hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 聞名不如見面, 8135 @ 97
開啟左側

聞名不如見面, 8135 @ 97

38.HKT.138 發表於 2011-8-28 16:49 | 顯示全部樓層

呢批 81xx 比我既印象就係廢物中廢物 ~
起步真係慢到 .. 大水箱都快過佢
行 102  前後座乘客都媽聲四起 " 點解咁慢 / 個司機點渣車 "
連司機們都要受罪 …
我朋友做城記試過替 592 兩次,兩次都開 81xx,對批車表現都極度不滿
同埋話同線師兄們一派到呢D車個個都令晒頭
(全部電腦鎖死晒,慢x到出汁)

最近有次無選擇之下坐 8101 行 962,出到金鐘已經比後車 642 爬頭
又坐過 8108 行 B3X 師傅去盡架車比我既感覺都唔知有無 60 km/h ,去到屯中前車係 430
中巴帶您 睛空萬里
38.HKT.138 發表於 2011-8-28 16:54 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2011-8-27 23:01 發表

8194 都唔好得去邊,BCOY 0個日我搭佢行 182,,無著
砵砵燈之下起步笠到黐線,公主道上斜偏慢。

至於頭批歐五入面,暫時淨係知道 8149 同8163 o既表現
比較好。 ...

我記得系 188 出面見過架 81xx 行 97 燈位頂閘起步,只係o音斜者,竟然慢到同人行無咩分別,起碼要十秒先有D起勢
當然後面塞住成抽趕過海新巴車海 101 111
如果渣緊車,又唔認識呢D車,跟起步真係隊埋去都唔奇,特別係的士小巴佬,雖然跟巴士起步預左慢,又點會預到慢成咁 … …

中巴帶您 睛空萬里
tunghang 發表於 2011-8-28 17:43 | 顯示全部樓層
原帖由 38.HKT.138 於 2011-8-28 16:49 發表
最近有次無選擇之下坐 8101 行 962,出到金鐘已經比後車 642 爬頭
又坐過 8108 行 B3X 師傅去盡架車比我既感覺都唔知有無 60 km/h ,去到屯中前車係 430

之前坐過8109行962,上沙倉斜有50以上,公路表現都可以接受。
反而Voith嗰批就奇差,8106上沙倉得2xkm/h...
GY8940@93A 發表於 2011-8-28 19:52 | 顯示全部樓層

原帖由 ML29 於 2011-8-27 21:54 發表

也不一定,自己坐過#8134行77也很好力,上黃竹坑天橋
近乎沒跌速,平路愈去愈有,到香港仔隧道口高速爬了鄰
線行629的#8199;
反而另一次坐#8180行8X就慢到叫救命,踩盡起步也可以
完全乏力。 ...

呢架8134我坐過佢上利東斜路, 慢到好似D老人家行路咁, 我可以講我呢世人搭過o既任何一架巴士都冇佢咁廢, 同款車 (Euro 5) 除左冷氣夠涼, 普遍表現都唔算理想, 最虧果D富豪都隨時好過佢.
ML29 發表於 2011-8-28 20:27 | 顯示全部樓層
原帖由 HW8373 於 2011-8-28 03:22 發表

終於有人有同感
歐五個批起步架架都差唔多慢
起步頭段既性能頂龍只係副偈標榜數字既一半
但係起步無耐後上斜/起步至 3波開始
就會有股神力係幾秒間漸進式咁爆發出黎

一星期內搭過兩次歐五 40xx 行 722 ...

除了#40XX,新巴那批歐五#55XX也有同樣情況,很多時候三波開始
才慢慢爆出來,不過到上斜時又是跌速跌得很快,然後突然跳回一/二
波才再爆到高轉。

原帖由 JX7348 於 2011-8-28 01:51 發表
每朝搭619返工,成日都搭到81xx
無論前期定後期起步都係一樣唔掂,其實批車上斜又唔算無力
係慢慢上到2,3波某一轉數果陣,部車突然間就會好好力好好爆
呢幾個月批車好似算正常返d,無之前果d咁恐怖
最唔掂都係813x-4x 果 ...

