hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 [新聞]數碼通收費陷阱
開啟左側

[新聞]數碼通收費陷阱

OTIS401 發表於 2011-4-29 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-29 22:24 發表
明白.唔該晒kei兄.

都係番左香港打上台問問好d...

唉..用月費就係咁提心吊膽. 好多時連份合約上面冇ge條款佢都可以亂來...
冇啦啦幫你renew contract/冇啦啦"送"service比你試玩...
香港保障consumer的法律又衰.比 ...

Peoples的GPRS,其實如果你唔上Youtube等要求高流量的網頁的話
速度真係可以接受到,唔會話慢到核爆
小弟早前都買左張Peoples的儲值卡黎插住部電話,再用藍芽黎分享俾自己部ipod touch用
都唔錯的,快的話10秒內已經load好iTalk
最差的情況係用1分幾鐘黎load m.yahoo的首頁

不過都唔好講,宜家堆電訊商真係成日亂咁收錢
例如經常收取連聽都未聽過增值服務,小弟試過同一家電訊商的寬頻同手機都屈左幾百蚊的增值服務
又或者服務開始果日送一堆有限期試用服務,明明第二日已經打電話去全部cut哂,下幾個月都繼續收費
又或者明明已經成個月前交左cut form,幾個月都繼續收貴幾百蚊的正價月費
明明copy都有齊哂,佢都可以話果份唔係佢地的cut form
之後成個月之後先肯寄過份cut form黎,搞到我要專登去寄掛號信先得,但取回退款都已經係大半年後的事
而且大多數情況都係用信用卡自動轉帳時才被發現,錢都收完先識打電話去問

不過宜家都學識左,唔好用自動轉帳
唔俾唔用的話就係咁先

至於Data Plan,個人建議盡可能使用無限流量的plan
一來,有限的通常都只係得幾百MB,但正常人一個月都會用到幾GB的流量
二來,即使忘了關閉網絡連線,或者唔覺由wifi轉左去3G,都有個保障
cn2661_2d32 發表於 2011-4-29 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2011-4-29 22:53 發表

Peoples的GPRS,其實如果你唔上Youtube等要求高流量的網頁的話
速度真係可以接受到,唔會話慢到核爆
小弟早前都買左張Peoples的儲值卡黎插住部電話,再用藍芽黎分享俾自己部ipod touch用
都唔錯的,快的話10秒內已經lo ...

Peoples我係用過的. msn呀,facebook果d係可以的.
但78蚊個月, 仲要帶多部機出街上網  (3台卡用來sms用)...
所以我先想張上網功能嵌埋入平日用開個number度.
唔洗再smartphone一部出街,專上網/msn,
帶部 Sony Ericsson,用來聽電話同sms...好煩

其實真係用得到咁多data嗎 ? 我真係no idea..

拿,我絕對唔會用電話睇youtube,更加唔會咁無聊玩facetime.

部電話24小時連住個上網都係check email (5分鐘update一次)
MSN呀, 介唔中上下網.
或者再唔係...岩岩買機果個月會download apps得多d.

我一向用緊部WM係英國3UK台, 150mb的quota,有效3個月,我次次3個月都用淨30-50mb.
我唔知香港係唔係計connect到斷線,1k又當1mb定點.但英國係lumpsum....每kb加埋1mb先計1mb.

所以..我真係唔知...除非我使用習慣好大變化.否則應該400mb一個月會淨好多.

**PS: 未用過whatsapp,借問大唔大食?

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
kp3011 發表於 2011-4-30 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-29 16:58 發表

你所講的tethering係咪用USB/Bluetooth share都算係先.
如果計埋, WM的 Network Sharing 功能係WM6定6.1以上的function.
我一直用緊

Photo Source from Tr ...

師兄... 3 仔個 $51 plan 要記住過左額係 $0.1/KB (你無睇錯,即係 $102.4/MB)每月最高收 $898

切記切記
kei_hk 發表於 2011-4-30 10:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kp3011 於 2011-4-30 10:03 AM 發表

師兄... 3 仔個 $51 plan 要記住過左額係 $0.1/KB (你無睇錯,即係 $102.4/MB)每月最高收 $898

切記切記

有最高收費已經叫做有良心了

ps. 其實﹐這一個是不是一個很舊的plan? 即是data 收費仲係好費的時間定下。

kp3011 發表於 2011-4-30 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-4-30 10:46 發表

有最高收費已經叫做有良心了

ps. 其實﹐這一個是不是一個很舊的plan? 即是data 收費仲係好費的時間定下。

呢 d 咪叫做君子愛財,取之誘盜囉

ps. 唔係

而係因為佢個 200MB 數據係 “送” 而唔係月費 “包”

“包” 個 d 係 $10/30MB, “送” 個 d 係 $0.1/KB

cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2011-4-30 10:03 發表

切記切記

呢個我都知..我都睇過...眼都突....

所以我先更加想求正, 佢400mb的定義係點.
即係我開個網12kb,斷線. 下次再連線上網/down app 40kb....咁用左52kb in total,
定係12kb...斷線...未夠1mb當1mb. 下次再連40kb...未夠1mb又當1mb... total收2mb? (因為通話分鐘係接通1秒照1分鐘)

咁樣分別好大wor.所以先想攪清楚. 前者400mb 以我使用習慣冇可能爆
後者.....即係我連線400次都爆....好驚.
kei_hk 發表於 2011-4-30 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-30 05:54 PM 發表

呢個我都知..我都睇過...眼都突....

所以我先更加想求正, 佢400mb的定義係點.
即係我開個網12kb,斷線. 下次再連線上網/down app 40kb....咁用左52kb in total,
定係12kb...斷線...未夠1mb當1mb. 下次再連40kb... ...

從來無公司明確講出

cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-4-30 18:47 發表

從來無公司明確講出

原來係故意的
以為一直係我理解力低先唔明
kei_hk 發表於 2011-4-30 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2011-4-30 06:53 PM 發表

原來係故意的
以為一直係我理解力低先唔明

最起碼我搵唔到。

但係﹐用常理去想﹐係會逐kb 去計算﹐即係你用了2次﹐分別 30kb + 40kb﹐總用量係 70kb﹐不是2mb。

原因係額外收費是以 kb﹐不是以mb﹐即是以kb為單位﹐所以計算都是用kb。

而通話的收費﹐是逐分鐘去計算﹐因為額外收費是按分鐘﹐即係所有計算是以分鐘為單位。

cn2661_2d32 發表於 2011-4-30 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2011-4-30 19:11 發表

最起碼我搵唔到。

但係﹐用常理去想﹐係會逐kb 去計算﹐即係你用了2次﹐分別 30kb + 40kb﹐總用量係 70kb﹐不是2mb。

原因係額外收費是以 kb﹐不是以mb﹐即是以kb為單位﹐所以計算都是用kb。

而通話的收費﹐是逐分鐘去計算﹐因為額外 ...

咁你又講得有道理..否則round off 1MB即係成千kb....
多謝師兄提醒