hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) BYD電巴四面睇
開啟左側

[中國大陸] BYD電巴四面睇

DGCNYO 發表於 2011-8-15 00:21 | 顯示全部樓層

我又唔係咁睇,電動車科技,小型車還可以說有點明目,雖然都係無料到純屬試水

而大型車完全是趕環保一樣,而老實講,最主要最主要的,是電池效率跟本無進進過

舉例手機,基本上手機電池基本無咩細過,而所謂的細電池只不過cut點出力,一些控制接線,主體跟本無大提升

儲電基本上,我講所有電池極限,近5年所有問題都係電池本身能力無提升,己經不是車有這問題

手機、各種儲電工具的,都被極限了.....而重型商用車,只講用途,就算平地,都無可能開足12小時,由其電池這東西老化的性能下跌遠比石化燃料的代價大

電力跟內燃機之向要追數到初代量產汽車上己有爭議,點解內燃機會win完全係方便問題....1L燃料遠比10KG的電池需要的電方便輸入車上、更輕,而可得到的能力,耐久性近100年都沒超越過

更甚是電池的收集電的時間都係長得離譜,而所謂的快速換電組方法也是費時失事的做法,速度也遠遠比起一位油店員工更慢更需要大量專用設計

一句講曬,馬達科技遠遠無敵、高效率過內燃機,不過,電池科技遠遠都跟不上內燃機的方便、耐用、快速

電動車無問題,你話自儲電的電動車,歐洲各間廠都有做,基本上整體就係PR之作,除非電池科技有特破,又或是路面網絡輪電的理論之流實現

要不然,電動車遠遠只在想得美好,卻無心無力的情況而己

而柏記果3部好帶說明了Hybird還是有價的,最少引擎發電再推馬達,理論上轉數穩定下效率比直接輪出+變速器的高及省油

當然企圖長期用電行是不現實.....而短期內的電池特破也未能完全沖擊汽車主流思維

最重要無一個地方會讓公交用太多不易調動的電動車,這是一個社會考量,有特別情況需要動用大量車時,電動車卻差電中的話,完全不現實...

而就算電池可以,BYD也未必能夠在這時機爬上來,以他做車的情況,之前的F3DM跟這台Bus還有國內的Taxi....其實座過就知新車無得頂,舊左唔想整....

如始設計一睇就知好簡單,唔擺尾因為唔想車尾低車頭高又轉彎拉車尾,唔擺車頭唔想車頂頂唔須,唔擺低自然要SLF,擺後軸上最好,重量比靚曬又唔會因電池重量做成操控難,直接在軸上用唔會撐高車頭

可惜如此有腦地解決一個問題卻現實地做成死角多,唔知點解車尾獨立左一個空間....同新的國產側置掛接一樣,難睇、阻空間,又方便人犯案

用一部巴士去睇的話,黎部車這樣的車內設計完全可以不用考量....
NEO_962 發表於 2011-8-15 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-8-15 00:21 發表
我又唔係咁睇,電動車科技,小型車還可以說有點明目,雖然都係無料到純屬試水

而大型車完全是趕環保一樣,而老實講,最主要最主要的,是電池效率跟本無進進過

舉例手機,基本上手機電池基本無咩細過,而所謂的細電池只不過cut點出 ...
如果電池重量真係咁易壓爆車頂既話, 就唔會放部冷氣上去啦
更何況電能=/=電池 ?!
老實說, 純以車載電能的話, 我始終推薦電容+BRT流水線最fit, 不過都係果句, 路面工程比汽車工程更繁複
但係心底話, 唔係做BRT的話, 唔係唔得, 不過路面始終都係有uncertainty係到, 好易影響交通

如果單講重型車既0排放科技, 我個人都係認為Fuel -Cell更可靠
如果Fuel車係唔得既話, 歐美日中咁多車廠就唔會搞咁多架demo車出黎, 特別係呢方面落重藥既Mercedes-Benz
DGCNYO 發表於 2011-8-15 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-8-15 00:42 發表
如果電池重量真係咁易壓爆車頂既話, 就唔會放部冷氣上去啦
更何況電能=/=電池 ?!
老實說, 純以車載電能的話, 我始終推薦電容+BRT流水線最fit, 不過都係果句, 路面工程比汽車工程更繁複
但係心底話, 唔係做BRT的話,  ...