其實不論歐四、歐五的#81XX都不是特別好,不過歐五更慢多兩、三錢……
坐619可以選擇也會上富豪,尤其是紅柱NC富豪很多時候反而有驚喜,試過
兩次分別坐#591/#613行619上清風街天橋可以三波上完,平路衝住去,#81XX
望塵莫及!

整體而言我覺得歐五E500坐感不論新巴、城巴都是麻麻,而且城巴那批不
知為何煞車聲異常尖銳刺耳,很多時在嘉安街候車時看到5B/5X的#81XX
埋站也要掩耳。

We're part of The Go-Ahead Group
nwfb1601 發表於 2011-8-28 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2011-8-28 20:27 發表

除了#40XX,新巴那批歐五#55XX也有同樣情況,很多時候三波開始
才慢慢爆出來,不過到上斜時又是跌速跌得很快,然後突然跳回一/二
波才再爆到高轉。

認同,但唔知點解5519、5522、5531 同 5534 呢四部起步
0個陣,無0左先笠後爽0既感覺,起步時都幾爽0下。

不過新記廿四部長歐五之中,最唔掂0既相信係 5528;之
前搭佢行 18P,係無著砵砵燈0既情況之下,就算上0左三
波都係慢慢0黎。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ML29 發表於 2011-8-28 21:41 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2011-8-28 20:56 發表

認同,但唔知點解5519、5522、5531 同 5534 呢四部起步
0個陣,無0左先笠後爽0既感覺,起步時都幾爽0下。

不過新記廿四部長歐五之中,最唔掂0既相信係 5528;之
前 ...

#5528只坐過一次行2A,的確是麻麻,踩到盡起步也極度乏力,
即使去到三波後一樣無料到……
另外#5530也好不得多少,上斜跳速極嚴重,中環上四號幹線天橋
速度只得個位數字,由北角坐到高樂下車可以給後面兩班18P爬頭。

至於你說那四部我都坐過,起步的確頗快,另外還有#5518也是這樣。
We're part of The Go-Ahead Group
tunghang 發表於 2011-8-28 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2011-8-28 20:27 發表

其實不論歐四、歐五的#81XX都不是特別好,不過歐五更慢多兩、三錢……

其實我覺得歐四81XX已經非常唔錯,甚至冇挑剔既地方。
至於屯公方面,坐過8195既表現可以同ATE相比。
HB00610 發表於 2011-8-28 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 tunghang 於 2011-8-28 22:02 發表

其實我覺得歐四81XX已經非常唔錯,甚至冇挑剔既地方。
至於屯公方面,坐過8195既表現可以同ATE相比。

城巴第一代08年批就都正常的, 同部正的AV差不遠
(其實而家唔少ATE屯公上的表現都說不上好)

搭過8194@962, 除左上斜好少少之外同埋唔駛踩梯級上斜之外, 無一樣野好得過用開的6頭豪。

你話E4批, 搭過架NX牌ATUE跑屯公, 表現不敢恭維…。

38.HKT.138 發表於 2011-8-29 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 tunghang 於 2011-8-28 17:43 發表

之前坐過8109行962,上沙倉斜有50以上,公路表現都可以接受。
反而Voith嗰批就奇差,8106上沙倉得2xkm/h...

認同 ...
我果次深圳灣去灣仔唔坐直巴貪得意唸住搭 B3X 轉 961,去到屯中之後覺得 961 有排碌,
心血來潮想搭 962 班車手,就轉 506 去富健食個宵夜再搭 962
B3X 就係 8106,同晚 962 黎架 8101,果時唔係自己一個又夜唔方便等下班 …
一心坐城仔唸住好爽點知兩程都係廢車 … 死未
中巴帶您 睛空萬里