hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 海濱廣場
開啟左側

海濱廣場

andy92 發表於 2011-5-31 14:58 | 顯示全部樓層

原帖由 neosan 於 2011-5-30 23:50 發表
荃灣廣場當年原來都好多SHOP
http://youtu.be/HKrw2NmEo94

唔知而家仲有無咁旺場呢?

睇你用咩層面睇

論人流計比未裝修前 00-05 年係多左
但始終無 2000 年前未有青衣城時咁多人
當年旺起上黎戲院售票處條人龍排到出街外

論旺場時段,未裝修前入夜後人流係比較少
始終無咩食店選擇,D人鐘意去返市中心果邊
但裝修後引入大量特色食肆,即使平日晚上都有唔少人流

裝修後商場升格,睇得到 SHK 有心做

OTIS401 發表於 2011-5-31 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 neosan 於 2011-5-30 23:50 發表
荃灣廣場當年原來都好多SHOP
http://youtu.be/HKrw2NmEo94

唔知而家仲有無咁旺場呢?

想不到的是
原來以前荃灣廣場都有溜冰場
 樓主| DA78 發表於 2011-5-31 17:07 | 顯示全部樓層
But,宜家荃灣廣場裝修後反而無咩特別.裝修前荃灣廣場有IKEA,冒險樂園同玩具反斗城,但E家無咩特色商店,而JUSCO又小野賣,荃灣廣場當年有觀光lift,上次去就變左東芝雙門lift,E個廣場吸引唔到我再去.
kei_hk 發表於 2011-5-31 17:36 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2011-5-31 04:12 PM 發表

想不到的是

無錯﹐當年荃灣是有2個冰場的。

海濱夠平﹐荃廣夠大。

不過﹐荃廣最後變了兒童樂園。

查實﹐海濱而家個冰場是否已經無埋?

樓主| DA78 發表於 2011-5-31 17:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-5-31 17:36 發表

海濱夠平﹐荃廣夠大。

E加海濱個冰場尚在,而且日日開門做生意.
OTIS401 發表於 2011-5-31 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2011-5-31 17:36 發表

海濱夠平﹐荃廣夠大。

http://www.rivieraicechalet.net/index.htm

搵到個網頁
睇個樣應該似係做左訓練場地,但公眾都可以使用
AA48@43A 發表於 2011-5-31 18:36 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3341@31M 於 2011-5-29 23:41 發表
記得有次影38P, 之後去海濱廣場食早餐, 順便行下.......點知一入到去, 四周圍都係好黑, 一望上去七八樓簡直係恐怖, 搞到好似鬼屋咁, 我都唔多敢搭電梯上去......

海演廣場搞成咁, 連荃灣中心商場同荃威花園商場 ...

遲啲連珠海學院搬理, 連六樓都會封理!

到時海灣個商場又少個租客啦,
直通快線  連繫機場
AA48@43A 發表於 2011-5-31 18:40 | 顯示全部樓層
原帖由 WING93 於 2011-5-28 15:42 發表
海濱廣場搞成今時今日咁,原因同樓上講既一樣,嚴重規劃失誤...
先講講佢既地理位置
原本德士古道以南既地方,包括海濱花園前身德士古油庫已經係屬於葵青區
呢個地帶同市中心有一段距離,而且被德士古工業區完全分隔
以 ...

想當年有搵城記做shuttle去青衣, 海濱站頭在依家404M站頭果度
直通快線  連繫機場
 樓主| DA78 發表於 2011-5-31 18:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AA48@43A 於 2011-5-31 18:36 發表

遲啲連珠海學院搬理, 連六樓都會封理!

到時海灣個商場又少個租客啦,

那個商場是海濱廣場,不是海灣商場.
WM 發表於 2011-5-31 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 DA78 於 2011-5-31 17:07 發表
But,宜家荃灣廣場裝修後反而無咩特別.裝修前荃灣廣場有IKEA,冒險樂園同玩具反斗城,但E家無咩特色商店,而JUSCO又小野賣,荃灣廣場當年有觀光lift,上次去就變左東芝雙門lift,E個廣場吸引唔到我再去. ...

個陣荃灣廣場最正莫過於佢個音樂噴泉
完全係八,九十年代大型廣場既特色
而且荃灣廣場個音樂噴泉仲要係全港最大
以前夜晚間唔中去,都例牌等到9點睇音樂噴泉表演
最鍾意就係佢臨尾個下,全部噴水裝置+射燈開哂,跟住完場變回原狀

原本過左咁耐,表演內容都忘記得七七八八
但係前排竟然俾我搵到位有心仁兄將90年代錄既各個大型廣場音樂噴泉表演放上網:
http://www.youtube.com/watch?v=R8tax8E1qf0
http://www.youtube.com/watch?v=79_MLuBi-5w&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=fQsAIGi0pEc&feature=related
即時咩回憶都番哂黎~

可惜因為音樂噴泉運作成本高且佔左好多地方,到後期睇既人又唔多
各個大型廣場近年進行大翻新時已經將音樂噴泉拆走
翻新後無錯係空間感大左,但係就冇哂以往既特色,多左出黎既地方又變得好單調
而家叫我去行荃灣廣場都冇咩興緻咯...

以我所知香港有音樂噴泉既大型廣場:
荃灣廣場:大翻新時一併拆除
海濱廣場(純噴泉):俾木板封住,上面變左花圃
屯門市廣場:90年代翻新時拆除
新城市廣場:大翻新時將音樂噴泉組件搬左上7樓平台
新港城中心:應該仲係度

而家要睇音樂噴泉只可以去新城市廣場睇,不過都已經唔係原本個位置...

原帖由 OTIS401 於 2011-5-31 16:12 發表
想不到的是

溜冰場摺左後,多左個兩層打通既大空間
後黎租左俾冒險樂園

原帖由 AA48@43A 於 2011-5-31 18:40 發表
想當年有搵城記做shuttle去青衣, 海濱站頭在依家404M站頭果度

之後仲有荃灣廣場shuttle
印象最深刻係個架好似珍寶咁凹尾既不知名車身木凳ISUZU LT133L