hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 聞名不如見面, 8135 @ 97
開啟左側

聞名不如見面, 8135 @ 97

642 發表於 2011-8-27 11:50 | 顯示全部樓層

唔係BOR
上次坐8135行171
彭彭聲3波高速上鴨橋同利東
仲爬埋前面架9頭豪...
tunghang 發表於 2011-8-27 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-8-26 21:38 發表

8150 呢部極品,記得二月我係鴨橋影佢行 592,0個陣睇
住佢躝上鴨橋頂之後就正囉......

後面拖住成抽車一齊慢慢碌上橋。

講真,我真0係寧願城記 D 歐五用 Vioth 波箱好過;就算
Vioth 個二波再低轉、再無力都好,都唔會好似而家用加
料版0既 ZF 表現咁極端。

我怕會好似Voith ATEU咁...
其實只係部車既tune虧姐,tune番好就正常番。
chriskc011 發表於 2011-8-27 12:08 | 顯示全部樓層
原帖由 642 於 2011-8-27 11:50 發表
唔係BOR
上次坐8135行171

無著廢氣燈就緊係彭彭聲啦
呢部野之前長期著燈,個個見到都牙痛咁既聲
hungsun1996 發表於 2011-8-27 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 642 於 2011-8-27 11:50 發表
唔係BOR
上次坐8135行171

呢批車性能日日唔同...
唔知關唔關個波箱事?
ATE220 發表於 2011-8-27 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 hungsun1996 於 2011-8-27 12:10 發表

呢批車性能日日唔同...
唔知關唔關個波箱事?

我依稀記得有師兄提及過,
有部份車如果d Adblue用晒的話,
即係廢o左部車ge武功......
我諗只要入返,
部車ge力水應該會好返dd~
GH377_AV85_60X 發表於 2011-8-27 13:03 | 顯示全部樓層
er..... 見過 8158 "廢氣燈" 長著, 但 "addblue 指示" 係1/1.... 即係 "滿" 囉! 真係OOOO OH! my O 唇

莫非條 "輸尿管" 塞咗?! 咁就要入 "馬麗" 通通佢

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
NL262/R + 1 nice metaphor!!

查看全部評分

8351 發表於 2011-8-27 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 tunghang 於 2011-8-27 12:01 發表

我怕會好似Voith ATEU咁...
其實只係部車既tune虧姐,tune番好就正常番。

想問點樣去tune 番好部車?
tune 副引擎電腦?
C234 發表於 2011-8-27 20:51 | 顯示全部樓層
係咪著左放屁燈, 著左十部九部變虧
 樓主| franco26 發表於 2011-8-27 21:17 | 顯示全部樓層
原帖由 C234 於 2011-8-27 20:51 發表
係咪著左放屁燈, 著左十部九部變虧

係咪著燈唔知, 我坐樓上
上斜keep 住一個低速, 轉數上唔到去
我覺得都關tuning 事
呢批車係咪都早轉波?
ML29 發表於 2011-8-27 21:54 | 顯示全部樓層

原帖由 hungsun1996 於 2011-8-27 01:19 發表

我都覺...朝朝撘72都中81XX 
813X,4X,5X上興偉對出條斜係由6波跌到4波...
反而816X-819X可以5波上完~

也不一定,自己坐過#8134行77也很好力,上黃竹坑天橋
近乎沒跌速,平路愈去愈有,到香港仔隧道口高速爬了鄰
線行629的#8199;
反而另一次坐#8180行8X就慢到叫救命,踩盡起步也可以
完全乏力。
We're part of The Go-Ahead Group