冷氣輕量化好多,以前冷氣一係車底係係車尾用尾加粗柱頂到現在中置都無問題

再講儲電式的基本就係電池,而電容車這種比電池車更沒有長途持續輸出力的,除了做做駁腳車,又係無咩睇頭

一部足夠巴士行的電池有幾重,可以睇一下現今大多電池巴士的重量就知,不只是一部頂置的冷氣,足夠驅動的話講緊隨時要幾部冷氣咁重

Fuel -Cell是吸引,不過制造那些燃料例如氫需要的能力多到飛起,也就是說麻煩到飛起

現實上,氫燃料的確好吸引,可惜未見有高效率低成本的產生方法,也就是說Benz也只不過投機取考,駁佢忽然發現好方法,

市場現在明確指出,不論Hybird、Fuel -Cell、電容還是儲電的,都一大堆受制,現今最可靠的就是Hybird也要靠內燃機,也因電池科技大落後做成車價貴死人

短期內純電動車前境是負面,因為跟本無任何突破性的消息,更取考是國內有很高%的電廠仲用跟煤

算起來電動車的排放不比柴油車好多少
NEO_962 發表於 2011-8-15 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 DGCNYO 於 2011-8-15 15:20 發表
冷氣輕量化好多,以前冷氣一係車底係係車尾用尾加粗柱頂到現在中置都無問題

再講儲電式的基本就係電池,而電容車這種比電池車更沒有長途持續輸出力的,除了做做駁腳車,又係無咩睇頭

一部足夠巴士行的電池有幾重,可以睇一下現今大多電池巴士的重量就知,不只是一部頂置的冷氣,足夠驅動的話講緊隨時要幾部冷氣咁重

Fuel -Cell是吸引,不過制造那些燃料例如氫需要的能力多到飛起,也就是說麻煩到飛起

現實上,氫燃料的確好吸引,可惜未見有高效率低成本的產生方法,也就是說Benz也只不過投機取考,駁佢忽然發現好方法,

市場現在明確指出,不論Hybird、Fuel -Cell、電容還是儲電的,都一大堆受制,現今最可靠的就是Hybird也要靠內燃機,也因電池科技大落後做成車價貴死人

短期內純電動車前境是負面,因為跟本無任何突破性的消息,更取考是國內有很高%的電廠仲用跟煤

算起來電動車的排放不比柴油車好多少
電容車既出現就係做流水線, 有咩問題?!
仲有你當Nissan架Leaf同Mitsubishi架i流架??

市場?! 市場就是一套有趣的系統, 早入市既佔先機, 冇人入市就冇新市場
R&D係唔少得既費用黎
講到煤, 你又知唔知內燃機既efficiency低過煤/ 石油幾多倍?!
DGCNYO 發表於 2011-8-16 01:21 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-8-15 22:07 發表
電容車既出現就係做流水線, 有咩問題?!
仲有你當Nissan架Leaf同Mitsubishi架i流架??

市場?! 市場就是一套有趣的系統, 早入市既佔先機, 冇人入市就冇新市場
R&D係唔少得既費用黎
講到煤, 你又知唔知內燃機既efficien ...

Leaf流唔流,我覺得幾流,人地內燃機賣點一真都係方便,儲存能量幾簡易
而事實上除了Hybird外無一種電動模式能挑戰這種百年汽車史中內燃機長勝的地方

你同我講快速差2粒鐘都無用,我急住開車,快入10L油,一部私家車都夠跑唔少公里

Leaf?30部i電動車?睇起黎好私家車,用起黎卻完全連一點方便都沒,內燃機可以用很少時間入油,所以油站模式是可行

電動車?世上跟本無咩地方能夠俾咁多車位任你地擺係到差電,時間價值也低得可憐,理論上只要電動車替代了1/4的美國路上汽車,在正常的晚上用電高峰期電網跟本無法承受

有無自機,老實講,現今有邊間廠馬達做唔掂?問題電池而己....個個都等緊一個逆轉級的變化

可惜無,只短期內也不會有,任何純電動其實都無料到,就連Hybird重型車都被受制電池能力而未能更加高效率

而電容車成本跟設站資金可觀,變通性差,氫燃料只係制造氫的成本也夠看

這就是所謂的遠境?10年內電動車主導主場?我會覺得這是純屬做show,連展示科技都不是,只不過在環保的題目上分一杯形像

而電動車根本值上的轉移排放、電池老化報廢後的重金屬污染隻定不提

睇下政府的30 i,除了用黎送文件,俾日間部門,還有俾差人做腳車外,未能勝任更多工作,而夏天開冷氣馬力大減可行公里數少左一堆

電池本身衰退起黎基本不可逆、內燃卻可以從修理、保養保持輸出,睇睇國內BYD快差電的車,行左3年電池己經打柴左一半.....

電池的車的,算吧啦....這不是一句環保,也不是真的環保,只是純屬取巧地將路邊排放玩轉移視線而己
NEO_962 發表於 2011-8-16 13:56 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2011-8-16 01:21 發表

Leaf流唔流,我覺得幾流,人地內燃機賣點一真都係方便,儲存能量幾簡易
而事實上除了Hybird外無一種電動模式能挑戰這種百年汽車史中內燃機長勝的地方

你同我講快速差2粒鐘都無用,我急住開車,快入10L油,一部私家車都夠跑唔 ...
你仲係唔明咩叫R&D
係化石燃料只減不增既大前提下
純電動車始終有不可或缺既優勢係到
如果你認為電動車只係為左環保, 我諗你早日跳出你個井好過啦
DGCNYO 發表於 2011-8-17 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2011-8-16 13:56 發表
你仲係唔明咩叫R&D
係化石燃料只減不增既大前提下
純電動車始終有不可或缺既優勢係到
如果你認為電動車只係為左環保, 我諗你早日跳出你個井好過啦 ...

