年 12 月全冷, 並調整收費至 $4.2
另外亦有計劃過將 3D 轉全冷, 同樣收 $4.2

至於 11/12 年既 RDP, 會否再出現 11K 全冷既建議暫時係未知數 (因為油尖旺冇提過, 九龍城 / 黃大仙 RDP 又未出)
但肯定既係, 從今年油尖旺 RDP 可見, 與 11K 收費同一 level 既 11 號建議全冷時, 就冇再提過減價
所以, 係咪由 08 年加價開始就唔再減價, 我覺得只係見人見智.