hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 攝影技巧問題 : 玩「景深」問題
開啟左側

攝影技巧問題 : 玩「景深」問題

樓主| kei_hk 發表於 2011-3-15 21:12 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2011-3-15 08:46 PM 發表

check 下支鏡入面是否清, 試下閃光燈, 對焦, 拍片等就ok,
無咩特別....

可以考慮為鏡頭加UV FILTER保護

次要物件, 如要較穩陣, 可受到DSLR重量的腳架, 外置閃光燈,
CPL FILTER等, 或更多不同的鏡頭la hahah

好多人話第一部單反機會中毒, 因為之後會越買越多...

另外, 如果你要換鏡, 要小心入塵, 雖然有自動除塵....

今晚放工行去某凶宅﹐跟機送卡﹐機袋 (比我看過﹐可成部平放入去)﹐保護貼﹐腳架(唔會有期望)﹐這些基本野﹐間間一樣。
最突別的係送多野電(無問詳情﹐不過99%係副廠野) 同埋 清潔套裝(即氣泵....)

睇怕我都走唔甩這一間了﹐明晚如果已經被人買左﹐即係同此機未有緣﹐可能真係會再押後一點才買機。

想問問   check 下支鏡入面是否清

方法係點check?

bananasims 發表於 2011-3-15 21:48 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

對焦點、MON 嗰啲上面講咗

係咁二望下有無塵就得架啦,唔洗帶電筒去,根本你用嗰陣時都會入塵,且唔會影響成像
反而你對住白紙影兩張出黎,放大,郁滾輪(顯示上一張、下一張,小弟用 NIKON 就咁,CANON 唔知),睇下有無塵仲好…
因為小弟中過招第一下就 CMOS 有塵

留意下檔案編號幾時開頭囉(嚴謹啲帶部手提電腦去 CHECK,不過可能有白眼),
十幾內都可接受(即係比人用黎影過十幾張),唔好要求零啦…

同埋練下換鏡手勢,唔係好易入塵
估唔到我換得咁快塊 CMOS 都入咗幾粒塵,算了,等下次再搞到十幾粒先比幾舊水清咗佢…

~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-15 21:56 | 顯示全部樓層
平時唔用的時間﹐有沒有需要拆下lens?

如果沒有太大需要拆下lens﹐可能未來一年半載支 kits lens 都唔會分離

bananasims 發表於 2011-3-15 21:59 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

我就唔會,增加入塵機會率
防潮櫃無位嗰陣先拆。
~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-15 22:03 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2011-3-15 09:59 PM 發表
我就唔會,增加入塵機會率
防潮櫃無位嗰陣先拆。

防潮箱又是否必要?

bananasims 發表於 2011-3-15 22:06 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

初初玩放到的話拎個實惠盒用防潮包就得啦,平好多
以前我媽子部 Nikon FM + 43-86/3.5 都係放响個蛋卷罐加防潮包,放咗成廿年都無事
防潮櫃晒位晒電晒錢,個櫃都幾舊水…
~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-15 22:15 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2011-3-15 10:06 PM 發表
初初玩放到的話拎個實惠盒用防潮包就得啦,平好多
以前我媽子部 Nikon FM + 43-86/3.5 都係放响個蛋卷罐加防潮包,放咗成廿年都無事
防潮櫃晒位晒電晒錢,個櫃都幾舊水… ...

放在書櫃入面(所謂書櫃﹐其實無乜書的)﹐關起櫃門﹐放隻吸濕大x象﹐似乎都ok﹐唔知會唔會引起其他問題?

在此謝謝你同其他人都不煩麻﹐去年12月已經為我解答這麼多問題
去年12月尾我的帖 : http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=578509&extra=page%3D1

bananasims 發表於 2011-3-15 22:21 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

小弟聽過話吸濕大笨象倒瀉出黎,仲要非常難清潔,都有風險
嗰位仁兄唔係相機愛好者,係波鞋愛好者,好彩有鞋盒包住
不過你正常咁放個大笨象應該都無事嘅,佢係個盒上下調轉過咗幾日出事

唔麻煩,彼此幫助之嘛。

呀,如果你影夜景的話,真係建議你留錢買下腳架

~~~
 樓主| kei_hk 發表於 2011-3-15 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2011-3-15 10:21 PM 發表
小弟聽過話吸濕大笨象倒瀉出黎,仲要非常難清潔,都有風險
嗰位仁兄唔係相機愛好者,係波鞋愛好者,好彩有鞋盒包住
不過你正常咁放個大笨象應該都無事嘅,佢係個盒上下調轉過咗幾日出事

唔麻煩,彼此幫助 ...

隻象仔應該會放一個死角位﹐機放另一格的。
如果唔刻意防潮﹐是不是好易打柴? 最傷是那一部份?

夜景一定會影﹐而且每年11月尾12月頭一定有一次

唔知凶宅送的一支會唔會又係cheap雞到唔會帶出街用啦

都有不少人話我手定的﹐當然都有外在因素影響的。同埋有腳架玩法又唔同﹐又多些野玩的。
附上的相﹐都是手持無用腳架的

bananasims 發表於 2011-3-15 22:36 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

手持黎講 OK 架啦,不過用腳架更好

呀,漏咗講,CHECK 塵嗰陣用 A mode(光圈先決),較到最細光圈,開閃光燈對住白紙影,咁先至明顯
好重要,唔係較咗大光圈乜塵都睇唔到

﹣﹣﹣

唔防潮唔係打柴,係鏡片發霉,尤其係啲 CANON 高級鏡嗰啲螢石鏡片好惹霉
不過其實你成日拎出去用都唔會發霉

~~~