對唔住,只講電一環,現今不可缺的發電方法正是石化燃料

而核燃料也不是低代價,排熱的水增溫跟放射性代價絕對無優勢,電動車一樣高代價而己

電動車在這前提下跟本無助解決問題,現今生產電能的環節一樣問題、污染多多,而且更環保的發電方法也未能成主流

而未來的電生態並不一定能支撐巨大電網,更可能是用更多環保的小型發電組在小區中,如果是這方向下重型電動車更不理想

並沒有必然的集合論說明電動車是未來方向,所以我不認為這是必須的

趕環保的指控在未來不確定下完全合理看法

就講近10年,英國每台新汽車每kg就減少了181g二氧化碳,相比之下電動車發展跟本無進步過,只不過加大電池想到嘔血都無大改變

老實講,電動車連環保都談不上,只不過咬著路邊零排放而己,如果你覺得電動車環保,未免看得太淺

一台車也有生產成本、炭排放,越用很少相對成本就高,現今電池組很認真說,商用車的頻率唔洗5年就己經收得工....

甚至我可以說,一部電動車產生的垃圾比一台柴油巴士仲多仲毒,這也是電動車不理想之處,要滿足電力驅動,用上的重金屬絕對不少

而BYD有無回收?天知道
NEO_962 發表於 2011-8-17 03:34 | 顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

淨係講點加大Energy Efficiency已經進步左好多啦大佬, 跳出你個井呢, 好冇? 駛唔駛整埋部lift比你呀
知唔知咩叫Solar Energy, Wind Energy, Hydro Electric Power, Geo-thermal Power
淨係HEP發電已經佔左20%既發電量
加上內燃機燃燒率遠低於發電機組係人所其知既事
再講, 溫室氣體入面, CO2易搞到唔駛理既事黎
最攞命既係Carbon monoxide, Sulphur Dioxide, Nitrogen oxides, CFC, etc
除左CFC之外, 一架有引擎既車都造到以上咁多野, 仲要搞到一連串既事出黎
Global Warming, Acid Rain, 長遠連Food Chain都係咁先
老老實實, 電動車最多5-8年KO一舊電污染地球, 電油/ 柴油車一撻機器已經污染緊
你話電池毒, 亦唔見得廢氣有幾「好」

BYD有冇回收電我唔知, 但係大如Toyota, BMW等冇回收廢氣呢樣野我就知
DGCNYO 發表於 2011-8-17 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2011-8-17 03:34 發表
淨係講點加大Energy Efficiency已經進步左好多啦大佬, 跳出你個井呢, 好冇? 駛唔駛整埋部lift比你呀
知唔知咩叫Solar Energy, Wind Energy, Hydro Electric Power, Geo-thermal Power
淨係HEP發電已經佔左20%既 ...

近步極都要差你幾粒鐘電,如此進步如同100多年前電力還是內燃機的比較一樣,從沒超越

電動車在實計污染當然少,不過你不要忘記,電動車的可行駛車速、距離遠遠低於一部內燃機的車

行得少自然污染少,這是十分簡單的誤導演說

現今電動車的性能被電池所限下,遠遠還未能遠到車的平均值,而佢所謂的實例

加場差電時間,我大可說一台電動小巴比一台石油氣小巴環保,不過中間要落場差電,開冷氣連70都踩唔到

甚麼太陽能,風能之流你唔洗講英文扮High class而中國佔的比例遠低於20%,而且中國靠的是環境代價超大的水霸式水力發電

雖然人人都知內燃機轉換率不高,現今的話只轉換成40%動力,而柴油比汽油高,其如的不是熱就是聲音,不過對比更低能力的電池,或是高成本的燃料電池來說,1L柴油足夠俾部大貨車跑幾km

只講能量就算只有40%的有效值,也遠比電池能力長遠下,未來跟本論不到儲電式電動車

反而未說的說法是一種道路電網下,才有可能實現電動車的未來,而BYD之流那時是不是吃了太虧就不知了

而BMW之流在歐盟中己經要進行炭排放規則的控制,不過電動車一樣要計炭排放就是了;P不在計劃外
難聽D講,電池科技無咩希望,全世界己經轉向成如何無線傳電的說看,BYD除了趕潮流外,不見得對這話題有反應

NEO_962 發表於 2011-8-17 13:09 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

呀高人, 你知唔知有樣野叫風阻, 同車速成幾何級數既正關係呀
我用英文讀呢樣野, 唔知中文有咩咁出奇一我駛係到扮high class