hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 10日3度掃檔拉人 撐雞蛋仔伯伯 3度掃檔拉人 ...
開啟左側

10日3度掃檔拉人 撐雞蛋仔伯伯 3度掃檔拉人

dbat98D 發表於 2011-4-16 13:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2011-4-12 22:23 發表
我係唔支持泛民太傾向為大陸人爭取權益,
但無計啦, 唔通投票比民建聯咩 ...

如果個候選人真心為民嘅
泛唔泛民, 親唔親中根本唔重要
民主制度就應該係有能者居之, 而非以名居之
香港嘅民主偏偏背道而馳, 所以我投白票

原帖由 fai 於 2011-4-16 12:53 發表
最新發展

http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110416&sec_id=4104&subsec_id=11866&art_id=15172694

真係令人意想不到。

晌香港, 一個人嘅生死好睇兩樣嘢, 一個係高登, 一個係壹傳媒
佢地嘅判決影響仲緊要過法官
Anpretext 發表於 2011-4-17 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2011-4-16 13:17 發表

如果個候選人真心為民嘅
泛唔泛民, 親唔親中根本唔重要
民主制度就應該係有能者居之, 而非以名居之
香港嘅民主偏偏背道而馳, 所以我投白票
無可能要佢地每樣政綱都係我心目中果一個既,
除左投放大多資源落新移叫, 其他政綱都算同我心目中差不多

至於高登既影響力係因為佢D資源夠集中,
資訊流通得好快, 快到可以10分鐘內1001post,
依樣野無乜論壇做到,
加上一大堆傳媒係高登捕著~想唔有影響力就假了

而且高登人既想法同大多數土生土長香港人諗法差唔多嘛~
Kaix 發表於 2011-4-17 18:21 | 顯示全部樓層
事實又一次証明香港人真係好幼稚,
乜都未攪清楚就話要支持乜乜 .. 反對乜乜 .. 抵制乜乜 .. 同情乜乜,
成班80後盲流永遠跟風走, 唔知咩叫分析

80後工作生活上無成功感,
唯有靠「伸張正義」黎換取自我存在感同認同感,
但幫阿伯變害阿伯, 爭住推阿伯去死,
本來最多都係無牌擺賣, 俾班人搞一搞而家係呃綜援

唔經大腦, 一味勇往直前, 剛復自用, 最終車毀人亡
又一次應驗

dbat98D 發表於 2011-4-17 20:08 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

點解阿佰會甘, 係因為政府
所以應該係政府一班官員唔經大腦, 一味勇往直前, 剛復自用, 最終車毀人亡
又一次應驗先啱
GT40 發表於 2011-4-17 20:12 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

幫佢的人難道全是80後咩?那個借左2萬比佢的電器舖老闆原來30出頭?而且阿伯比人拉同佢呃綜援係兩回事,呢件事要抗議的是食環的執法手法,和阿伯呃綜援無關喎,如果佢呃綜援,應去質疑社署,唔代表佢呃綜援所以食環10日拉佢3次就合理喎,支持佢的人是因為咁而出黎,難道就代表支持佢等於支持埋呃綜援?幫佢就幫埋佢呃綜援嗎?呃綜援就用食環來拉?難怪有藝術家抄襲,重婚就拉佢經濟犯罪啦,一國兩制,向內地學習嘛

如果咁都聯想到80後是整件事始作俑者,似乎更加唔經大腦, 一味勇往直前, 剛復自用, 最終車毀人亡

Kaix 發表於 2011-4-17 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dbat98D 於 2011-4-17 20:08 發表
點解阿佰會甘, 係因為政府
所以應該係政府一班官員唔經大腦, 一味勇往直前, 剛復自用, 最終車毀人亡
又一次應驗先啱

政府有錯原來就可以將市民的錯合理化, 市民對自己的錯完全唔駛負責任

KU_8278 發表於 2011-4-17 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-4-17 18:21 發表
事實又一次証明香港人真係好幼稚,
乜都未攪清楚就話要支持乜乜 .. 反對乜乜 .. 抵制乜乜 .. 同情乜乜,
成班80後盲流永遠跟風走, 唔知咩叫分析

80後工作生活上無成功感,
唯有靠「伸張正義」黎換取自我存在感同認同感 ...

ching..唔止係話80後..應該係話果班無業遊民加所謂o既社運人仕...
dbat98D 發表於 2011-4-18 00:02 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

nonono, 你甘講就錯, 唔係政府唔啱在先點會有市民出黎
呢啲係官逼民反, 絕對唔關咩都唔知嘅八十後事
dbat98D 發表於 2011-4-18 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 GT40 於 2011-4-17 20:12 發表
幫佢的人難道全是80後咩?那個借左2萬比佢的電器舖老闆原來30出頭?而且阿伯比人拉同佢呃綜援係兩回事,呢件事要抗議的是食環的執法手法,和阿伯呃綜援無關喎,如果佢呃綜援,應去質疑社署,唔代表佢呃綜援所以食環10日拉佢 ...

講得完全無錯, 要怪應先怪政府唔處理好,
大家撐阿佰只係守望相助, 依家件事鴇被揭發
更顯得政府無人性手斷以莫須有打壓, 無恥
orange 發表於 2011-4-18 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2011-4-17 21:12 發表

政府有錯原來就可以將市民的錯合理化, 市民對自己的錯完全唔駛負責任

而家d人係fans心態,自己所相信既就係正確,其他人講既係錯既,君不見
部分政黨既人,偶像講乜都岩,其他人就係敵人,要打倒,同岩岩播完電視
劇情節相近

近年d人要求政府呢樣管個樣要管,有事就賴政府點解唔監管,甚至要求
政府賠償,但更甚係開始d人唔相信政府,覺得政府搞分化,結果成日出現
衝擊官員搶人咪

睇呢幾日評論,部分人已經將阿伯變成英雄,只會怪政府鬧傳媒,但唔會
話阿伯,奇也
益童學校,全民教育