hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 聞名不如見面, 8135 @ 97
開啟左側

聞名不如見面, 8135 @ 97

nwfb1601 發表於 2011-8-27 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2011-8-27 21:54 發表

也不一定,自己坐過#8134行77也很好力,上黃竹坑天橋
近乎沒跌速,平路愈去愈有,到香港仔隧道口高速爬了鄰
線行629的#8199;
反而另一次坐#8180行8X就慢到叫救命,踩盡起步也可以
完全乏力。

8194 都唔好得去邊,BCOY 0個日我搭佢行 182,,無著
砵砵燈之下起步笠到黐線,公主道上斜偏慢。

至於頭批歐五入面,暫時淨係知道 8149 同8163 o既表現
比較好。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
tunghang 發表於 2011-8-27 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-8-27 13:25 發表

想問點樣去tune 番好部車?
tune 副引擎電腦?

即係用柴灣81XX既tune既話會發揮到佢上斜既實力。
除咗柴灣既81XX外,8168上斜表現亦唔錯,上到四波高轉。
8351 發表於 2011-8-28 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 tunghang 於 2011-8-27 23:49 發表

即係用柴灣81XX既tune既話會發揮到佢上斜既實力。
除咗柴灣既81XX外,8168上斜表現亦唔錯,上到四波高轉。

乜原來城仔會將d車分區去tune..?
咁柴灣車個tune即係咩tune?? 遲d轉波tune?
2500 發表於 2011-8-28 00:43 | 顯示全部樓層

某晚搭118P 坐81XX(歐五果批)
東廊往柴灣方向得三段上斜路
當時車上應該有五六十人
一上斜已經自動關全車空調(係靜到無風聲)
我坐下層最前果排,個司機重講左句"部死人車"(吾見手動關既動作)
都可以係低速上斜
NC8285 發表於 2011-8-28 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 JZ2868 於 2011-8-26 21:19 發表
睇見咁多位師兄对歐五E500評價咁差,小弟有D擔心mtr出年落地既e500,車既性能會同城記e500差唔多

好唔好力係睇佢點ture姐,況且鐵記既車又唔洗點跑公路同上斜既,
好唔好力都無所謂,就算俾佢幾好性能都無地方可以發揮架啦
JX7348 發表於 2011-8-28 01:51 | 顯示全部樓層
每朝搭619返工,成日都搭到81xx
無論前期定後期起步都係一樣唔掂,其實批車上斜又唔算無力
係慢慢上到2,3波某一轉數果陣,部車突然間就會好好力好好爆
呢幾個月批車好似算正常返d,無之前果d咁恐怖
最唔掂都係813x-4x 果批,唔知攪咩黎
如果撞正d 車手,批車一路咁轉波真係會chok到飛去
同線o既富豪起步雖然較81xx好d,但上斜係唔夠批81xx 黎,而且臨停車波箱震
總之就各有各好la~
HW8373 發表於 2011-8-28 03:22 | 顯示全部樓層

原帖由 JX7348 於 2011-8-28 01:51 發表
無論前期定後期起步都係一樣唔掂,其實批車上斜又唔算無力
係慢慢上到2,3波某一轉數果陣,部車突然間就會好好力好好爆

終於有人有同感
歐五個批起步架架都差唔多慢
起步頭段既性能頂龍只係副偈標榜數字既一半
但係起步無耐後上斜/起步至 3波開始
就會有股神力係幾秒間漸進式咁爆發出黎

一星期內搭過兩次歐五 40xx 行 722
比較下有同無著燈由健康中街上東廊同埋紅棉路天橋既表現

第一次搭架頂閘既
平路一如以往起步慢、早轉波
但由 3波開始架車咁開始愈行愈去
停完燈由健康中街上東廊條天橋
由第一架車位起步,到斜路底得 2波低轉時速 23-25 公里咁上下
咁樣龜速躝左兩三秒斜路
架車開始有股神力拉著架車向前飆
到轉彎前已經扯到 2波直結 2000轉,轉完 3波後 4字頭重有得繼續去

到紅棉路天橋前雖然已經落左一批客
但重有半車人要企
由燈位起步,到 3波時架車個度神力岩岩開始發放個時就到斜路底
踩上天橋一兩秒之間,架車已經扯上 2油 2直
(2油只維持左唔夠半秒就轉 2直;
Ecomat 4波箱正常情況下拖波會迅速進入直結,轉數表化同表現會好似 Voith 車咁)
即刻又係生生猛猛咁扯著上

昨日搭架上層仍有半車空凳既 4033
由於本人腳痛懶得上樓,於是企車頭
平路只覺得架車 3波時好似係少左個股神力,不過無費神留意其他表現

上東廊條天橋,停完站順燈踩到上去先係 3波中轉,重要跌跌地速
扯上 2波雖然都加翻速,但明顯比之前架頂閘既更慢
2 波扯到上 2000轉先轉 3波,轉完波個下成架車已經慢一慢
係快速公路一路少車情況下標板都只出到一次 70 標誌,其餘情況下得 65 kph 鬆 d
(雖然行東廊咁窄既路面踩 65 同 70 感覺上都差唔多)

上紅棉路天橋前架車乘客理所當然地更加少
但由燈位加速到斜路底先岩岩轉到 3波無耐
架車扯上 2波油壓時已經係好勉強咁只能 keep 速
(Ecomat 4 波箱扭力倍大比率比較低,拖波油壓段轉數得中轉左右,
無左以前舊版 ZF 一野扯落上一波油壓就即刻可以有突圍而出既效果,只係而家 d 引擎低扭勁左黎抵銷翻損失)
捱到過左最斜部分先轉到 2波直結

細心望埋標板個 mon,果然有盞長著既黃色燈,上面有個感歎號
1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
tunghang 發表於 2011-8-28 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-8-28 00:21 發表

我只係想講柴灣81XX既上斜tune好。
有時搭歐五81XX可以喺平路四波扯到好高轉,唔知係咪tune過黎...
1005 發表於 2011-8-28 14:48 | 顯示全部樓層
原帖由 8351 於 2011-8-28 00:21 發表

暫時唔多覺有乜大分別
不過呢十兄弟裡面
一頭一尾 係最廢 (8180,8189)
唔趕時間可以揀佢
趕時間就閣下自理

之前仲有8178,8179的
但近呢兩個月8175-8179都唔見行柴灣區
反而黎左幾部第一代歐五打游擊

呢排見得比較多的: 8148,8149,8168
快樂有時,唯有Timely
kay 發表於 2011-8-28 16:31 | 顯示全部樓層

見過d司機對答,個日坐部72,係813x or 815x
有司機開金口話,呢部野最盡只係到60...

但係個司機鎖左3波都係好笠..

其實城巴做手腳,夠唔夠尿都唔著廢氣燈又得唔得?

不過我覺得都係睇運氣,但整體黎講,上得81XX,車程都比以往長

頭先係CWB總站坐8153返屋企,返到華貴後面架8122已經追到同推尾...